Spatiile industriale sunt la mare cautare in Romania: Piata s-a dublat in primul trimestru

Marti, 16 Aprilie 2013, ora 13:44
2949 citiri
Spatiile industriale sunt la mare cautare in Romania: Piata s-a dublat in primul trimestru

Suprafata de spatii industriale tranzactionata in primul trimestru a cumulat 83.000 de metri patrati, reprezentand mai mult de jumatate din totalul contractat anul trecut, insa cele mai mari tranzactii au fost de renegociere si mai putin de preluari de spatii noi, potrivit CBRE.

Anul trecut au fost tranzactionate spatii totalizand 132.400 de metri patrati, sub nivelul din 2011 si 2010. Tranzactiile cu spatiile din Bucuresti au cumulat 47.700 de metri patrati, reprezentand 35% din total, in timp ce provincia a atras clienti pentru 85.000 metri patrati (Cluj -35%, Ploiesti - 12,2%, Pitesti -10% si Timisoara - 9%).

In plus, in 2012 au fost incheiate contracte direct intre proprietari si chiriasi reprezentand 40.500 metri patrati.

Principalii clienti au fost operatorii logistici, care au fost cei mai activi, dar si companiile din industria producatoare.

In acest an, majoritatea cererilor de inchiriere de spatii industriale o reprezinta relocarile si extinderile, apoi renegocierile, avand in vedere ca sunt multe contracte au ajuns la maturitate.

"Cererea in 2013 este in crestere pe fondul relativei stabilitati economice si politice, dar avand in vedere si cresterea economica prognozata pentru acest an. Totodata, dezvoltatorii ar putea incepe proiectele amanate cativa ani. Cele mai multe tranzactii in acest an au fost, in ordine, renegocierile, relocarile si extinderile, contractele noi fiind in continuare in numar limitat. Estimam ca aceasta ordine se va mentine pe tot parcursul anului", a declarat, intr-o conferinta de presa, Marian Orzu, seful departamentului industrial al CBRE Romania.

Cea mai mare tranzactie din acest an si intermediata de CBRE a fost prelungirea unui contract existent in parcul Europolis Park, detinut de CA Immo pentru un spatiu de 45.000 metri patrati.

O alta tranzactie intermediata de companie in primul trimestru a fost inchirierea de catre Elit, distribuitor de piese auto-moto, a 9.000 metri patrati in Europolis Park din Bucuresti.

De asemenea, in luna ianuarie, CBRE a intermediat o tranzactie pentru Inter Cars, din domeniul distributiei de piese de schimb si accesorii auto, care a inchiriat un spatiu de depozitare de 5.500 metri patrati in parcul industrial Codlea, dezvoltat de compania Warehouses de Pauw (WDP) in judetul Brasov. WDP va dezvolta la Codlea un parc de 13.500 metri patrati, fiind al doilea proiect al dezvoltatorului belgian in Romania, dupa cel din apropiere de Pitesti. Compania detine in Romania circa 2 milioane metri patrati de teren pentru spatii industriale.

O suprafata similara a fost intermediata de compania si in luna martie, pentru Global Enterprises, companie specializata in fabricarea de mase plastice si produse de interior pentru industria auto. Aceasta a inchiriat o unitate de productie de 5.630 de metri patrati, in Ploiesti West Park, cel mai mare parc industrial din Europa de Est, dezvoltat de grupul belgian Alinso, unde va angaja 50-100 de persoane. Ploiesti West Park are o suprafata inchiriabila de 200.000 metri patrati, din care 10% sunt disponibili.

"Dezvoltarea infrastructurii este un element care creste interesul companiilor pentru anumite zone, un exemplu in acest sens fiind autostrada Bucuresti-Ploiesti, a carei finalizare a determinat cresterea interesului pentru Ploiesti, tendinta care se va manifesta si in acest an", a precizat consultantul CBRE.

Orzu apreciaza ca este imbucurator ca in acest an au inceput sa se dezvolte si alte zone, slab reprezentate din punct de vedere al investitiilor industriale, cum ar fi cea de Nord-Est.

"Sunt dezvoltatori care se uita la aceasta zona, aflate in urma cu cel putin cinci ani din punct de vedere al investitiilor in proiecte industriale fata de alte zone, in primul rand pentru ca nu exista infrastructura. Sunt cel putin doi dezvoltatori, cu care lucram si care vor demara proiecte. Un proiect, de 10.000 metri patrati, construit speculativ, va fi dezvoltat cu fonduri europene de catre Tester Group (detinut de un antreprenor local, n.r.). Proiectul va fi finalizat la sfarsitul anului si se adreseaza IMM-urilor", a explicat Orzu.

Un alt dezvoltator, care detine 10 hectare de teren in aceasta zona, vrea sa construiasca un proiect de 50.000 metri patrati, dar nu speculativ, ci la cerere.

"Daca se face autostrada Iasi-Targu Mures, aceasta zona va fi foarte cautata de investitori. Multe din companiile care s-au extins in Moldova pentru facilitatile fiscale se vor muta in Romania", considera reprezentantul CBRE.

Desi anul trecut, orasele din provincie au fost mai cautate decat Bucurestiul pentru spatii industriale, Orzu apreciaza ca in primele luni a fost consemnata o crestere a cererii pentru Capitala.

"Cererea variaza intre 1.000, 5.000 si 10.000 de metri patrati si vine mai ales din partea firmelor de distributie si de logistica. Rata de neocupare a spatiilor din Bucuresti este de circa 10% din stocul total de circa un milion de metri patrati. Este ciudat definit insa acest grad de neocupare pentru ca daca as avea o cerere pentru un spatiu de 20.000 metri patrati nu as avea unde sa gasesc spatiul respectiv. Cele mai mari spatii disponibile au circa 12.000 metri patrati", a adaugat sursa citata.

In prezent, proiecte in constructie si care ar putea finalizate in acest an totalizeaza 100.000 metri patrati in tara si 40.000-50.000 metri patrati in Bucuresti, majoritatea realizare la cerere. Chiriile prime (cea mai buna chirie pentru cel mai bun spati din punct de vedere al dezvoltatorului) s-au redus in acest an la 3,9 euro/mp/luna, de la 4,1 euro/mp/luna, anul trecut, cu tendinta de scadere.

CBRE a intermediat 80% din tranzactiile cu spatii industriale realizate in primul trimestru.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#piata spatii industriale, #spatii industriale Romania, #vanzare spatii industriale , #Stiri Companii