Haituirea contribuabilului roman

Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 00:19
4649 citiri
Haituirea contribuabilului roman

Marea batalie impotriva evaziunii fiscale, atat de trambitata de guvernul Boc, se opreste, surprinzator, tocmai la cei care platesc taxe si impozite statului roman. Este aceasta o dovada a nestiintei, a rea credintei sau a neputintei?

In ultimele zile, au existat voci hotarate care au afirmat ca nu cresterea contributiilor sociale este problema, ci felul in care se administreaza colectarea lor. Mare eroare.

Parca pentru a veni in intampinarea acestor opinii, guvernul a facut public un proiect de ordonanta prin care cuantumul contributiilor sociale pentru veniturile obtinute din activitati independente urmeaza sa creasca de la 16,5%, in prezent, la 35,5%, incepand cu anul viitor.

Practic, in acest moment, veniturile din activitati independente sunt taxate cu 16% (impozitul pe venit) la care se adauga 16,5% (contributiile sociale), adica, in total, cu 32,5%.

Daca, incepand cu anul viitor, cuantumul contributiilor sociale va creste, veniturile din activitati independente vor fi taxate cu 51,5% din veniturile brute. Aceasta cota este asimilata cu nivelul fiscalitatii perceput pentru un angajat cu carte de munca.

In acelasi timp, exista si ideea, exprimata public, ca egalizarea fiscalitatii angajatului cu carte de munca cu aceea a persoanei care obtine venituri din activitati independente este absolut fireasca. O noua eroare.

Exista o diferenta importanta intre statutul de angajat si cel de persoana fizica autorizata sau de persoana care incaseaza venituri din contracte de drepturi de autor. Diferenta vine, in primul rand, din statutul special, conform Codului muncii, pe care il are un angajat.

El nu poate fi, oricand si oricum, concediat. Invers, profesiile liberale presupun o mare flexibilitate a exercitarii profesiei, iar persoanele care activeaza astfel sunt dependente exclusiv de initiativa, de creativitatea lor.

Un contract sub care lucreaza o astfel de persoana nu se incheie pe o perioada nedeterminata, iar persoana respectiva nu beneficiaza de avantajele pe care le confera, unui angajat, Codul muncii.

De asemenea, prin profesiile liberale, cei care obtin venituri utilizeaza, in majoritatea cazurilor, resurse proprii: birouri proprii, birotica, transport s.a, din acest motiv avand si posibilitatea deducerii unor cheltuieli din cele efectuate (o cota care a fost deja scazuta de la 40% la 20%).

Multi dintre cei care obtin venituri din activitati independente sunt "independenti" de bugetul statului si, de regula, extrem de mobili, fiind obisnuiti sa traiasca prin forte proprii: nu intra in somaj - daca o activitate inceteaza, cauta noi contracte -, cotizeaza si la pensiile de stat si la cele administrate privat si folosesc, atunci cand este cazul, o asigurare privata de sanatate.

Mai mult decat atat, o buna parte dintre cei care exercita profesii liberale sunt, la randul lor, angajatori, in sensul ca au angajati sau colaboratori care lucreaza pentru ei si care, la randul lor, platesc impozite si contributii catre stat.

Paleta persoanelor fizice autorizate, a beneficiarilor de drepturi de autor si a celor care lucreaza in baza conventiilor civile este extrem de larga.

Nu este vorba doar despre jurnalisti si actori, ci si despre avocati, practicieni in insolventa, agenti de asigurari, arhitecti, contabili independenti, taximetristi, scriitori si chiar medici, precum cei stomatologi.

Din acest motiv, este foarte posibil ca numarul celor afectati de cresterea contributiilor sa fie, asa cum estimeaza mass-media, de 500.000 de persoane. Ce vor face acesti oameni in fata cresterii contributiilor?

O parte din ei le vor plati, o alta parte va cauta solutii de "optimizare fiscala", iar altii vor intra, pur si simplu, in economia neagra, adica vor plati contrbutii mai mici sau deloc la bugetul asigurarilor sociale. Sa nu uitam ca vorbim despre patura cea mai dinamica si cea mai informata in materie fiscala din economia romaneasca.

De fapt, se poate spune ca asistam la o adevarata haituire de catre stat a acestor categorii de intreprinzatori.

Sa ne aducem aminte ca, anul trecut, microintreprinderile au primit doua lovituri grele: renuntarea la taxarea cu 3% din cifra de afaceri (o impozitare, evident, favorabila micilor companii si, in acelasi timp, usor de administrat) si aparitia impozitului minim, o aberatie economica prin care se poate intampla ca o firma mica sa nu incaseze nici un ban timp de un trimestru, dar, totusi, sa fie obligata sa plateasca impozitul minim la bugetul de stat.

Din aceste doua cauze, o parte dintre cei care lucrau avand microntreprindere s-au mutat catre autorizarea ca persoana fizica. A fost raspunsul firesc al micilor intreprinzatori la aberatia numita impozit minim. A fost raspunsul firesc al mediului de afaceri in fata agresiunii unui impozit fara noima aplicat tocmai intr-un moment de acuta criza economica.

Dar, statul nu s-a lasat si, in numele largirii bazei de impozitare, a mutat fiscalitatea pe munca si in zona persoanelor fizice autorizate, adica a marit nivelul contributiilor. Este de asteptat, evident, raspunsul mediului de afaceri.

Care nu va intarzia sa apara, pentru ca statul se inseala crezand ca la agresiunea taxelor, intreprinzatorii nu vor raspunde. Vom vedea foarte curand in ce fel.

Unii vor folosi celebrele companii off-shore sau vor migra in state cu legislatie fiscala mai putin impovoratoare (cei care au cifre de afaceri mai mari), altii vor renunta, pur si simplu, la a mai lucra cu carte de munca (pentru ca nu are sens sa achite contributiile sociale de doua ori, si pentru veniturile din activitati independente si pentru veniturile obtinute in regim de angajat, eventual la propria firma), iar altii vor migra, pur si simplu, catre economia gri sau neagra.

Spre exemplu, o buna parte dintre proprietarii micilor magazine existente in tara au renuntat, anul trecut, la microintreprinderea pe care o aveau si s-au inregistrat ca persoana fizica autorizata. Cu aceasta ocazie, insa, au renuntat si la angajatul pe care ii aveau, prin concediere sau platindu-l, pur si simplu, "la negru".

Ce se va intampla acum, ramane de vazut. La articolul pe care l-am scris saptamana trecuta, pe aceeasi tema, cititorul cu pseudonimul "Dan" ma chestioneaza, spunandu-mi ca "sunt de acord cu largirea bazei de impozitare, dar nu si pentru catei".

Sunt, intr-adevar, de acord cu largirea bazei de impozitare, dar nu in felul acesta.

Nu sunt de acord cu desfiintarea regimului separat de taxare a profesiilor liberale. Motivul l-am precizat mai sus. Multi dintre cei care activeaza in zona acestor profesii au dat mult mai mult la bugetul de stat decat au luat.

De aceea, cred ca statul ar trebui sa acorde un tratament diferit, din punct de vedere fiscal, unei categorii care plateste impozitele si taxele, care este motorul consumului, care isi asuma riscuri profesionale si le gestioneaza independent de ajutorul financiar al statului si care s-a coagulat, deja, ca o clasa de mijloc a economiei romanesti.

Se poate accepta ideea ca, din solidaritate si pentru propria siguranta sociala, cei care activeaza in zona profesiilor liberale sa plateasca contributii sociale. Problema este: in ce cuantum? Pentru ca, sa ne aducem aminte, plafonarea contributiilor se face la nivelul a cinci salarii medii pe economie.

De ce cinci, si nu trei? Din cauza nevoii de bani a bugetului de asigurari sociale. In felul acesta, se poate spune ca persoana care obtine venituri din activitati independente tine in spate cinci angajati cu un salariu mediu.

Ar fi fost mult mai suportabil ca in aceste vremuri de criza sa tina in spate numai doi sau trei angajati. In esenta, plata contrbutiilor sociale se face in contul unor contraprestatii sociale: pensie, ajutor de somaj si servicii de sanatate.

Vor respecta pensiile de stat, peste 15-20 de ani, nivelul contributiilor de astazi? Nu. Punctul de pensie va fi stabilit, arbitrar, de stat, in functie de incasarile la bugetul asigurarilor sociale din acel moment.

Benficiaza o persoana fizica autorizata de servicii medicale de o calitate de cinci ori mai buna decat un angajat cu salariul mediu? Nicidecum. Poate un om care are venituri din activitati independente sa primeasca ajutor de somaj? Pare absurd.

Si mai sunt alte cateva lucruri ce tin de forma legii, si nu de fond. Guvernul anunta ca va modifica actul normativ in sensul in care platitorul sa depuna declaratii. Pare o usurare in materie de birocratie. Dar, strict pentru luna iulie, atunci cand ordonanta si normele de aplicare a ei se bat cap in cap in materie de cine plateste contributiile, ce se va intampla?

Ca urmare a ambiguitatii actelor normative este foarte posibil ca aceste contributii sa se fi platit de doua ori: o data, de beneficiarul serviciilor, si, a doua oara, de prestatorul acestora. De asemenea, actul normativ cere ca plata contributiilor sa se faca chiar daca ele nu sunt aferente acestei luni, dar au fost incasate in luna iulie.

Oricum am da-o, statul vrea sa castige. In schimb, contribuabilii sunt, realmente, haituiti prin intermediul reglementarilor fiscale. Mai mult, in vremuri de criza, haituirea contribuabililor este o masura cu doua taisuri.

Riscul la care este supus guvernul este ca, in loc sa incaseze contributii mai mari, sa se trezeasca in situatia in care sa nu mai colecteze nici macar sumele de pana acum.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#contribuabil, #guvern, #boc, #contributii sociale, #venituri, #activitati independente, #drepturi de autor , #Editorial