Salariul minim european: Cat ar fi in Romania dupa propunerea actuala. Comparatia cu alte state

Miercuri, 22 Ianuarie 2020, ora 07:49
1621 citiri
Salariul minim european: Cat ar fi in Romania dupa propunerea actuala. Comparatia cu alte state
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana a lansat de curand prima etapa a consultarii cu partenerii sociali (intreprinderile si sindicatele) cu privire la introducerea unui salariu minim garantat la nivelul intregii UE. Prin urmare, ce ar insemna introducerea acestei masuri pentru Romania, care ar fi formula de calcul si cum ar afecta alte state membre?

"Presedinta von der Leyen si-a exprimat dorinta ca fiecare lucrator din Uniunea noastra sa aiba un salariu minim echitabil care sa ii permita un trai decent, indiferent de locul in care lucreaza. Comisia lanseaza astazi o prima etapa a consultarii cu partenerii sociali - intreprinderile si sindicatele - cu privire la chestiunea salariilor minime echitabile pentru lucratorii din UE. Comisia adopta in prezent o postura de ascultare: vrem sa stim daca partenerii sociali sunt de parere ca este necesara actiunea la nivelul UE si, in caz afirmativ, daca doresc sa o negocieze intre ei", se arata in comunicatul Comisiei din 14 ianuarie.

Institutia mai arata ca nu va exista un salariu minim universal, iar orice potentiala propunere va reflecta traditiile nationale, indiferent daca acestea constau in contracte colective de munca sau in dispozitii juridice.

"Unele tari au deja in vigoare sisteme excelente. Comisia doreste sa se asigure ca toate sistemele sunt adecvate, acopera suficiente persoane, prevad o consultare aprofundata a partenerilor sociali si dispun de un mecanism de actualizare corespunzator. Justitia sociala este fundamentul economiei sociale de piata europene si se afla in centrul Uniunii noastre. Ea sta la baza ideii ca echitatea sociala si prosperitatea sunt pietrele de temelie pentru construirea unei societati reziliente cu cele mai inalte standarde de bunastare din lume.

A venit momentul pentru o schimbare. Schimbarile climatice si degradarea mediului ne vor impune sa ne adaptam economia, industria, modul in care calatorim si muncim, ceea ce cumparam si ceea ce mancam. Se preconizeaza ca numai inteligenta artificiala si robotica vor crea aproape 60 de milioane de locuri de munca noi in intreaga lume in urmatorii cinci ani, in timp ce multe locuri de munca se vor schimba sau chiar vor disparea. Demografia Europei este in schimbare; in prezent traim o viata mai lunga si mai sanatoasa, datorita progreselor in domeniul medicinei si al sanatatii publice", potrivit sursei citate.

Ce propunere exista deocamdata pentru formula de calcul a salariului minim european?

Daca va fi adoptata, masura ar avea impact in d ...citeste mai departe despre "Salariul minim european: Cat ar fi in Romania dupa propunerea actuala. Comparatia cu alte state" pe Ziare.com

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#salariu minim european, #romania salariu minim UE, #salariu minim UE , #Stiri Companii