"Vulturii business" sar pe Libia, dupa moartea lui Gaddafi

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 07:28
2395 citiri
"Vulturii business" sar pe Libia, dupa moartea lui Gaddafi
Colonelul Gaddafi

Mirosul de praf de pusca inca se mai simte in Libia, trupele NATO care au sustinut revolutia in urma careia a fost omorat Gaddafi urmand sa se retraga in mod oficial luni, 31 octombrie. Insa o noua invazie de forte isi face deja aparitia in Tripoli.

Companiile de securitate, constructii si infrastructura din vest care au exploatat oportunitatile de afaceri din Iraq si Afganistan isi intorc privirile catre Libia, stat eliberat dupa decenii de dictatura, relateaza CNBC.

Antreprenorii sunt treziti la viata de potentialul de business oferit de o tara cu nevoi uriase si cu resurse de petrol pe masura. In plus, mai exista si avantajul competitiv dat de recunostinta libiana pentru ajutorul dat de SUA si partenerii sai din NATO.

Cu o saptamana inainte de moartea colonelului Gaddafi, care a avut loc la 20 octombrie, o delegatie de 80 de companii franceze au ajuns la Tripoli pentru o intrunire cu oficialii Consiliului National Tranzitional, adica guvernul interimar.

Saptamana trecuta, noul ministru britanic al Apararii, Philip Hammond, a urgentat companiile din tara sa sa-si "faca bagajele".

Destinatia: Tripoli

Cand trupul neinsufletit al colonelului era inca pe ecranele televizoarelor, o companie britanica, Trango Special Projects, si-a prezentat oferta de servicii de securitate.

"In timp ce speculatiile legate de moartea lui Gaddafi continua", spune Trango pe propriul site, "sunteti tu si compania ta pregatiti sa va indrepati catre Libia?". Trango ofera cazare in vila sa din Tripoli si transport alaturi de "discreta echipa de securitate britanico-libiana". Insa discretia sa nu este ieftina.

Pretul pentru 10 minute de drum de la aeroport, care in cazul unui taxi ar fi de 5 dolari, se ridica pana la 800 de dolari.

Goana dupa aur

"Este o adevarata goana dupa aur", a declarat David Hamod, presedinte si CEO al Camerei de Comert SUA-Arabia. "Iar europenii si asiaticii au luat-o cu mult inaintea Statelor Unite". Primesc zilnic telefoane din partea comunitatii de afaceri din Libia. Mesajul este "Intoarce-te, nu vrem ca americanii sa piarda teren"".

Cu toate acestea, ambele parti ezita, iar, pana acum, am vazut mai multa vorba decat actiune.

Consiliul National Tranzitional, in speranta de a evita orice ecou al coruptiei din era Gaddafi, a declarat ca nu vor fi semnate contracte pe termen lung pana nu va fi ales un guvern permanent.

Cu orase inca pline de soldati si de someri, Libia nu ofera nici pe departe un mediu de business sigur - ceea ce explica oportunitatile de afaceri pentru companiile de securitate.

Ca si Franta si Marea Britanie, Statele Unite pot beneficia de gratitudinea autoritatilor libiene fata de sprijinul NATO in cadrul revolutiei care tocmai s-a incheiat.

Oricare ar fi conditiile aferente noilor contracte guvernamentale, companiile europene si americane spera sa fie avantajate fata de state cum ar fi China, care s-a oferit sa-i vanda arme colonelului Gaddafi in luna iulie.

"Razbunarea este un cuvant prea puternic", spune Phil Dwyer, director al SCN Resources Group, o companie contractoare din Virginia, care si-a deschis birou la Tripoli in urma cu doua saptamani. Scopul acesteia este sa ofere consultanta de management al situatiilor de criza.

"Insa simt ca cei favorizati de consiliul tranzitional se vor culca pe o ureche din punct de vedere al afacerilor", a postat pe blog seful Retelei de Contractare in Securitate, dupa doua zile de la moartea lui Gaddafi.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#razboi libia, #moarte gaddafi, #razboi iraq, #razboi afganistan, #razboi petrol, #resursa petrol , #Stiri Companii