Sova: Lucrarile la centrala de la Rovinari vor incepe cel tarziu anul viitor

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 12:55
1619 citiri
Sova: Lucrarile la centrala de la Rovinari vor incepe cel tarziu anul viitor

Lucrarile la centrala de la Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor incepe cel tarziu anul viitor si vor dura cinci ani, a declarat Dan Sova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, pentru Radio China International.

"Acolo, la Rovinari, a fost un succes mare al companiei China Huadian. Fiind la un alt minister, nu-mi place neaparat sa vorbesc in numele altei autoritati, dar din ce am inteles cel mai tarziu anul viitor se va da drumul la acest proiect si va dura probabil maxim cinci ani. Constructia terminalului de la Rovinari este un proiect de un miliard de euro foarte important si pentru energetica romaneasca in general si pentru recuperarea termocentralei de la Rovinari", a aratat Sova.

Potrivit acestuia, Ministerul Energiei a pus in atentia investitorilor chinezi investitii la Hunedoara, Turceni, Cernavoda, Tarnita.

"Forta companiilor chineze este foarte competitiva in orice tip de proceduri si nu cred ca e singurul proiect in domeniul energetic pe care il vor avea", a precizat Sova.

Memorandumul dintre China Huadian Engineering si autoritatile romane din energie a fost semnat la finalul anului 2012.

La vremea respectiva, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, a precizat ca proiectul reprezinta una dintre cele mai mari investitii ale Chinei in Europa iar noua companie romano-chineza va exporta in Turcia si Austria.

Potrivit autoritatilor, aceasta investitie va contribui in mod direct la crearea, intr-una dintre cele mai defavorizate zone ale tarii, a peste 500 de noi locuri de munca, la care se adauga un numar mare de locuri de munca rezultate din dezvoltarea activitatilor economice indirecte, conexe si din industria pe orizontala.

Pretul unui MW produs in noul grup va fi de 45 euro, pretul mediu al pietei fiind de 53 euro, arata estimarile specialistilor.

China Huadian Engineering Co. este una din primele cinci companii de stat din China din domeniul energetic, atat pe componenta de productie, cat si pe cea de constructie. Pana in prezent, a realizat 212 centrale electrice in China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, avand lucrari in desfasurare si in Turcia.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan - Coman Sova este prezent in perioada 2 - 7 septembrie 2013 la Beijing, Republica Populara Chineza, cu ocazia lucrarilor sedintei plenare a celei de-a XXIII-a Sesiuni a Comisiei guvernamentale romano - chineza de cooperare economica.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Sova centrala Rovinari, #lucrari centrala Rovinari, #Rovinari Complex Energetic Oltenia , #stiri CE Oltenia