Tigarile electronice sunt mai sanatoase? Ce efecte au asupra organismului

Joi, 11 Septembrie 2014, ora 12:09
2614 citiri
Tigarile electronice sunt mai sanatoase? Ce efecte au asupra organismului

Tigarile electronice, inventate in 2003 de un cercetator chinez, au fost concepute din nevoia unei alternative la fumatul traditional si s-au concretizat intr-un instrument eficient de dozare a nicotinei fara alte substante nocive ce se regasesc in tigarile clasice.

E-tigarile au aparut pe piata europeana incepand cu anul 2005 si au devenit din ce in ce mai populare. Tigara electronica a evoluat, a fost imbunatatita si a suferit modificari importante din punct de vedere al aspectului. Daca primele modele de tigari aveau forme si dimensiuni similare tigarilor traditionale, modelele actuale au dimensiuni mult mai mari si nu prea mai pastreaza din caracteristicile tigarilor de tutun clasice. Modelele de ultima generatie sunt dotate cu acumulatori de capacitate mare si recipiente de lichid generoase.

In principiu majoritatea tigarilor electronice sunt compuse dintr-un acumulator lithium ion si un atomizor (sau clearomizor) dotat cu o rezistenta care incalzeste si vaporizeaza lichidul de tigari. Prin apasarea unui buton aflat pe lateralul bateriei, tigara electronica genereaza un aerosol cu continut de nicotina ce se poate inhala exact ca si fumul produs de o tigara clasica. Dat fiind ca tigarile electronice produc un vapor si nu un fum rezultat din combustia tutunului, acestea nu contin elementele toxice sau chiar cancerigene, prezente in fumul de tigara.

Odata cu raspandirea tigarilor electronice au aparut tot mai multe studii ce si-au propus sa elucideze cum si in ce masura ne afecteaza folosirea e-tigarilor starea de sanatate. In continuare, va vom prezenta cele mai recente studii din domeniu:

1. Vaporii generati de tigarile electronice contin nicotina, dar nu si alte toxine

Conform unui studiu publicat de Oxford Jurnal in decembrie 2013, vaporii pasivi generati de tigarile electronice contin doar o mica cantitate de nicotina, dar nu contin nici unul dintre elementele toxice specifice combustiei produselor din tutun. In concluzie, fumatorii pasivi inhaleaza cel mult o mica cantitate de nicotina, dar nu si alte produse toxice.

In cadrul unui studiu similar efectuat de cercetatori francezi de la universitatea Sorbona, cercetatorii au analizat vaporii pasivi generati de fumatorii de dispozitive electronice. Vaporii rezultati se disperseaza in medie in 11 secunde fata fumul de tigara care persista pana la 20 de minute. Concluzia studiului a fost ca fumatul pasiv in cazul tigarilor electronice reprezinta un risc neglijabil pentru sanatatea publicului.

2. Tigarile electronice nu afecteaza rigiditatea arteriala

Fumatul are efecte adverse cronice ce pericliteaza integritatea sistemului vascular. Centrul Cardiac Onassis din Grecia a comparat, in cadrul unui studiu, efectul tigarilor traditionale si al tigarilor electronice asupra functiilor inimii.

Cercetatorii au descoperit ca si dupa doar doua tigari fumate, aorta pacientilor a suferit o pierdere semnificativa a elasticitatii. Vaporii generati de tigari electronice nu generat nicio schimbare in functiile aortei.

Cercetarile privind tigarile electronice trebuie continuate, dat fiind potentialul lor in reducerea efectelor adverse asupra sistemului vascular.

3. Tigarile electronice pot ajuta atat fumatorii actuali, cat si pe cei care s-au lasat de fumat

Cercetatorii din cadrul universitatii din Geneva au studiat impactul produs de tigarile electronice asupra fostilor fumatori. Studiul a relevat faptul ca tigarile electronice pot sa opreasca tendinta fostilor fumatori de a recidiva si pot ajuta actualii fumatori sa renunte la fumat.

4. Tigarile electronice nu influenteaza alegerile tinerilor in privinta fumatului

Dr. Ted Wagener din cadrul universitatii Oklahoma a studiat impactul utilizarii tigarilor electronice de catre tineri. Din peste 1300 de persoane intervievate doar o singura persoana a folosit pentru prima oara tigari electronice si a devenit ulterior fumator de tigari clasice. Studiul demonstreaza ca utilizarea tigarilor electronice nu duce la tranformarea tinerilor in fumatori de tigari traditionale.

5. Lichidele din tigarile electronice nu afecteaza sanatatea inimii

Printre consecintele nefaste generate de fumat unul din cele mai importante se refera la efectul devastator asupra inimii si al sistemului circulator. In cadrul unui studiu efectuat de Int. J. Environ. Res. Public Health 2013 au fost analizate efectele lichidelor din tigarile electronice asupra celulelor din miocard. Au fost analizate 20 de sortimente de lichide de la diferiti producatori. Nu s-a observat niciun efect negativ.

6. Tigarile electronice nu au nici un impact asupra oxigenarii inimii

Dr. Konstantino Farsalinos a efectuat un studiu privind capacitatea de oxigenere a inimii in cadrul fumatorilor de tigari electronice. Fumul din produsele de tutun clasice contine o cantitate mare de monoxid de carbon care afecteaza in mod drastic oxigenarea organelor si a inimii inplicit. Rezultatele studiului arata ca folosirea tigarilor electronice nu afecteaza in niciun fel functiile coronariene si oxigenarea miocardului.

7. Ingredientele din lichidele folosite pentru tigarile electronice nu afecteaza sanatatea

In cadrul unui studiu exhaustiv condus de Prof. Igor Burstyn (Universitatea Drexel), au fost evidentiate toate elementele chimice ce apar in compozitia lichidelor din tigarile electronice. Rezultatele studiului demonstreaza ca ingrijorarile formulate de unii cercetatori privind existanta unor cantitati mari de formaldehida, nitrostamine si dietilen glicol in vaporii tigarilor electronice sunt neintemeiate.

8. Trecerea la consumul de tigari electronice imbunatateste sanatatea

Cercetatoriii din cadrul universitatii Alberta (SUA) au facut un studiu privind efectele consumului de e-tigari asupra sanatatii. Rezultatele studiului evidentiaza ca peste 91% din fumatorii de tigari electronice au avut parte de o imbunatatire a starii generale de sanatate in toate sferele ei. Peste 97% dintre subiectii analizati au scapat definitiv de tusea tabacica cronica.

9. Tigarile electronice sunt eficiente

Universitatea din Catania a desfasurat un studiu pentru a masura gradul de eficienta a tigarilor electronice ca si mijloc de renuntare la fumat. Rezultatele acestui studiu arata ca peste 75% dintre participantii la studiu au renuntat complet sau partial la tigarile traditionale. Acest procent este mult mai mare decat cel rezultat din utilizarea plasturilor sau inhalatorilor cu nicotina (aprox. 10%).

Un alt studiu, efectuat de University College London si publicat in jurnalul Addiction, a evidentiat ca fumatorii au cu 60% mai multe sanse sa renunte la fumat cu ajutorul tigarilor electronice decat cei ce se bazeaza pe folosirea doar a vointei sau a terapiilor cu plasturi cu nicotina. In cadrul studiului au fost intervievati 5863 de fumatori, in perioada 2009-2014.

10. Nicotina si efectele ei

Nicotina este substanta care genereaza dependenta. Totusi nicotina, in catitatea limitata furnizata de tigarile electronice, nu afecteaza sistemul circualtor, inima si sistemul nervos. Tigarile clasice furnizeaza nicotina fumatorilor alaturi de o gama larga de substante cancerigene si toxine: nitrostamine, acetona, acetilena, arsenic, plumb, polonu radioactiv si multe altele.

Expertii extimeaza ca peste un miliard de oameni vor muri in acest secol din cauza afectiunilor genarate de fumat. Tigarile traditionale sunt raspunzatoare pentru moartea prematura a doi din trei fumatori.

In schimb, tigarile electronice nu ard tutunul si astfel toate substantele emise de acestea sunt compuse doar din ingredientele din care sunt compuse lichidele specifice. Lichidele din tigarile electronice sunt compuse din glicerina si (sau) propilen-glicol, nicotina si aromatizanti. Nici una dintre aceste substante nu este cancerigena.

De exemplu, lichidul de tigari Regular - Ecopure, fabricat in Marea Britanie de compania Intellicig, contine doar trei elemente: glicerina - substanta generata in mod natural si in organismul oamenilor in cadrul hidrolizei, nicotina si apa purificata.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#tigari electronice sanatate, #efecte tigari electronice, #studii stiintifice tigari electronice , #Stiri Companii