Se poate si fara directori financiari: Sapte companii de succes cu structura atipica

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 08:45
2144 citiri
Se poate si fara directori financiari: Sapte companii de succes cu structura atipica
Safra Catz Co-CEO Oracle. Sursa foto: WSJ

Pentru multi, lipsa directorului financiar din varful unei companii este un semn de declin sau cel putin de instabilitate a acesteia. Insa pentru 7 companii americane, suspendarea postului s-a dovedit a nu avea efecte negative. Cifra veniturilor inregistrate de fiecare dintre acestea depaseste 5 miliarde de dolari, lucru care nu denota vulnerabilitate, ba chiar din contra.

Insa faptul in sine arata si alte doua aspecte ale lumii afacerilor de top: concentrarea efectiva a acestei pozitii pe strategia corporatista si lipsa unui candidat potrivit. CBS, Jacobs Engeneering Group si Oracle au avut pentru o perioada indelungata directori financiari care au gasit caile potrivite pentru a imbina cerintele departamentelor tehnice, de resurse umane, juridic si productie, insa in timp, posturile s-au vacantat sau au fost supendate.

"Faptul ca unele companii au renuntat la a avea un personaj cu titulatura clasica de director financiar nu inseamna ca rolul acestuia a disparut", considera directorul financiar al FTI Consulting, Elliot Fuhr, citat de Wall Street Journal.

Performanta, factor mutagen

Luna trecuta, Oracle a promovat-o pe Safra Catz, fostul director financiar, in postul de co-director executiv, compania optand pentru un model bicefal de conducere. Catz si-a tras scaunul directorial de la Financiar deoparte, pastrandu-l pentru alte vremuri mai grele sau pentru un alt candidat, dar continua sa se ocupe in continuare de segmentul financiar al Oracle, pe langa noile atributii din productie si de la Juridic.

"Safra a debutat in companie ca un tipic director financiar, dar a fost inclusa in segmentul decizional si strategic constituit la varful Oracle. Investitoriii stiau ca daca Larry Ellison se hotaraste maine sa cumpere o insula in Hawaii, Safra era capabila sa devina pilotul care sa duca avionul companiei pana acolo", explica Daniel Ives, analist Oracle pentru FBR Capital Markets. Suspendarea postului din organigrama poare o decizie corecta, cel putin cat investitorii stiu ca este o persoana capabila sa duca la indeplinire sarcinile unui director financiar.

"Nu este imposibil sa coordonezi mai multe sectoare, atata vreme cat ai la dispozitie o echipa buna in analiza datelor si corectarea erorilor aparute. Dar trebuie sa existe un sistem clar de control", considera Paul Atkinson, director in cadrul Aberdeen Asset Management, actionar in cadrul Oracle. Compania a refuzat sa comenteze situatia creata de suspendarea pozitiei de director financiar odata cu promovarea Safrei Catz.

CBS a decis nu demult sa promoveze directorul financiar al companiei in pozitia de director de operatiuni, insa Joseph Ianniello inca supervizeaza orice raport financiar in cadrul CBS, avand si pozitia de sef al departamentului financiar. Exxon Mobil are o structura de control care presupune conlucrarea directa a contabilului sef al companiei cu trezorierul si acordul final sefului departamentului financiar. O structura corpocratica care nu intotdeanua pica bine actionarilor. Cu toate acestea, organigrama Exxon a devenit deja o cutuma. "Din punctul de vedere al analistilor si al investitorilor nu este situatia ideala, dar a prins vechime si toata lumea s-a obisnuit asa", explica Pavel Molchanov, reprezentantul acreditat al unuia dintre actionari.

In ape tulburi

In 2002, ca urmare a unor scandaluri legate de activitatea financiara a Enron, WorldCom si Adelphia, Congresul american a adoptat legea Sarbanes-Oxley prin care directorul executiv si seful departamentului financiar sau directorul financiar raspund legal pentru neconcordantele in datele financiare ale companiilor. O responsabilitate ceva mai mare pe umerii unor personaje deja supuse presiunilor din interiorul corporatiilor.

Iar pretentiile sunt destul de mari. Cu aproape 2% dintre potentialii directori financiari ingrosand randurile somerilor, unele companii inca reclama lipsa unui candidat viabil pentru postul vacant, asa cum o face Bernies. Directorul executiv al companiei William Austenm sustine ca din noiembrie 2013 si pana in prezent nu a intalnit persoana potrivita. In schimb, actionarii companiei il acuza de subevaluarea unei tranzactii de 170 milioane de dolari, derulata luna trecuta, considerand ca prezenta unui director financiar in companie ar fi eliminat acest risc.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#corporatii, #directori financiari companii americane, #posturi vacante directori financiari, #pozitii cheie, #organigrama corporatii , #Stiri Companii