Silaghi: "Trebuie sa promovam exporturile firmelor din provincie"

Marti, 09 Octombrie 2007, ora 16:03
1046 citiri
Silaghi: "Trebuie sa promovam exporturile firmelor din provincie"

Ministerul pentru IMM-uri a lansat o campanie de informare a exportatorilor locali, prin intermediul careia se doreste extinderea exporturilor la nivel local, in acest moment comertul exterior fiind concentrat in mod excesiv in zona Bucurestiului, a declarat ministrul Ovidiu Silaghi intr-un comunicat de presa.

"Avem nevoie de mai multe firme active in piata externa. Avem posibilitatea sa sustinem si sa promovam exporturile, sa introducem noi instrumente de promovare, sa extindem baza de exportatori la nivel local. Anual se aloca de la bugetul de stat sume destinate promovarii exporturilor, cu care urmarim descentralizarea exporturilor si cresterea ponderii judetelor in exportul total. In prezent, comertul exterior se concentreaza excesiv in zona Bucurestiului, ponderea acestuia fiind de aproximativ 60%", a mentionat Silaghi.

In momentul de fata, ministerul administreaza doua programe de finantare destinate sprijinirii companiilor in actiunile de export, "Programul de promovare a exportului romanesc" derulat de minister prin Departamentul pentru Comert Exterior si "Programul national multianual de sprijinire a IMM-urilor in dezvoltarea exportului" derulat prin Directia Generala pentru IMM-uri. Suma totala alocata pentru 2007 pentru cele doua programe ajunge la 33,1 milioane lei.

Companiile romanesti pot beneficia si de un al doilea mecanism de sprijin, "Programul national multianual de sprijinire a IMM-urilor in dezvoltarea exporturilor", prin care se urmareste facilitarea intrarii produselor romanesti pe pietele externe, reducerea decalajului de informatii de piata, oferirea de servicii de consultanta si instruire pentru IMM-uri. Bugetul alocat in anul 2007 acestui program este de opt milioane lei, gradul de cheltuire a sumelor fiind, in prezent, de 95%. In acest an au fost finantate 306 societati care au depus cereri de finantare. Valoarea alocatiei financiare nerambursabile este de 90% din valoarea cheltuielilor eligibile.

"Incurajam mediile de afaceri sa regandeasca modul in care se deschid spre pietele externe cu produse de calitate si, pe cat posibil, cu marci proprii. Stimulam, de asemenea, cresterea bazei de exportatori la nivel local precum si crearea de concentrari in profil teritorial de firme specializate pe sectoare de export precum IT, confectii, mobila, alte produse manufacturate si dezvoltarea de strategii regionale de export care sa fie o extindere la nivel regional a strategiei nationale de export", a mai precizat ministrul Silaghi.

Primele intalniri cu exportatorii vor avea loc in 11 si 12 octombrie, la Alba Iulia si Zalau.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.


HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...