Un nou raport despre Boeing 737 MAX da vina pe pilotii fara experienta si companiile low-cost care-i angajeaza

Joi, 19 Septembrie 2019, ora 10:23
1108 citiri
Un nou raport despre Boeing 737 MAX da vina pe pilotii fara experienta si companiile low-cost care-i angajeaza
Foto: Arhiva Ziare.com

Un nou raport intocmit despre avioanele 737 MAX 8, implicate in cele doua tragedii aviatice din Etiopia si Indonezia, condamna "pilotii fara experienta" si companiile aeriene low-cost care ii angajeaza, nu Boeing, gigantul american care produce aceste aeronave.

Boeing a pierdut peste un miliard de dolari de cand aeronavele sale 737 MAX au fost consemnate la sol la inceputul acestui an, dupa ce 346 de persoane au murit in doua accidente aviatice similare, relateaza Business Insider.

In timp ce multi specialisti au spus ca de vina pentru aceste accidente este software-ul defectuos al Boeing, un raport extrem de dur publicat miercuri de New York Times Magazine arata cu degetul spre "pilotii fara experienta" in ambele accidente.

Autorul articolului, William Langewiesche, a detaliat modul in care presiunea publica pentru zboruri internationale low-cost a permis companiilor sa angajeze piloti incepatori, punand in pericol viata a sute de pasageri.

Langewiesche a scris despre Lion Air, compania aeriana indoneziana al carei avion s-a prabusit pe 29 octombrie 2018, omorand toate cele 189 de persoane aflate la bord:

"Lion Air este o companie aeriana agresiva, care domina piata indoneziana in expansiune a calatoriilor aeriene low-cost si este unul dintre cei mai mari clienti Boeing la nivel mondial.

Compania este cunoscuta pentru faptul ca angajeaza piloti fara experienta - cei mai multi dintre ei abia termina academia - si pentru ca ii platesc putin si ii muncesc din greu", se arata in articol.

Capitanul aeronavei, un indian de 31 de ani numit Bhavye Suneja, a fost pus in aceasta pozitie mult mai devreme decat s-ar fi intamplat la "o companie aeriana mai conventionala", a scris Langewiesche.

Autorul sustine ca, odata ce-au inceput sa apara problemele la 737 MAX, echipajul nu a stiut ce sa faca, problema fiind lipsa de experienta. In plus, argumenteaza acesta, cand a raportat initial problemele si a fost intrebat de controlorul de trafic aerian la ce altitudine se afla avionul, capitanul nu a stiut sa raspunda.

In articol se mai arata ca si in cazul zborului 302 al companiei aeriene etiopiene, care s-a prabusit pe 10 martie 2019, membrii echipajului "au avut un instict la fel de indoielnic" cand s-au lovit de probleme in controlarea aeronavei.

Dupa cateva luni de la incidentele aviatice grave, seful Boeing recunoaste ca a facut o greseala cu modelul 737 MAXNoi probleme pentru Boeing: Unele avioane 737 MAX ar avea componente ...citeste mai departe despre "Un nou raport despre Boeing 737 MAX da vina pe pilotii fara experienta si companiile low-cost care-i angajeaza" pe Ziare.com

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#raport probleme avioane 737 MAX , #Stiri Companii