Romania, tara in care iti deschizi firma repede si o inchizi greu

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 16:03
2283 citiri
Romania, tara in care iti deschizi firma repede si o inchizi greu
Taxa de registru poate ajunge la maxim 400 lei

Termenul pentru infiintarea unei societati este de trei zile in Romania, tara noastra plasandu-se pe un loc fruntas in comparatie cu alte tari din regiune in cazul solicitarilor inaintate catre Registrul Comertului. Dar, ca un paradox, procedurile de inchidere a unei societati se pot intinde si pana la trei ani de zile.

Termenele medii de raspuns variaza intre o zi lucratoare, in cazul avizelor pentru infiintarea societatilor comerciale, si doua zile lucratoare pentru raspunsurile privind modificari aduse actelor constitutive, reiese dintr-un studiu realizat de Accace, companie de externalizare si consultanta de afaceri.

La polul opus, termenul pentru radierea firmei

La polul opus, termenul mediu pentru radierea unei firme inregistrate in Romania poate fi cuprins intre 3 luni si 3 ani, in functie de motivul pentru care se solicita acest lucru, respectiv trecerea timpului stabilit pentru durata societatii, imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al companiei, declararea nulitatii societatii, hotararea adunarii generale sau a tribunalului, falimentul societatii, etc.

"Analizand termenele de asteptare din Romania, in comparatie cu celelate state din regiune, putem observa ca tara noastra are printre cele mai scurte termene de raspuns. Mai mult decat atat, de exemplu, spre deosebire de Polonia, unde, desi termenul legal de inregistrare a unei mentiuni este de 1 - 4 saptamani, termenul real de solutionare a unei cereri poate fi prelungit pana la 8 saptamani, in Romania termenele legale sunt respectate", a spus Nicoleta Boaru, Corporate Services Manager Accace.

In cazul Romaniei, in general, diferentele sunt intalnite in cazul termenelor de eliberare a rezolutiilor, acestea putand fi mai mari sau mai mici, dupa caz. Eliberarea rezolutiei poate fi amanata cu cel mult 30 de zile lucratoare si poate fi solicitata chiar si de catre partea care depune dosarul, in cazul in care Registrul Comertului solicita documente suplimentare, iar obtinerea acestora necesita o perioada mai mare de timp.

Perioada maxima de timp in care o firma poate deveni operationala, aceasta poate fi de 3 -5 zile lucratoare de la momentul depunerii dosarului la Registrul Comertului, in conditiile in care dosarul este complet si nu sunt necesare documente suplimentare.

Care sunt termenii de infiintare a firmelor in tari din regiune

Dupa Romania, cel mai scurt termen pentru infiintarea de societati este in Bulgaria si Slovacia, respectiv 5 zile lucratoare. In acelasi timp, in Ucraina sunt necesare 10 zile lucratoare, in Ungaria, 15 zile lucratoare, iar cel mai lung timp, de 2-8 saptamani, este in Polonia.

Pentru intregistrarea de mentiuni, termenul in Romania este de 5 zile lucratoare, acelasi fiind si in Bulgaria si Slovacia. In Ucraina, termenl este de 10 zile lucratoare, in Ungaria, 30 de zile, in timp ce in Polonia sunt necesare 1-4 saptamani.

Dupa cum se arata in studiu, Romania are cel mai lung termen de radiere al unei societati, de maxim 3 ani, acesta fiind si in Ungaria. In Ucraina, termenul este de 5-6 luni, iar in Polonia, unde celelalte termene erau cele mai mari, este nevoie de 7-12 luni. In Bulgaria, termenul este de un an, iar in Ungaria, ca si in Romania, maxim 3 ani.

Ce documente sunt necesare pentru infiintarea unei firme

Pentru infiintarea unei firme in Romania, sunt necesare o serie de documente, in original, printre care dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii firmei, acordul pentru utilizarea denumirii, dovada verificarii calitatii de asociat unic, actul constitutiv al companiei, declaratii pe proprie raspundere ale fondatorilor sau administratorilor, precum si specimene de semnatura ale reprezentantilor societatii.

De asemenea, sunt necesare si copii dupa actele de identitate ale fondatorilor si dovezile privind efectuarea varsamintelor aporturilor subscrise de asociati la capitalul social, precum si o serie de acte obtinute prin intermediul Registrului Comertului si certificate de cazier fiscal pentru asociatii sau reprezentantii legali ai societatii.

In functie de situatie, pot fi necesare si acte de inregistrare ale fondatorilor, hotararea organului statutar privind infiintarea companiei, certificatul de bonitate al persoanelor juridice nerezidente care participa la constituirea companiei, avizele prealabile prevazute de legile speciale, mandatul pentru persoana abilitata sa semneze actul constitutiv in numele fondatorului sau, dupa caz, o imputernicire speciala pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale.

Taxa de registru poate ajunge la maxim 400 lei

"In afara de documentele necesare infiintarii unei societati, este necesara si achitarea unei taxe de registru, aceasta putand ajunge pana la maxim 400 lei. Taxa pentru radierea unei firme depinde de motivul radierii", a precizat Elena Radu, Junior Corporate Services Consultant Accace.

Singurul inconvenient din Romania este timpul foarte mare de asteptare pentru a depune un dosar, aceasta problema putand fi solutionata prin suplimentarea numarului de referenti din cadrul Registrului Comertului sau eliminarea muncii duble in cazul verificarii dosarului.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#infiintare firme, #acte firme, #termen firme, #registrul comertului , #Stiri Companii