Zece inventii simple care au facut miliarde de dolari

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 17:30
4913 citiri
Zece inventii simple care au facut miliarde de dolari

Exista cateva inventii de-a lungul istoriei care au produs castiguri de miliarde de dolari, uimind prin simplitate, cat si prin povestile inedite din spatele conceperii lor.

Fulgii de porumb Kellogg

Inventat in 1894, Kellogg a avut un venit net de 2,8 miliarde de dolari de la Morning Foods doar in 2012, in Statele Unite. Astazi este producatorul numarul 1de cereale, snacks-uri si mancaruri inghetate, scrie Huffington Post. Acestea sunt produse in 18 tari si comercializate in peste 180 de tari.

Fratii John si Will Kellogg au avut ideea fulgilor de porumb dupa ce au lasat un vas cu cereale fierte pe aragaz mai multe zile si amestecul, desi facuse mucegai, era uscat si compact. Cei doi frati au indepartat mucegaiul, obtinand ulterior fulgii de porumb.

Servetelele Kleenex

In 2011, brandul Consumer Tisse (inclusiv ramura Kleenex) a generat aproape 6 miliarde de dolari pentru compania inventatoare Kimberly-Clark, iar pana in 2012 a fost comercializat in peste 150 de tari. Firma de servetele a fost lansata in 1920.

Primul produs pentru consum al Kimberly-Clark a fost Kotex, avand o textura creponata. Producatorul a schimbat combinatia de ingrediente si miezul folosit, reusind astfel sa creeze o tesatura mai moale. Rezultatul a constat in servetelele Kleenex.

Plasturii Band-Aids

Inventati in 1921, acestia au produs numai 3.000 de dolari in primul an de productie. 40 de ani mai tarziu, in perioada mortii inventatorului conceptului, firma Johnson & Johnson ajunsese sa vanda plasturi Band-Aids in valoare de peste 30 milioane de dolari pe an. Pana in 2011, peste 100 de miliarde de plasturi au fost vanduti in lumea intreaga.

Cel care a inventat celebrii plasturi a fost omul care se ocupa cu aprovizionarea bumbacului pentru Johnson & Johnson. Sotia acestuia, Josephine Dickson, se taia mereu la degete din greseala in timp ce gatea. Earle a hotarat sa inventeze ceva care sa stea fix si sa protejeze mai bine ranile mici.

Discul Frisbee

A fost inventat in 1937 si vandut catre Wham-O in 1955. Numele provine de la caserolele de placinta cu care studentii din New England se jucau in campusurile universitatilor. Pana in 1970 inventatorul discului castigase 500.000 de dolari din drepturi de autor. Situatia din 2012 arata ca numarul de Frisbee-uri vandute in toata lumea a depasit 300 de milioane.

Ideea Frisbee-ului i-a venit lui Walter Frederick Morrison in timp ce el si prietena lui aruncau de la unul la altul capacul rotund al unei cutii de floricele de porumb ca sa faca timpul sa treaca inaintea unei cine de Ziua Recunostintei.

"Ariciul" Velcro

Inventat in 1941, Velcro a inceput ca o mica afacere de 60 de dolari pe saptamana. In 1988 era deja o companie internationala cu 93 de milioane de dolari din castiguri. Pana in 2012, produsul era vandut in peste 40 de tari.

Satul sa tot adune scaietii din blana cainelui si din haina, George de Mestral a asezat unul la microscop ca sa afle secretul "incapatanarii" cu care se lipeste de suprafete. Ulterior a inventat "ariciul" Velcro, indispensabil pentru numeroase articole vestimentare.

Arcul Slinky

In 1945, la doi ani de cand a fost inventata, jucaria se vindea cu 1 dolar. Primele 400 de jucarii s-au cumparat in doar o ora de la aparitia pe rafturi, de Craciun. Pana in 2012 James Industries a produs si vandut peste 250 de milioane de astfel de jucarii in intreaga lume.

Inginerul naval Richard Jones lucra cu arcuri de persiune cand unul a cazut, continuand sa sara dintr-un loc in altul dupa ce a lovit pamantul. Arcul respectiv a devenit jucaria "Slinky".

Carnetele Post-It

Inventate in 1974, Post-It-urile au adus peste 2 milioane de dolari dupa primul an. Castigurile inregistrate pana in 2012 au generat 1 miliard de dolari, fiind vandute acum in peste 100 de tari.

"Parintele" post-it-urilor este designerul Art Fry. Nemultumit de semnele de carte care nu stateau bine in cartea de imnuri folosita la pregatirea pentru cor, acesta si-a dat seama de nevoia pentru un semn din hartie care sa stea lipit. Aplicand lipici pe hartie galbena, s-a nascut Post-Itul.

Tricourile Under Armour

Inventatorul lor a pornit afacerea in pivnita bunicii sale, in 1995. Pana in 2012, veniturile nete ale companiei ajungeau la aproximativ 1,82 miliarde de dolari.

Ideea acestui tip de tricouri ii apartine lui Kevin Plank, jucator de fotbal la Universitatea din Maryland. Observand ca tricourile obisnuite din bumbac pe care el si colegii lui de echipa le purtau pe sub echipament erau mereu ude din cauza efortului, a simtit ca trebuie sa existe un material mai bun pentru nevoile lor specifice.

Lenjeria modelatoare Spanx

In 1998, cand aceasta a aparut, compania a pornit cu numai 5.000 de dolari. In 2012, valora 1 miliard de dolari, iar acum produsele Spanx pot fi gasite in peste 40 de tari.

Inainte sa iasa in oras intr-o seara, Sara Blakely a avut ideea sa-si taie o pereche de colanti astfel incat sa ii acopere doar fundul si sa poata purta o fusta mulata fara probleme. De aici a mai durat putin pana sa inventeze lenjeria de corp modelatoare Spanx.

Papucii Crocs

Ineditele produse de incaltaminte au fost inventate in 2002, iar in 2008 au ajuns la castiguri de 900 de milioane de dolari. Trei ani mai tarziu, firma a atins 1 miliard de dolari in vanzari anuale. Pana in 2012, 200 de milioane de perechi Crocs au fost vandute in mai mult de 90 de tari.

Meritul pentru inventarea acestor papuci se imparte intre Scott Seamans, George B. Boedecker Jr si Lyndon "Duke" Hanson. Finproject N.A a creat un plastic rezistent la apa si la bacterii, brevetat, cunoscut drept "croslite". Acesta a fost folosit la realizarea papucilor cu talpa de cauciuc, destinati pentru spa-urile europene. Mai tarziu, Seamans le-a intuit potentialul pentru pantofi de canotaj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#inventii banoase, #inventii stralucite, #cele mai tari inventii, #bani inventii, #castig inventii , #Stiri Companii