Site-urile romanesti pentru credite de consum sunt incomplete

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 16:55
1278 citiri
Site-urile romanesti pentru credite de consum sunt incomplete

O investigatie la nivelul intregii Uniuni Europene a paginilor de internet dedicate creditelor de consum releva faptul ca, dintre cele 20 de site-uri romanesti verificate, 11 prezinta neregularitati, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

In Cipru, Malta, Slovacia si Spania, in cazul tuturor site-urilor verificate au fost constatate probleme. Pe de alta parte, in Bulgaria, Grecia, Islanda si Irlanda nu a fost depistat niciun site cu probleme.

Investigatia s-a desfasurat pentru a verifica daca sunt primite informatiile la care au dreptul consumatorii, in temeiul legislatiei UE privind consumatorii inainte de semnarea unui contract de credit de consum.

Autoritatile nationale de aplicare a legii au verificat 562 de site-uri internet din cele 27 de state membre, plus Norvegia si Islanda. Din 562 de pagini de internet verificate initial, numai 30% au trecut testul verificarii minutioase pentru respectarea normelor UE relevante de protectie a consumatorilor si 70% din aceste site-uri (393) au fost marcate pentru investigatii ulterioare, in legatura cu mai multe probleme.

Astfel, publicitatea de pe 258 (46 % dintre site-urile verificate) nu includea toate informatiile standard solicitate de Directiva privind creditul de consum, cum ar fi dobanda anuala efectiva (DAE), care este esentiala pentru a compara ofertele, informatii privind includerea sau nu in costul total a costurilor cu serviciile auxiliare obligatorii (de exemplu, asigurare) sau durata contractului de credit.

43% dintre site-uri nu au oferit informatii despre tipul de rata a dobanzii, durata creditului sau costurile aferente creditului

In urma veridicarilor s-a constatat ca 244 (43 %) dintre site-uri nu au oferit informatii clare despre toate elementele diferite din costul total, de exemplu privind tipul de rata a dobanzii (fixa, variabila sau ambele), privind durata creditului (daca este cazul) si privind unele dintre costurile aferente creditului (de exemplu, un comision de intermediere).

Totodata, s-a constatat prezentarea inselatoare a costurilor in cazul in care costul creditului este afisat intr-un mod care este fals sau ar putea induce in eroare consumatorii, de exemplu, in privinta felului in care se calculeaza pretul sau in cazul in care consumatorul nu este informat ca, la costul creditului de consum in sine, se adauga o asigurare obligatorie. 116 site-uri (20 %) dintre site-uri au prezentat acest tip de problema.

Potrivit CE, o "verificare minutioasa" este un exercitiu de control al respectarii legislatiei UE. Este condusa de UE si executata de autoritatile nationale de aplicare a legii care desfasoara controale simultane, coordonate, pentru a constata eventuale incalcari ale legislatiei de protectie a consumatorilor intr-un anumit sector. Autoritatile nationale de aplicare a legii contacteaza apoi operatorii in legatura cu suspiciunile de nereguli si le cer sa ia masuri corective.

Autoritatile nationale vor contacta operatorii economici solicitandu-le sa isi corecteze paginile de internet

Verificarea minutioasa pentru credite de consum a avut loc in luna septembrie 2011.

Sase tari (Italia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Suedia) au realizat o investigare mai aprofundata privind 57 dintre site-urile verificate - exercitiul "Verificarea minutioasa plus". Principalele probleme s-au legat de informatiile precontractuale si clauzele contractuale.

Operatorii economici vor fi contactati de catre autoritatile nationale si li se va solicita sa ofere clarificari sau sa-si corecteze paginile de internet. Nerespectarea acestei obligatii, in functie de legislatia nationala aplicabila, poate duce la proceduri judiciare care au drept rezultat aplicarea de amenzi sau chiar inchiderea site-urilor in cauza.

Autoritatile nationale de aplicare a legii sunt chemate sa raporteze Comisiei Europene pana in toamna anului 2012. Comisia va intocmi un raport privind rezultatele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#site uri de credit, #control CE site uri de credit , #Stiri Companii