Transportatorii: Returnarea unei parti din acciza ar trebui sa se faca pe modelul TVA

Joi, 27 Martie 2014, ora 17:15
1896 citiri
Transportatorii: Returnarea unei parti din acciza ar trebui sa se faca pe modelul TVA

Sistemul de returnare a unui procent din acciza pentru carburanti in cazul transportatorilor romani ar trebui sa se faca intr-un mod simplu, urmarind modelul taxei pe valoare adaugata, este propunerea cu care Federatia Operatorilor Romani de Transport va merge la dezbaterile care vor avea loc joi, la Guvern, despre posibilitatea restituirii de accize aferente achizitiilor de carburanti.

"In ceea ce priveste facturile pentru alimentarea cu carburanti, precum si bonurile fiscale, acciza trebuie sa fie evidentiata separat avand si o coloana aferenta procentului ce urmeaza a fi recuperat. Prin aceasta metoda, atat statul cat si transportatorii pot avea o evidenta clara a sumelor ce fac obiectul returnarii", afirma FORT intr-un comunicat.

Procentul pe care FORT il va sustine este corespondent procentelor utilizate in alte tari ale Uniunii Europene. Un exemplu in acest sens il reprezinta procentul utilizat in Italia si anume 210 euro raportat unei cantitati de 1.000 de litri de carburant.

"Inca din 2010, Federatia Operatorilor Romani de Transport a solicitat introducerea sistemului de returnare a unui procent din acciza pentru transporturile comerciale dupa modelul practicat cu succes in multe tari europene. Prin acest sistem, este descurajata utilizarea carburantilor de provenienta indoielnica, asigurandu-se concurenta loiala in piata de transport, iar veniturile la bugetul de stat cresc", adauga reprezentantii transportatorilor.

Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) este membra a Patronatului National Roman si are in componenta 24 de asociatii afiliate la nivel judetean si regional din domeniul transporturilor rutiere de marfuri si pasageri, transporturilor aeriene de marfuri si pasageri, formarii profesionale in centre si scoli, taximetrie, transport aerian de marfuri si pasageri si activitati conexe transporturilor.

Reprezentantii Executivului si cei ai transportatorilor vor avea discutii

Reprezentantii Executivului si cei ai transportatorilor vor avea, joi, o intalnire de lucru pentru a discuta despre posibilitatea restituirii de accize aferente achizitiilor de carburanti, potrivit secretarului de stat in Ministerul Finantelor Publice/ MFP/ Dan Manolescu.

Discutia a aparut miercuri si metoda identificata de transportatori va fi analizata in timpul intalnirii de joi.

"S-a gasit o varianta pentru a nu se afecta competitivitatea sectorului de transporturi din Romania, aplicandu-se o prevedere care exista in directiva europeana privind accizele, ca anumitor categorii de vehicule sa si se poata acorda o cota redusa de accize", a declarat, joi, oficialul MFP, intr-o conferinta pe tema impactului fiscalitatii asupra mediului de afaceri.

El a precizat ca va fi discutat in ce mod se va aplica aceasta prevedere, daca va fi vorba de o restituire sau o reducere directa inainte de achizitie.

Acciza este datorata bugetului de stat la momentul iesirii carburantului din antrepozitul fiscal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#acczia carburant, #transportatori accize , #Stiri Companii