Rompetrol si Naftogaz se pregatesc sa acapareze piata petrolului din Ucraina

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 12:22
2205 citiri
Rompetrol si Naftogaz se pregatesc sa acapareze piata petrolului din Ucraina

Pe piata petrolului din Ucraina va aparea in curand un nou jucator important, dupa ce Rompetrol si Naftogaz Ukraini au aprobat studiul de fezabilitate pentru crearea unei societati mixte.

Dupa cum a declarat directorul general al Rompetrol Ucraina, Andrei Kuzmenko, compania romaneasca intentioneaza sa investeasca pana la 1 miliard de dolari in urmatorii cinci ani. "In prezent, suntem pe cale sa finalizam inregistrarea acestui joint-venture si anul urmator vom livra Ucrainei circa 350.000-400.000 de tone de produse petroliere", a declarat Kuzmenko.

De fapt, Rompetrol Group si Naftogaz au semnat inca din luna iulie un memorandum cu privire la infiintarea unei societati comune. Pozitiile-cheie in conducerea acestui joint-venture vor reveni partii ucrainene. In prezent, Rompetrol detine trei rafinarii in Romania, precum si o retea de peste 1000 de benzinarii in Romania, Republica Moldova, Bulgaria, Georgia, Franta si Spania, aminteste publicatia mentionata.

Compania apartine corporatiei de stat KazMunaiGas din Kazahstan. Principalul furnizor de produse petroliere pentru joint-ul venture romano-ucrainean va fi rafinaria Petromidia. In cinci ani, livrarile acesteia in Ucraina vor atinge 1,5 milioane tone, estimeaza CEO Rompetrol Ucraina, cu sediul la Odesa.

Rompetrol intentioneaza de asemenea sa inceapa sa furnizeze Ucrainei combustibil pentru avioane Jet-1, a subliniat Andrei Kuzmenko, indicand ca, in regiunile din centrul si estul Ucrainei, compania va livra combustibil diesel 'Arctic', conceput pentru utilizarea la temperaturi sub -20 grade C.

Compania mixta va detine si o retea de benzinarii proprii pe teritoriul Ucrainei si, de asemenea, va pune in aplicare un program de franciza. Se intentioneaza ca timp de cinci ani numarul acestora sa ajunga la 700. Primele 100 se vor deschide deja in 2013, dintre care majoritatea in sudul si estul Ucrainei, a specificat Kuzmenko.

Naftogaz si Rompetrol intentioneaza sa cumpere cinci facilitati de depozitare a petrolului in Ismail, Zaporojie, Herson, Lugansk si Feodosia, iar negocierile cu proprietarii au inceput deja.

Niciunul din jucatorii existenti nu au declarat o extindere atat de ampla pe piata ucraineana in ultimii 12 ani, subliniaza un comunicat al companiei Galicina. Ultima companie care a cucerit piata ucraineana a fost TNK-BP. La trei ani dupa cumpararea rafinariei din Lisiciansk a reusit sa deschida o retea de 1.100 de benzinarii. In cazul in care planurile anuntate de Rompetrol vor fi si transpuse in practica, noul joint venture va detine 23% pe piata de retail din Ucraina si 15% din piata en-gros de produse petroliere, apreciaza expertii de la firma de consultanta 'A-95' din Kiev.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#Rompetrol Ucraina, #Rompetrol Naftogaz, #Petromidia furnizor Ucraina , #Stiri Companii