Statul roman va detine maximum 49% din societatea de proiect pentru Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda

Sambata, 09 August 2014, ora 12:45
1694 citiri
Statul roman va detine maximum 49% din societatea de proiect pentru Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda

Statul roman va detine un procent de maximum 49% din compania ce va fi infiintata pentru lucrarile la Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, conform strategiei pentru continuarea Proiectului privind cele doua unitati.

Potrivit unui comunicat remis, vineri, AGERPRES, Societatea Nationala Nuclearelectrica SA va supune aprobarii actionarilor sai, in cadrul Adunarii Generale Extraordinare din data de 22 august 2014, Strategia de continuare a Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda, conform solicitarii Departamentului pentru Energie de completare a ordinii de zi a AGEA.

Strategia prevede intr-o prima etapa initierea, derularea si finalizarea de catre SNN a unei proceduri competitive de selectare a unui investitor privat (IP) in vederea constituirii unei societati, respectiv un joint-venture. Societatea va fi constituita intre SNN si unul sau mai multi investitori privati, valoarea investitiei SNN in EnergoNuclear fiind transferata companiei nou infiintate.

Societatea este premergatoare unei companii de tip IPP (Producator independent de energie).

Initial, noua societate de proiect va fi constituita din aportul exclusiv in numerar al SNN si al investitorului privat selectat, corespunzator unei cote de 49%, respectiv 51%. Contributia in numerar a SNN va fi initial de maximum 2 milioane de euro. Capitalul social minim al proiectului va fi dimensionat astfel incat sa permita contributia integrala in natura a SNN si a statului roman la proiect, plus alte aporturi in numerar initiale si ulterioare, insa contributia investitorului privat nu va reprezenta mai putin de 51%.

Statul roman detine dreptul de a contribui in natura si/sau numerar, cu respectarea procentului minim de detinere al IP de 51%.

'Avand in vedere angajamentul asumat de proprietarul de tehnologie nucleara de tip CANDU si statul roman in fata Comisiei Europene, in timpul analizei Proiectului in baza art. 41 al Tratatului EURATOM, o cerinta importanta pentru investitori vizeaza capabilitatea de a asigura constructia Proiectului utilizand tehnologia CANDU 6 si de a garanta nivelul de securitate nucleara angajat de catre proprietarul tehnologiei CANDU 6 si de statul roman in timpul procesului de obtinere a opiniei Comisiei Europene', se mentioneaza in comunicat.

Noua Strategie de continuare a Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda are in vedere asigurarea obiectivelor energetice strategice pentru Romania pe termen lung, la cele mai mici costuri pentru consumatori, in conditiile disponibilitatii tuturor resurselor aferente necesare si cu respectarea cerintelor de mediu (tinta de decarbonizare) stabilite de Comisia Europeana.

'Cresterea capacitatii energetice a centralei de la Cernavoda cu inca doua unitati a fost identificata de statul roman ca fiind solutia optima de acoperire a deficitului de capacitate dupa anul 2020, asadar decizia de dezvoltare a proiectului prin procedura de tip Green/Brown Field are in vedere demararea cu celeritate a actiunilor prevazute in Strategie si reducerea costurilor de investitie cauzate de intarzierile in procesul de dezvoltare a Proiectului', se mai spune in comunicat.

Strategia de continuare a Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda va fi pusa la dispozitia actionarilor incepand cu data de 11 august, pe pagina de Internet a SNN.

Compania Ernst & Young va acorda consultanta financiara Nuclearelectrica pentru proiectul Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda in cadrul unui contract in valoare de 205.000 euro, fara TVA, potrivit unui anunt de atribuire postat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice /SEAP/.

La inceputul lunii iulie, ministrul Economiei, Constantin Nita, declara, intr-un interviu pentru Bloomberg, ca Romania spera sa ajunga la un acord cu firma China General Nuclear Power Holding Corp. cu privire la constructia a doua noi reactoare la centrala nucleara de la Cernavoda, cel mai tarziu pana in primavara lui 2015.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#proiect cernavoda, #proiect nuclear Cernavoda , #Stiri Companii