Complexul Oltenia a obtinut un imprumut de circa 200 de milioane de euro

Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 15:15
1530 citiri
Complexul Oltenia a obtinut un imprumut de circa 200 de milioane de euro

Complexul Energetic Oltenia si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) au semnat joi acordul de finantare pentru modernizarea grupului 6 al termocentralei Turceni, dupa negocieri care au durat un an.

Imprumutul este de aproape 200 de milioane de euro si nu a necesitat garantii de stat, a declarat directorul general al complexului, Laurentiu Ciurel, in conferinta de presa organizata cu ocazia semnarii acordului.

"Perioada de implementare a investitiei este de patru ani", a spus Ciurel.

El a adaugat ca aceasta investitie este necesara pentru ca centrala sa se conformeze la normele de mediu impuse de Uniunea Europeana.

"In ultimii sase ani, Complexul Oltenia a investit 540 de milioane de euro pentru a se alinia standardelor UE", a completat Ciurel.

La randul sau, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a amintit ca, pana in 2030, statele europene trebuie sa reduca emisiile poluante cu 40%.

"Acest lucru inseamna ca toate grupurile pe carbune din Romania trebuie modernizate. Am inceput cu Turceni, vom continua cu Mintia-Deva, apoi cu grupul de la Rovinari pe care il facem cu chinezii", a punctat Nita.

Prezent la eveniment, premierul Victor Ponta a precizat ca finantarea din partea BERD este o garantie ca acest proiect este fezabil si este considerat de succes.

"Este un proiect semnificativ de care vorbim de 10 ani, cred ca a durat mult prea mult. Ne-am propus multe lucruri de peste 10 ani si am facut putine", a spus premierul.

El a adaugat ca energia pe carbune are un viitor si a precizat ca tara noastra trebuie sa-si pastreze avantajul unui mix de energie din surse hidro-carbune-nuclear-vant, astfel incat sa nu depindem doar de vant sau de precipitatii.

De asemenea, directorul BERD, James Hyslop, a aratat ca investitia de la Turceni va transforma centrala intr-una dintre cele mai moderne din sud-estul Europei.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#acord finan are BERD, #modernizare termocentrala Turceni, #Complexul Energetic Oltenia , #stiri CE Oltenia