Valoarea Bitcoin a depasit 1.000 de dolari. Ce perspective are moneda virtuala

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 17:59
3238 citiri
Valoarea Bitcoin a depasit 1.000 de dolari. Ce perspective are moneda virtuala

Valoarea Bitcoin a depasit din nou pragul de 1.000 de dolari (610 lire sterline), dupa ce producatorul de jocuri pentru social media Zynga a anuntat ca va incepe acceptarea monedei virtuale ca optiune de plata, transmite BBC.

In ultimele saptamani moneda virtuala a devenit din ce in ce mai populara, dar valoarea sa a fost extrem de volatila. In noiembrie 2013 a atins nivelul record de 1.250 de dolari, dar a scazut puternic in decembrie, dupa ce Banca Centrala a Chinei a restrictionat tranzactiile in moneda virtuala. Dupa anuntul autoritatilor de la Beijing, valoarea bitcoin a ajuns la 421 dolari, sustine publicatia chineza "South Morning Post".

Luni, moneda virtuala se tranzactiona la 1.030 dolari, la bursa valutara MTGox, dupa ce Zynga - companie cunoscuta pentru jocurile realizate pentru Facebook - a anuntat ca va incepe acceptarea monedei virtuale ca optiune de plata.

Bitcoin, lansata in ianuarie 2009, reprezinta un nou tip de moneda electronica digitala, in baza unui algoritm special. Moneda virtuala nu este sustinuta de nicio banca centrala sau guvern si nici de active fizice, valoarea sa depinde de increderea oamenilor in aceasta moneda. Bitcoin poate fi schimbata online cu devize oficiale (euro, dolar, yen sau altele) sau utilizata pentru cumparaturi, chiar daca nu constituie inca o forma acceptata de plata de catre marii retaileri de genul Amazon.com.

Riscul ramane ridicat

Luna trecuta, Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a avertizat ca utilizatorii monedei virtuale bitcoin fac acest lucru pe riscul propriu.

EBA a subliniat ca nu exista nicio protectie sau compensatie pentru cei ale caror "portofele digitale" sunt atacate de piratii informatici sau in cazul in care un transfer de moneda virtuala este intrerupt sau platforma se inchide. EBA nu a spus consumatorilor sa nu utilizeze monede virtuale dar i-a avertizat ca nu exista o plasa de siguranta similara cu cea oferita deponentilor in momentul in care o banca traditionala din UE da faliment.

"In prezent nu exista in Uniunea Europeana reglementari specifice care sa protejeze consumatorii de pierderi financiare daca o platforma care tranzactioneaza sau pastreaza monede virtuala da faliment", a informat Autoritatea Bancara Europeana.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#valoare bitcoin, #bitcoin 2013, #moneda bitcoin Zynga , #Stiri Companii