Adevarul despre cei 20.000 de euro ai lui Mircea Geoana

Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 19:08
5903 citiri
Adevarul despre cei 20.000 de euro ai lui Mircea Geoana

Din ratiuni electorale, presedintele PSD creaza confuzie in ceea ce priveste functionarea unui program de finantare din fonduri europene. "Daca vine cineva acasa in guvernarea noastra, va primi 20.000 de euro bani cash de instalare". Asa a grait Mircea Geoana, liderul PSD, anul trecut, in campania electorala. Expresia a facut cariera, fiind considerata cea mai desantata promisiune electorala si a atras fie criticile, fie ironiile politicienilor care nu sunt membri ai Partidului Social Democrat (PSD) sau ale comentatorilor politici.

Este interesant ca exact cei vizati - romanii aflati la munca in strainatate - au ignorat acest anunt electoral. Din cate se stie, nici un roman din afara tarii nu a emis vreo pretentie pecuniara la intoarcerea definitiva in Romania.

Ceea ce inseamna ca promisiunea lui Mircea Geoana nu a fost luata in serios de nimeni, cu exceptia inamicilor sai politici. Din acest motiv, nu am comentat niciodata serios acele promisiuni electorale, considerand ca nu merita mai mult decat o ignorare desavarsita sau, cel mult, micile ironii ale jurnalistilor.

Iata insa ca, saptamana trecuta, aflat intr-o vizita in comuna Stefanesti din judetul Arges domnul Geoana a revenit asupra temei celor 20.000 de euro, spunand ca, in pofida ironiilor, ceea ce a promis domnia-sa in campanie s-a infaptuit, cativa fermieri din comuna Stefanesti primindu-si banii.

Insistenta lui Mircea Geoana merita, abia acum, o serie de clarificari insotite, la final, de o morala. Asadar, in primul rand, promisiunea domnului Geoana are, partial, sustinere reala intr-o masura inclusa in Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Din cele spuse de presedintele PSD se intelegea ca orice roman care a lucrat in strainatate ar primi, la stabilirea sa in tara, suma de 20.000 de euro. Nu parea sa existe nici o restrictie de varsta, de ocupatie sau de profesie.

In campania electorala de anul trecut, se parea ca este suficient ca un roman plecat in strainatate sa se reintoarca definitiv in Romania pentru a primi, pe loc, bani gheata, 20.000 de euro. In realitate, promisiunea lui Mircea Geoana semana, destul de vag, e-adevarat, cu un program european de finantare a agriculturii romanesti.

Concret, este vorba despre masura 112,  numita “Instalarea tinerilor fermieri” care se incadreaza in Axa I –“Cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier”. Dar, spre deosebire de cele spuse de domnul Geoana, masura 112 impune o serie intreaga de conditii, obligatorii, pentru ca un fermier sa primeasca finantarea nerambursabila oferita din fonduri europene.

Succint, iata care sunt conditiile impuse de masura 112:

-    Beneficiarii eligibili sunt fermierii in varsta de pana la 40 de ani care practica in principal activitati agricole si a caror exploatatie are o dimensiune economica intre 6 si 40 UDE (unitate de dimensiune economica), este situata pe teritoriul tarii si este inregistrata in Registrul fermelor;

-    Solicitantul trebuie sa se instaleze pentru prima data in exploatatia agricola ca si conducator al acesteia;

-    trebuie sa detina sau se angajeaza sa dobandeasca competente si calificari in raport cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare;

-    trebuie sa prezinte un plan de afaceri de dezvoltare a fermei;

-    este membru al unei familii de fermieri si a lucrat mai mult de 50% din timpul sau de lucru in cadrul fermei (nu neaparat in cea a familiei) cel putin 12 luni inaintea instalarii sale pe cont propriu.

De asemenea, conform regulilor europene, cei care doresc sa acceada la aceste fonduri trebuie sa prezinte un proiect si, in functie de planul de afaceri intocmit, pot sa primeasca intre 10.000 si 25.000 euro, fonduri nerambursabile, in functie de marimea fermei. Banii vor fi platiti in doua transe.

In fine, tinerii fermieri trebuie sa restituie intreaga suma daca isi inceteaza activitatea agricola mai devreme de trei ani de la data depunerii solicitiarii de plata pentru cea de a doua transa.

Aceasta masura isi propune sa aduca in satele romanesti persoane tinere, cu spirit antreprenorial, care sa dezvolte mici afaceri in mediul rural. Chiar daca Romania are, in acest moment, in zona rurala, o populatie mult mai numeroasa decat media Uniunii Europene, o buna parte din aceasta este imbatranita.

De aceea, programul isi propune sa aduca la sate tineri fermieri. De altfel, toate aceste informatii sunt publice, ele putand fi gasite pe site-ul Ministerului Agriculturii, la sectiunea PNDR, www.madr.ro.

Asadar, confuzia pe care a creat-o Mircea Geoana este aceea ca orice roman plecat in strainatate primeste 20.000 de euro, daca se intoarce definitiv in tara. In realitate, suma de cel mult 25.000 de euro se poate primi doar conditionat, pe baza unui proiect de absorbtie a fondurilor europene, si de ea poate beneficia orice roman, fie ca locuieste in tara sau ca se intoarce din strainatate.

In al doilea rand, Mircea Geoana confunda, voit sau in necunostinta de cauza, sursa si volumul fondurilor. Banii nu vin de la PSD (cum sugereaza domnul Geoana « in guvernarea noastra »), ci, pur si simplu, o cincime de la bugetul national si restul de la bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2007-2013.

Suma alocata masurii 112 este de 337 milioane euro din care 20% este contributia Guvernului Romaniei si 80% contributia Uniunii Europene, pentru intreaga perioada bugetara.

Ceea ce inseamna ca banii pot fi alocati catre aproximativ 15.000 de proiecte, adica spre 15.000 de fermieri. Nicidecum nu poate fi vorba de fonduri nelimitate, asa cum sugera in campania electorala de anul trecut presedintele PSD.

Morala. Acest program european nu apartine unui partid sau altul. Fondurile ce deriva din programele europene pot fi cel mult prezentate, diseminate, promovate, dar in nici un caz insusite. Toate masurile de finantare europene au fost negociate inca dinainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana (UE) si au fost completate tehnic si logistic dupa aderarea la UE.

Asumarea fondurilor europene de catre un partid este un procedeu incorect, dar si un semn de rau augur, pentru ca poate duce la ideea ca fondurile europene si proiectele de atragere a lor sunt manevrate politic. Asadar, corect ar fi fost ca domnul Geoana sa vorbeasca despre programul de finantare european si nu sa si-l asume in numele PSD.

Materialul de fata nu se doreste a fi un atac la adresa lui Mircea Geoana, ci o pledoarie. O pledoarie pentru ca politicienii romani sa transmita cu acuratete informatiile ce au legatura cu mediul economic. Am vazut, anul acesta, pe fondul crizei economice, o serie intreaga de inexactitati si de date contradictorii transmise din mediul politic.

Este posibil ca apropiata campanie electorala sa distorsioneze si mai mult informatiile si perceptiile care vin dinspre politicieni.

Am avut nenumarate exemple, in ultimul timp, pe teme legate de: scaderea economica, cresterea salariilor, vulnerabilitatea sistemului de pensii, capacitatea statului de a plati salariile bugetarilor, iesirea din recesiune s.a.m.d. Informatiile adesea contradictorii, legate de domenii sensibile, pot deruta atat publicul romanesc, cat si pe potentialii investitori in economia romaneasca.

De aceea, chiar si in campaniile electorale, politicienii romani ar trebui sa se limiteze la nivelul unor informatii corecte si seci. Promisiunile ar trebui temperate, iar cautarea solutiilor de redresare economica ar trebui sa fie in prim-plan.

Este posibil sa se faca o astfel de campanie electorala in Romania? Mai degraba, nu. Dar o campanie bazata pe argumente economice ar fi cu adevarat o surpriza placuta.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#campanie, #criza, #electorala, #euro, #geoana, #psd , #Editorial