Sistemele de case inteligente se dezvolta incet, dar sigur, in Romania

Duminica, 06 Iulie 2014, ora 13:38
2995 citiri
Sistemele de case inteligente se dezvolta incet, dar sigur, in Romania
Sursa foto: Intelligent House

Piata romaneasca rezidentiala se va dezvolta cu o tendinta de extindere a sistemelor de case inteligente (domotice), chiar daca in ultimii ani s-a inregistrat o scadere sau o stagnare pe segmentul imobiliar, apreciaza, intr-un interviu pentru Agerpres, Viorel Niculae, care a preluat din 2001, cand avea numai 26 de ani, conducerea diviziei de electrice a Grupului Menatwork, unul dintre cei mai mari producatori si importatori romani pentru aparate de iluminat si materiale electrice.

Ce ratiuni economice v-au determinat sa lansati pe piata romaneasca tehnologia de sisteme de casa inteligenta, pentru care ati si devenit unic dezvoltator ?

Ratiunile economice au fost date de oportunitatea de a promova pe piata din Romania un produs care exista foarte putin in piata, dar care este posibil sa reprezinte o tehnologie de viitor pentru dezvoltatorii imobiliari locali. Estimam ca piata locala de investitii in sisteme domotice inteligente o sa atinga valoarea de un milion de euro, in 2014.

Noi apreciem ca anul acesta o sa vindem cam cat am vandut in ultimii patru ani, ceea ce inseamna undeva intre 60 si 65 de sisteme domotice inteligente, la o medie de 12.000 de euro pe instalare. Am avut si cereri speciale a caror valoare s-a ridicat la 40.000 de euro. Apreciez ca, in maximum patru ani, in locuintele noi nu vom mai avea intrerupatoare pe care sa le comandam manual.

Ce va insemna aceasta schimbare, pentru ca intrerupatoarele clasice se folosesc de aproape 100 de ani in case?

Inseamna inovare si usurarea preocuparilor noastre zilnice. Daca stii sa folosesti un telefon mobil, vei sti sa folosesti si acest sistem. Casa va putea fi "comandata" de pe telefonul mobil sau tableta. In urma cu sase ani, am constatat ca tehnologia de sisteme domotice inteligente pentru casele rezidentiale a ajuns la maturitate pe pietele din Vest si am inteles ca aceste sisteme vor fi asimilate si de piata din Romania, daca vor fi suficient de bine promovate. Este firesc. Intotdeauna tindem sa ne uitam catre Vest si sa vedem cum evolueaza lucrurile acolo si stim ca urmeaza, cu siguranta, sa ajunga si la noi, chiar daca cu o anumita perioada de intarziere.

Tinand cont de experienta pe care o avem pe piata din Romania, de peste 20 de ani, si specialistii pe care ii avem in cadrul companiei, am considerat oportun sa promovam aceste produse VIMAR, pentru care suntem unici importatori.

Grupul Menatwork, format din 11 firme, este specializat in productia, comertul si montajul materialelor de constructii si a inceput activitatea in Romania in 1994. Parcul administrativ si industrial din Bucuresti se intinde in prezent pe o suprafata de 90.000 de metri patrati, iar in fabricile si reteaua de distributie a grupului lucreaza peste 300 de angajati. Ceea ce facem noi ca si companie este ca incercam in permanenta sa gasim produse noi si inovative care nu exista in piata si pe care sa le promovam, cu care sa stimulam cererea si consumul, pentru ca, de multe ori, consumatorii au nevoie de un produs, dar nu-l cunosc pentru ca nu este suficient promovat. Noi facem in asa fel sa promovam produsul ca sa se stie ca acesta exista, este util si inovativ. Produsul este in general vandut in Romania pe canalul de design, promovat prin designerii industriali si ambientali.

Unde folosesc preponderent occidentalii sistemele domotice inteligente, in zona de birouri sau in locuintele personale?

Chiar daca sistemele de sisteme de case inteligente au ajuns la maturitate in Vest in urma cu sase-sapte ani, ele exista aici de foarte multa vreme si erau sisteme care se implementau doar in cladirile de birouri foarte mari, cu o tehnologie foarte puternica si cu niste costuri extraordinar de mari. Costurile initiale mari au facut ca acestea sa patrunda mai lent in zona rezidentiala. Astazi discutam de sisteme rezidentiale, iar automatizarile rezidentiale au ajuns la un optimum de tehnologie, ca si cost si usurinta a utilizarii de catre proprietar. Pentru businessul nostru, raportat la piata imobiliara locala, vedem o crestere extraordinara, pentru ca lucrurile au evoluat cu mult in urma pietelor din Vest si atunci cresterile pot fi foarte mari, chiar daca piata imobiliara nu creste cu acelasi ritm, ba chiar este in scadere. Chiar in acest context, sistemele noastre au o cerere din ce in ce mai mare.

Este legata de piata imobiliara, dar nu de evolutia pietei imobiliare, ci de evolutia tehnologiei in constructii. Valoarea minima a unui sistem de casa inteligenta este de 1.200 de euro, pentru un apartament de 100 de metri patrati, valoarea medie este de 5.000 de euro si poate ajunge pana la 10.000 de euro, in functie de elementele pentru care se opteaza. Sistemele instalate de noi au o valoare medie de 12.000 de euro, insa am avut si cereri speciale a caror valoare s-a ridicat la 40.000 de euro. Diferenta de pret este data, in principal, de elementele de design si nu de sistemul tehnic propriu zis. Daca se opteaza pentru un aparataj terminal special, costul creste chiar si cu 50 la suta.

Ce fac aceste sisteme intr-o locuinta, incat sa fie considerate ca fiind inteligente?

Orice locuinta devine o casa inteligenta, cu sistemul BY-ME, de la VIMAR, atunci cand luminile, caloriferele, aparatele de aer conditionat, jaluzelele, sistemele de alarma si aparatele electrocasnice vor interactiona si vor putea fi controlate de la distanta prin telefonul mobil. Este si comod si, in acelasi timp, eficient sa pleci in vacanta, sa inchizi toate sursele consumatoare de energie, inclusiv caldura, si sa pornesti incalzirea cu doua ore inainte de a ajunge acasa. Acestea functioneaza integrat. Este vorba un protocol de comunicatii intre mai multe aparate care, desi sunt fabricate de producatori diferiti, comunica intre ele pe un anumit standard.

Ele pot fi configurate si facute sa functioneze impreuna. Este un sistem deschis, care poate fi instalat si accesat de orice persoana care trece printr-un curs de programare, da un examen si are o cheie electronica cu care poate sa deblocheze programul. In acelasi timp, sistemul de PAS Proprietar este un sistem care nu poate fi accesat din exterior, este similar, sa spunem, cu sistemul Apple, astfel incat poate fi doar utilizat, insa fara a fi accesat din exterior ca si programare.

Industria romaneasca poate fabrica astfel de sisteme de case inteligente?

Din pacate din productia interna nu exista componente pe care sa le putem folosi. Noi ne-am dori foarte mult ca un numar cat mai mare de produse, cat mai multe componente din ceea ce instalam noi sa fie din productia interna. La fel cum avem si o fabrica de corpuri de iluminat si, din pacate, foarte multe componente nu le gasim produse in Romania si trebuie sa le achizitionam din alte tari. Nu exista, inca, o preocupare pe acest segment. Sunt cativa producatori mici pe anumite produse specializate, dar componentele care ar putea fi folosite pentru sistemul integrat proprietar nu corespund intotdeauna standardelor noastre de calitate. Noi certificam in companie persoanele care instaleaza aceste sisteme si doar cu acestea lucram.

Certificarea lor este recunoscuta in intreaga lume. Am investit in cursuri de calificare gratuita pentru instalatorii electrici, cursurile fiind recunoscute de toata reteaua mondiala a VIMAR. Ne-am confruntat in Romania cu lipsa de specialisti in acest domeniu si am preferat sa ii formam noi. Acum, faptul ca avem acesti specialisti certificati a devenit un criteriu care sta la baza unei alegeri facute de client. Am ajuns la un optim prin care clientul poate fi sigur de o garantie de minimum 10 a sistemului inteligent domotic.

Ce parere aveti de fiscalitate, va ajuta decizia autoritatilor de reducere a CAS la angajator cu 5%?

Intotdeauna masurile de genul acesta sunt binevenite, dar trebuie sa le vedem si aplicate. Trebuie sa vedem normele de aplicare si sa vedem cum functioneaza. Este greu de dat un pronostic acum, dar speram sa ne ajute, si nu doar pe noi, ci si pe ceilalti angajatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Viorel Niculae, #interviu Menatwork , #Stiri Companii