Statul creste accizele la bere: Va fi mai scumpa cu 2% din februarie

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 14:41
2136 citiri
Statul creste accizele la bere: Va fi mai scumpa cu 2% din februarie

Accizele la bere vor creste cu 10% de la 1 februarie, conform celor mai recente modificari ale Codului Fiscal, iar studiul de impact al Ministerului Finantelor Publice /MFP/ estimeaza o crestere a preturilor cu 2%.

Accizele la bere nu au mai fost majorate de cinci ani, iar masura va aduce suplimentar la buget 80 de milioane de lei.

Reprezentantii Asociatiei Berarii Romaniei (ABR) sustin ca majorarea cu 10% a accizei pentru bere nu isi va atinge scopul, iar impactul sau va fi unul negativ la nivelul veniturilor colectate la bugetul de stat.

Din datele oficiale reiese faptul ca, in anul 2011, colectarile la bugetul de stat doar din acciza la bere au inregistrat o valoare de 59,27% din totalul valorii obtinute pentru intreaga categorie de produse cu alcool accizabile, in acest timp, media europeana fiind de 31,26%.

De asemenea, incasarile de acciza la categoria bere, in 2012, au fost de 620 milioane lei, fata de cele 580 milioane lei din 2011.

Productia de bere din Romania raportata la nivel european reprezinta 4,44 % din totalul productiei de bere de 383 milioane hectolitri, importurile situandu-se la doar 1,5% din total.

In prezent, la nivel national, functioneaza 20 de fabrici de bere, iar in sectorul de profil genereaza direct sau indirect 76.000 locuri de munca, in timp ce 98,4% din berea consumata in Romania este provenita din productia interna.

Potrivit Codului Fiscal modificat, nivelul accizelor pentru bere creste de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato. Pentru berea realizata de micii producatori de bere, acciza va creste de la 0,43 euro/hl/grad Plato la 0,473 euro/hl/grad Plato. De asemenea, aceste cote de accize pentru bere si bauturi fermentate, altele decat bere si vin, trebuie corelate cu continutul de alcool si procesul de productie. Astfel, pentru berea/baza de bere din amestecul cu bauturi nealcoolice, la care ponderea gradelor Plato provenite din malt, cereale maltificabile si/sau nemaltificabile este mai mica de 30%, se va percepe o acciza suplimentara de 10 euro/hl de produs.

Romania practica nivelul minim de accize impus la nivelul Uniunii Europene, respectiv 0,748 euro/hl/grad Plato.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#accize bere Romania, #productie bere Romania, #scumpire bere Romania 2013 , #Stiri Companii