"Termitele" din industria lemnului "se plang" ca raman fara resurse daca se mentine ritmul exploatarii

Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 12:38
3494 citiri
"Termitele" din industria lemnului "se plang" ca raman fara resurse daca se mentine ritmul exploatarii
Peste jumatate din IMM-urile din industria lemnului exporta

Firmele mici si mijlocii din domeniul industriei lemnului si mobilei rezista crizei, inconsecventei si politicilor guvernamentale, majoritatea dintre ele prognozand cresteri pe perioada urmatoare atat in ce priveste segmentul angajarii de personal, cat si cel al vanzarilor si achizitiilor. Totusi, companiile sustin ca resursele de masa lemnoasa se epuizeaza, daca se mentine ritmul exploatarii.

Intr-un studiu realizat de AfaceriLemn.ro. sunt reliefate si mari deficiente ale politicilor economice guvernamentale din domeniu, precum lipsa cronica a finantarii si materii prime scumpe, cumul de factori care duce, in mod evident, la o crestere a evaziunii fiscale si o falimentare sigura a unei industrii fanion alta data.

Managerii IMM-urillor din industria lemnului considera ca principale probleme infrastructura de export, in stransa legatura cu monopolul statului pe resursele regenerabile si cu dificultatile financiare cauzate de creditarea prohibitiva.

Majoritatea companiilor prognozeaza cresterea afacerilor si a personalului

Majoritatea companiilor prognozeaza o crestere in urmatoarele sase luni, atat din punct de vedere al personalului, cat si al achizitiilor si vanzarilor.

Astfel, peste 55% dintre respondentii sunt optimisti si in privinta cifrei de afaceri, previzionand pentru 2013 o crestere fata de cea inregistrata in 2012, 29,32% sunt de parere ca aceasta va stagna, iar 15.51% spun ca va fi in scadere. Dintre companiile romanesti care au participat la chestionar, peste 80% sunt microintreprinderi si IMM-uri.

Mai mult de jumatate din companiile din industria lemnului exporta

Peste jumatate dintre IMM-urile din industria lemnului, respectiv 54,38%, exporta productia, cu precadere in spatiul Uniunii Europene, Lichtenstein, Marea Britanie sau Elvetia, in timp ce doar 24% au relatii comerciale cu companii europene din tari non membre Uniunii Europene si 21,62% cu companii din spatiul asiatic (China, India, Vietnam etc.).

In acelasi timp, 41,38% dintre aceste companii ele lucreaza doar pe piata nationala.

In studiu se arata ca industria lemnului din Romania reuseste in general sa isi pastreze pietele. In schimb, piete cu potential imens si unde industria romaneasca a fost prezenta (Rusia, America de Nord, Canada) sunt inaccesibile acum IMM-urilor din domeniul industriei lemnului, ca urmare a lipsei de infrastructura care sa le faciliteze exporturile.

Spre deosebire de Romania, China a reusit, prin crearea unei infrastructuri de export pentru IMM-urile sale, sa cucereasca tot mapamondul, se mai arata in studiu.

Ce comercializeaza firmele romanesti din industria lemnului

Dintre companiile care au participat la studiu, 25,89% comercializeaza cherestea, frize, semifabricate, 17,24% - lemn de foc, pelete, brichete, 13,79% - paleti, ambalaje din lemn, 10,34% - podele, parchet, terase de exterior, peste 16% - mobilier, case din lemn , usi, ferestre, 6,89% - furnir, MDF, OSB, PAL, placaj, 5,17% - utilaje, echipamente si 3,44% - busteni, stalpi, araci.

In schimb, in ceea ce priveste produsele cu care se aprovizioneaza, peste 50% dintre participantii la chestionar cumpara produse primare (bustean, cherestea , frize etc.), 18,96% - servicii, utilaje, echipamente, consumabile, etc. pentru industria lemnului, 13,79% - produse semifinite si 13,79% - produse finite (parchet, case din lemn, mobilier etc.).

In Romania, cele mai utilizate esente de lemn sunt cele de rasinoase - 65,51%, urmate de cele de foioase si cele exotice.

Ce influenteaza in Romania costurile produselor din lemn

Costul produselor romanesti din lemn este influentat de costul materiei prime - 48,30%, salarii si costuri asimilate salariilor - 31,03%, costuri de operare (chirie, energie, etc.) - 10,34%, costul de transport - 6,89% si costuri de promovare - 3,44%.

Cele mai mari probleme cu care se confrunta IMM-urile din industria lemnului sunt pretul materiilor prime, respectiv 30,75% dintre respondenti, logistica (transport, depozitare, etc.), respectiv piata de desfacere - cate 20,68%, aspecte financiare, credite, etc. - 16,83% si forta de munca - 11,06%.

Ultima investitie majora in dezvoltarea capacitatii tehnologice a fost realizata in anul 2012, sustin 34,48% dintre companii, 31,06% - in anul 2013, 15,51% - in anul 2011, 10,34% - in anul 2008.

Resursele de masa lemnoasa se epuizeaza, daca se mentine ritmul exploatarii

Valoarea serviciilor de aprovizionare forestiera si vanatoare a celor cinci arii protejate pilot este estimata la aproximativ 9,1 milioane de euro pe an (2010) si ar putea aduce economiei romanesti inca 2,8 milioane de euro in urmatorii 25 de ani.

Cu toate acestea, veniturile vor disparea dupa 30 de ani, deoarece capacitatea ariilor protejate de a genera lemn valoros din punct de vedere economic scade.

Sistemul de gestionare durabila ar presupune o scadere pe termen scurt a valorilor aferente lemnului forestier si vanatorii si o scadere a veniturilor publice din cauza platilor compensatorii pentru zonele scoase din productie, insa pe termen lung veniturile ar creste, iar statul ar putea castiga si din certificate de carbon pana la 33 de milioane de euro.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#export lemn, #industria lemnului , #Stiri Companii