Statul privatizeaza Posta Romana, dar nu va incasa niciun ban

Luni, 25 Februarie 2013, ora 10:33
2440 citiri
Statul privatizeaza Posta Romana, dar nu va incasa niciun ban

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a publicat luni in presa locala anuntul de privatizare a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), intentionand sa selecteze un investitor care va prelua 51% din companie prin majorare de capital social.

In aceste conditii, statul nu va primi nimic in urma privatizarii, toti banii urmand sa ajunga in conturile companiei.

Privatizarea companiei se va realiza prin metoda majorarii capitalului social cu aport de capital privat in numerar prin dobandirea de catre noul investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalului social al companiei. In functie de modul de exercitare de catre Fondul Proprietatea a dreptului de preferinta la subscriere, investitorului i se vor oferi spre subscriere intre 61.916.078 si 94.808.661 actiuni.

Licitatie cu oferta in plic

Procesul de selectie a investitorului se realizeaza prin metoda licitatiei cu oferta in plic, combinata cu metoda licitatiei cu strigare, precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante depuse de potentialii investitori, asa cum este detaliat in dosarul de prezentare.

In procesul de privatizare pot participa doar persoane juridice, individual sau in consortiu, si care indeplinesc mai multe conditii de participare si criterii de precalificare, respectiv solvabilitatea, seriozitatea in afaceri, administrare sustenabila si datoriile bugetare.

Astfel, investitorii trebuie sa furnizeze dovada pertinenta si concludenta a disponibilitatii resurselor financiare din surse proprii sau imprumutate pentru un aport de capital in numerar in companie de minimum 150 de milioane de euro.

De asemenea, vor fi admisi la procesul de privatizare numai investitorii care nu au participat cu oferte trucate sau neserioase intr-un proces de privatizare, nu au retras sau revocat oferta declarata castigatoare intr-un proces de privatizare si nu au refuzat sa incheie contractul de privatizare.

De asemenea, investitorii care participa in procesul de privatizare a Postei Romane trebuie sa demonstreze ca nu au datorii bugetare restante.

Mai multe informatii cu privire la documentele solicitate, continutul lor si cerintele pentru investitori de a dovedi indeplinirea criteriilor de precalificare mentionate se regasesc in dosarul de prezentare, iar pentru participarea la procesul de selectie este obligatorie achizitionarea acestui dosar. In cazul unui consortiu este suficienta demonstrarea achizitionarii dosarului de prezentare de catre cel putin un membru.

Caietul de sarcini costa 50.000 de euro

Dosarul de prezentare, atat in limba romana cat si in limba engleza, poate fi achizitionat in schimbul sumei de 50.000 de euro (sau echivalentul in lei, la cursul publicat de BNR in data platii), incepand cu data de 11 martie 2013, de la sediul MSI din Bd. Libertatii nr. 14, sector 5, Bucuresti.

Investitorii interesati pentru participarea la procesul de selectie vor depune la sediul MSI pana la data limita 11 aprilie 2013, ora 14.00, documentele de participare , inclusiv documentele ce atesta indeplinirea criteriilor de precalificare si garantia de participare in valoare de 9,48 milioane lei sau echivalentul acestei sume in euro, la cursul de schimb BNR din ziua constituirii garantiei, conform precizarilor din dosarul de prezentare, dar si ofertele preliminare si neangajante.

Deschiderea documentelor de participare, inclusiv documentele ce atesta indeplinirea criteriilor de precalificare, se va face in aceeasi zi, respectiv 11 aprilie 2013, dar la ora 14:00.

Pentru etapa a doua a procesului de selectie, ofertantii precalificati vor depune dovada achitarii taxei de participare in cuantum de 5.000 euro (sau echivalentul in lei, la cursul publicat de BNR in data platii), documentele de participare prevazute in Hotararea Guvernului 577/2002, in dosarul de prezentare, precum si in instructiunile comunicate ulterior ofertantilor precalificati, si ofertele finale ferme.

Instructiunile privind intocmirea ofertelor finale ferme, data si locul deschiderii ofertelor finale ferme, alaturi de informatii relevante, vor fi comunicate ulterior ofertantilor precalificati. Orice modificare a termenilor si conditiilor din prezentul Anunt se va publica doar pe website-ul MSI si al Companiei Nationale 'Posta Romana' SA www.posta-romana.ro si se va comunica investitorilor care au achizitionat dosarul de prezentare.

Nica sustine ca privatizarea va fi gata pana in iunie

Ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, sustine ca intregul proces de privatizare al Postei Romane se va incheia pana la mijlocul lunii iunie 2013.

"Dupa ce se publica anuntul de privatizare, se va vinde caietul de sarcini care va costa aproximativ 50.000 euro, iar cei care se califica in aceasta faza depun o garantie care s-ar putea ridica la doua milioane de euro. Dupa cumpararea caietului de sarcini va mai exista o perioada de studiere a datelor, care se va intinde pe 30 de zile.

Apoi va fi lista scurta, care ii va include pe aceia care au capabilitate financiara pentru a intra intr-o asemenea tranzactie. Urmeaza ultima runda, cu investitorii calificati si care au scrisori de garantii cu suma necesara pentru a demonstra capacitatea financiara', a explicat ministrul pentru Societatea Informationala.

Posta Romana este cel mai mare operator de servicii postale, cu o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale si peste 32.000 de angajati. Statul roman detine 75% din actiuni la Posta Romana, in timp ce restul de 25% este detinut de Fondul Proprietatea.

Potrivit reprezentantilor CNPR, anul trecut, Posta Romana a incheiat contracte de credit pentru o suma de 100 de milioane de lei, cu Banca Comerciala Romana, Banca Transilvania, CEC Bank si Millennium Bank Romania, in vederea finantarii capitalului de lucru.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#privatizare posta romana, #anunt privatizare Posta Romana, #majorare capital social Posta Romana , #Stiri Companii