Socol, SIVECO: Piata IT se maturizeaza, veniturile din servicii si software incep sa devina preponderente

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 16:34
3192 citiri
Socol, SIVECO: Piata IT se maturizeaza, veniturile din servicii si software incep sa devina preponderente
Irina Socol, presedinte si director general SIVECO Romania

Piata romaneasca de servicii IT a inregistrat, anul trecut, o crestere sensibila fata de 2011, ajungand la 506,62 milioane dolari, de la 481,8 milioane dolari in 2011, a declarat, intr-un interviu acordat Business24, Irina Socol, presedinte si director general SIVECO Romania.

SIVECO Romania detine 7,9% din piata locala de servicii IT, inregistrand o crestere semnificativa a valorii serviciilor livrate atat clientilor din tara cat si din strainatate.

Pe segmentul serviciilor de integrare de sisteme din Romania, SIVECO este principalul furnizor cu o cota de piata de 16,8%, iar pe segmentul "Training and Education Services" cota de piata a companiei este de 17,2%, in timp ce la categoria "Custom Application Development Services", cota este de 15,1%. Datele sunt furnizate de un studiu realizat de IDC.

Cum vedeti piata IT din Romania?

Piata IT romaneasca cunoaste un proces intens de maturizare, faptul ca veniturile provenite din servicii si produse software incep sa devine preponderente semnaland, in mod clar, acest lucru.

Ce a contribuit la aceste cote detinute de Siveco pe aceste segmente?

Prin natura core-business-ului sau, SIVECO Romania se concentreaza pe doua mari sub-segmente ale pietei de software, respectiv dezvoltarea de software si serviciile IT. Avand in vedere cerintele prioritare ale clientilor nationali si internationali pentru servicii de integrare software, am venit in intampinarea lor oferind acest tip de servicii. Expertiza dobandita in piata solutiilor de eLearning, ne-a creat capabilitati suplimentare in piata serviciilor de training specializat.

Care sunt principalii competitori ai Siveco pe aceste segmente de piata?

In topul local al furnizorilor de servicii IT intra cele mai mari companii nationale si internationale prezente azi in piata romaneasca de IT. In acest clasament , SIVECO Romania figureaza alaturi de liderI globali precum HP, IBM, leader regionali precum S&T Group, dar si de companii din piata interna precum AseSoft, Romsys.

Ceea ce diferentiaza compania noastra in acest top este ca, spre deosebire de furnizorii mentionati, SIVECO furnizeaza strict servicii de software, in timp ce, celelalte companii aflate in primul esalon sunt, in mod preponderent, implicate in furnizarea de hardware.

Ce planuri de viitor aveti?

SIVECO Romania s-a specializat in executia de proiecte informatice de mare complexitate si amploare. Adresandu-se organizatiilor private si publice, compania continua sa ofere solutii eficiente de eLearning, EAS (Enterprise Application Suite), Document Management, Business Inteligence, eHealth, eGovernment, eAgriculture si eCustoms, pentru piata nationala si internationala.

Dezvoltarea investitiilor in cercetare-inovare este un obiectiv constant in strategia noastra. Lansarea de noi produse pentru a peintampina nevoile pietei si up-gradarea produselor existente pentru racordarea la cerintele clientilor nostri.

Pe piata interna, SIVECO Romania va continua sa se concentreze pe accesarea de fonduri structurale de tipul: Dezvoltarea resurselor umane POSDRU, Cresterea Competitivitatii Economice POSCCE, Dezvoltarea Mediului POSMEDIU, care genereaza dezvoltare locala si stimuleaza dezvoltarea economica si sociala. in cadrul acestor proiecte, milioane de beneficiari romani au acces la instrumente tehnologice de ultima generatie. Acest lucru le sporeste competitivitatea pe piata europeana a muncii, prin imbunatatirea nivelului de specializare. De asemenea, ele ofera mediului de afaceri autohton posibilitatea de dezvoltare la standarde europene.

Extinderea afacerilor internationala este marcata de deschiderea birourilor de reprezentare in Emiratele Arabe Unite si Kazakhstan, Turcia. Astfel, pentru a gestiona eficient proiectele educationale desfasurate in tarile din Comunitatea Statelor Independente si Golful Persic, SIVECO Romania si-a deschis birouri de reprezentare in Dubai, Almaty si la Ankara. Compania noastra are reprezentanta si la Bruxelles, iar in acest an intentionam sa deschidem noi birouri internationale de reprezentare.

Cat a investit Siveco in cei 21 de ani?

Dezvoltarea sustinuta a companiei are la baza o politica constanta de investitii. Au existat numerosi ani in care s-a facut reinevstirea integrala aprofitului. Au fost avute in vedere investitii in dezvoltarea portofoliului de solutii in domeniul educatiei, sanatatii, administratiei vamale, agriculturii si domeniului bancar, si in intrarea pe pietele internationale, in tari din Europa Centrala si de Est, din Uniunea Europeana, din spatiul Comunitatii Statelor Independente, din Orientul Mijlociu si Apropiat, din nordul Africii.

Urmare a investitiilor in resurse umane si in cercetare-dezvoltare suntem acum reprezentati prin proiectele noastre in 27 de state de pe patru continente.

Aproximativ 45% dintre angajatii companiei sunt angrenati in activitatea de cercetare-dezvoltare de software, iar investitiile SIVECO sunt legate cu preponderenta de aceasta prioritate care e la baza celor mai importante proiecte internationale ale companiei noastre.

Care au fost cele mai mari realizari ale Siveco?

De-a lungul celor 21 ani de existenta, compania si-a construit o reputatie solida, fiind recompensata cu peste 170 de premii interne si internationale. Chiar in aceasta luna, proiectele de eLearning dezvoltate si implementate de SIVECO au primit recunoasterea internationala a valorii IT-ului romanesc, reputand un triplu succes mondial pentru cercetarea si sistemul educational romanesc.

Dintre zecile de proiecte pe care echipa SIVECO le-a finalizat cu succes in 2012, trei au fost selectate in cele mai mari competitii mondiale ale momentului: IPMA (International Project Excellence Award) si WSA (World Summit Award).

Cele mai mari realizari ale companiei nostre rezida din impactul socio-economic al implementarilor realizate in cei peste 21 de ani de activitate pentru fiecare directie de dezvoltare in parte. Gestionam volume mari de date, masurabile in terabytes; sintetizand pentru ilusrarea acestei realizari, una dintre cele mai mari realizari ale noastre este ca peste 16 milioane de copii si adulti din Europa, Orientul Apropiat si Africa beneficiaza de solutiile noastre de eLearning.

Tot in aceasta arie, plasam si faptul ca in fiecare ora, in Romania, se inregistreaza 23.000 de servicii medico-farmaceutice si se genereaza 70.000 de documente electronice in cadrul Sistemului Informatic Unic Integrat, ce administreaza fondul asigurarilor de sanatate.

Totodata, SIVECO Romania este singura firma romaneasca care furnizeaza software pentru 20 de organizatii importante ale Uniunii Europene, avand contracte multianuale incheiate cu Oficiul pentru Publicatii al Uniunii Europene, Agentia Europeana de Siguranta a Aviatiei, Agentia Executiva pentru Sanatate si Consumatori, Directia Generala de Sanatate si Consumatori, Eurostat - Institutul de Statistica al Uniunii Europene, Oficiul de cooperare EuropeAid. Pentru aceste institutii compania dezvolta sisteme financiare, management de documente si continut, aplicatii administrative, sisteme informatice geografice (GIS), portaluri web.

Aveti in plan preluarea de companii?

Nu avem planuri de preluare a altor companii. Intemeiata pe o crestere organica, strategia de dezvoltare a companei noastre a constat in valorificarea experientei acumulate prin implementarea proiectelor de mare amploare, derulate la scara nationala este cazul proiectelor nationale si internationale de e-guvernare, cu impact mare si o valoare sociala, derulate in zonele de importanta majora pentru societate: educatie, sanatate, agricultura, administratia vamala.

Cati salariati are Siveco, in prezent?

La nivel global, SIVECO Romania are in prezent 1300 de angajati, comparabil cu numarul inregistrat anul trecut. Acest numar este in concordanta cu cerintele impuse de derularea actualelor noastre proiecte.

Afacerile Siveco, in crestere

Siveco a inregistrat, inca de la infiintare, in 1992, o cretsre constanta a cifrei de afaceri. Astfel, in 2012, cifra de afaceri consolidata a ajuns la 68 de milioane euro. Exporturile reprezinta aproximativ 30% din cifra de afaceri SIVECO Romania, pondere pe care compania intentioneaza sa o majoreze.

Pentru 2013, SIVECO estimeaza o evolutie constanta a cifrei de afaceri, bazata pe existenta oportunitatilor de piata din Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si spatiul Comunitatii Statelor Independente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#afaceri Siveco, #piata it, #studiu piata, #evolutie companie , #Stiri Companii