Uniunea Europeana aproba ajutor de 3,57 milioane euro pentru fostii angajati de la Mechel

Joi, 11 Septembrie 2014, ora 15:16
1513 citiri
Uniunea Europeana aproba ajutor de 3,57 milioane euro pentru fostii angajati de la Mechel
adevarul.ro

Comisia pentru bugete a Parlamentului European a aprobat, joi, raportul eurodeputatului PMP Siegfried Muresan, prin care vor fi alocate 3,57 milioane euro pentru sprijinirea lucratorilor disponibilizati de la combinatul Mechel.

Conform unui comunicat remis Mediafax, finantarea, provenita din Fondul European de Ajustare la Globalizare, va contribui la implementarea unor masuri de conversie profesionala, mentorat la locul de munca sau stagii pentru 1.000 dintre persoanele care au ramas fara locuri de munca dupa ce grupul rus Mechel a decis sa sisteze activitatea in Romania, in anul 2012.

Fondurile vor ajunge in Romania dupa ce plenul Parlamentului va aproba acest raport in sesiunea plenara din 15-18 septembrie si dupa votul in Consiliul de ministri.

Cea mai mare parte a acestora va fi folosita pentru infiintarea unei cooperative sociale care va angaja in prima faza 250 dintre fostii angajati de la combinatul de sarma.

Potrivit europarlamentarului PMP, votul este cu atat mai important cu cat va contribui la sprijinirea unei initiative inedite, care nu a mai fost implementata cu fonduri UE, aceasta cooperativa sociala urmand sa fie detinuta chiar de catre angajati.

Grupul rus Mechel a vandut, in februarie 2013, pentru pretul simbolic de 230 de lei (52 de euro) combinatele metalurgice pe care le detinea in Romania, puternic indatorate, catre firma Invest Nikarom din Bucuresti, controlata de doua persoane cu cetatenie rusa. Tranzactia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL si combinatele Ductil Steel Buzau, Ductil Steel Otelu Rosu, Mechel Campia Turzii, Mechel Targoviste si Laminorul Braila.

La sfarsitul lui 2011, grupul Mechel s-a confruntat, in cadrul operatiunilor din Romania, cu dificultati financiare ca urmare a pierderilor cauzate de preturile nefavorabile de pe pietele europene ale otelului. Societatea Mechel Campia Turzii a instituit o serie de masuri vizand reducerea costurilor cu personalul, dar acestea nu au dus la remedierea dificultatilor financiare ale intreprinderii, care a decis sa initieze concedieri colective.

Concedierile au afectat, in special, orasul Campia Turzii si regiunea din jurul acestuia, situate in partea de sud-est a judetului Cluj, in nord-vestul Romaniei, intrucat societatea Mechel Campia Turzii a fost cel mai mare angajator din zona, avand 1.837 de salariati (in iunie 2012), adica aproximativ o treime din numarul total al salariatilor din regiune.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#PE ajutor fostii angajati Mechel, #angajati Mechel , #Stiri Companii