Topul companiilor care fac legea in comert

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 13:08
3397 citiri
Topul companiilor care fac legea in comert

In lumea tranzactiilor cu marfuri, companiile care fac legea prefera anonimatul. In acest sector mai putin deschis publicului larg, firme precum Vitol si Trafigura tranzactioneaza cantitati mai mari de petrol decat pot produce Arabia Saudita si Venezuela.

Impreuna, cei mai mari traderi genereaza venituri anuale de peste 1,1 trilioane de dolari. Primele cinci realizeaza venituri de 629 miliarde de dolari si rivalizeaza cu cele mai mari cinci institutii financiare de pe planeta, scrie Business Insider.

Toate companiile incluse in topul realizat de publicatia amintita sunt extrem de profitabile. In plus, au capacitatea de a perturba pietele iar guvernul nu se afla in masura sa le impuna reguli. Tocmai din aceasta cauza, planurile pe termen lung ale gigantilor care opereaza tranzactii internationale sunt foarte ambitioase.

10. Louis Dreyfus

Pe locul 10 se afla Louis Dreyfus, cu sediul in Paris si cu venituri de 46 miliarde de dolari, inregistrate pe anul trecut. Printre marfurile pe care le tranzactioneaza se numara bumbac, orez si suc de portocale.

Compania are o experienta de 160 de ani si este cel mai mare comerciant de bumbac si de orez din lume. Desi detine suprematia in domeniu, continua sa creasca. In prezent, compania are nevoie de capital nou si ar putea fi cotata la bursa in 2012.

9. Noble Group

Cu sediul in Hong Kong, Noble Group gestioneaza venituri de 57 miliarde de dolari. Fondata de Richard Elman, care a preferat sa renunte la scoala in favoarea unei cariere in comert, compania s-a impus pe pietele de zahar, carbune si petrol.

Richard Elman conduce si acum Noble Group, care a ajuns la 11.000 de angajati. Firma si-a consolidat legaturile cu politicienii chinezi, in conditiile in care planuieste sa se extinda agresiv pe piata locala chineza.

8. Mercuria

Cu sediul in Geneva, firma Mercuria a raportat venituri de 75 miliarde de dolari anul trecut si are, ca principal sector de activitate, energia. Firma totalizeaza 890 de angajati si tranzactioneaza 120 de milioane de tone de produse energetice anual.

Mercuria detine minele de carbune si mai multe campuri de petrol din Asia, Europa si America de Nord.

7. Trafigura

Tot in Geneva se afla si Trafigura, firma care o a obtinut venituri de 79 miliarde de dolari anul trecut. Tranfigura se afla pe al treilea loc in comertul mondial cu petrol si pe locul doi in industiral metalelor. A fost obligata sa plateasca o amenda de 200 de dolari dupa ce a aruncat deseuri pe Coasta de Azur.

6. Gunvor

Tot in Geneva exista Gunvor, o firma care a raportat castiguri de 80 miliarde de dolari, anul acesta si se ocupa, de asemenea, cu sectorul energetic.

Compania a investit puternic in industria carbunelui si a gazelor naturale si si-a intarit pozitia dominanta pe piata petrolului, care inseamna 20% din exporturile rusesti. Cofondatorul companiei, Torbbjorn Tornqvist, atribuie succesul firme "contactelor excelente".

5. ADM

ADM are sediul in Decatur, Illinois si a raportat in 2010 venituri de 81 miliarde de dolari. Tranzactioneaza cu succes porumb si cacao si detine de la barje si camioane pana la fabrici de prelucrare care pregatesc marfurile pentru export.

4. Koch Industries

Koch Industries ocupa locul patru in topul realizat de Business Insider si este o companie cu sediul in Wichita, Kansas. In 2010 a inregistrat 100 miliarde de dolari multumita tranzactiilor cu ulei.

Condusa de fratii Koch, Charles si David, detine trei rafinarii foarte profitabile si opereaza in 60 de tari. Averea neta estimata a lui Charles Koch se ridica la 22 miliarde de dolari.

3. Cargil

Cargil, cu sediul in Minneapolis, a avut anul trecut venituri de 108 miliarde de dolari si tranzactioneaza cereala, sare, ingrasamite, metale si nu in ultimul rand, energie.

Cargil a fost prima care a introdus conceptul de umplere a barjelor pe perioada drumului de intoarcere. De exemplu, o nava care transporta sare se intoarcea plina de cereale.

2. Glencore

Glencore, din Baar, Elvetia, a facut publice rezultatele pentru prima oara, anul trecut. In 2010, compania controla mai mult de jumatate din piata de zinc si mai mult de o treimee din piata de cupru. CEO-ul Ivan Glasenberg a facut 10 miliarde de dolari.

1. Vitol

Pe prima pozitie se afla Vitol, cu venituri de 195 miliarde de dolari, obtinute anul trecut. Firma, care are sedii centrale in Geneva si in Rotterdam, comercializeaza petrol, carbune, metale si zahar.

Gigantul tranzactioneaza mai mult de 5,5 milioane de barili de petrol pe zi, pe cinci continente. Vitol a fost prima companie care a facut comert cu rebelii libieni, impotriva ordinelor explicite date de Gaddafi. In urma comertului, a obtinut mai mult de 1 miliard de dolari.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#companie monopol comert, #top companii rentabile, #top companii preturi piata, #top companii mondiale , #Stiri Companii