Tehnocrat sau politician? Independent

Sambata, 26 Februarie 2011, ora 23:58
3174 citiri
Tehnocrat sau politician? Independent

Controversa "tehnocrat sau politician" este pe o pista falsa. Esential este daca un posibil viitor premier va putea sa faca ordine in legislatie si sa ramana independent in raport cu politicienii si afacerile de partid. 

O fantoma bantuie de 20 de ani societatea romaneasca.

Fantoma premierului tehnocrat. Nu-i mai putin adevarat ca de doua ori, in ultimii 20 de ani, fantoma chiar s-a incarnat: Theodor Stolojan, in perioada octombrie 1991-noiembrie 1992 si Mugur Isarescu, intre decembrie 1999 si noiembrie 2000, au reusit sa fie premieri tehnocrati si relativ independenti de politicieni.

Trebuie sa recunoastem ca experientele cu premieri tehnocrati au fost reusite pentru Romania.

Stolojan a ramas in memorie, din perioada cat a fost premier, prin rictusul facial cu care stia sa spuna "nu" avalansei de cereri sindicale, dar si prin controversata masura de "nationalizare" a valutei care se afla in conturile companiilor.

Mugur Isarescu ramane cu amintirea premierului care a luat cateva masuri benefice pentru companii, printre care o impozitare redusa a exportatorilor, si a facut primele incercari de reducere a cheltuielilor bugetare, care au pus umarul la aparitia cresterii economice din anii 2000-2008, dupa cativa ani de scadere.

Este adevarat ca, in anii premergatori mandatului lui Mugur Isarescu, au fost implementate o serie de masuri in sensul asanarii economiei romanesti, unele benefice, altele discutabile.

Facand o socoteala, putem vedea ca, in total, tehnocratii au fost la Palatul Victoria doar doi ani din cei 21 de ani de democratie moderna. De asemenea, se poate observa ca la tehnocrati s-a apelat in situatii de criza.

Stolojan fost numit dupa debarcarea lui Petre Roman de catre mineri, iar Isarescu dupa rezolvarea "crizei Radu Vasile", premierul care o bucata de vreme nu a vrut sa paraseasca fotoliul de la Palatul Victoria, in pofida cererilor explicite ale presedintelui de atunci, Emil Constantinescu.

Raspunde, din acest punct de vedere, actualul context nevoii de premier tehnocrat? Fara indoiala ca da.

Nu avem mineri sau un conflict intre presedinte si premier (dupa modelul Constantinescu-Radu Vasile), dar avem o criza de incredere in Guvern, reflectata fara echivoc de sondajele de opinie, si ne aflam in plina criza economica.

Oricat ar dori sa transmita reprezentantii puterii ideea ca Romania a iesit din criza, faptul este departe de a fi real.

Economia romaneasca se confrunta, in continuare, cu mai multe crize, iar coalitia de guvernare este deja impacientata din cauza apropierii alegerilor. Dilema "tehnocrat sau politician" a primit un raspuns din perspectiva istorica. Raspunsul este, in mod cert, politician.

Este o apreciere cantitativa, nu neaparat si calitativa. Interesanta este si o alta abordare. La inceputul acestui an, Misu Negritoiu a facut o afirmatie socanta. El a spus ca esecul Romaniei de azi este esecul generatiei politice din anii '90, ai carei exponenti sunt Mugur Isarescu si Traian Basescu.

Numele au atras atentia mai mult decat substanta declaratiei. Negritoiu, fost demnitar in anii '90 si actual conducator al unei banci comerciale, a mai spus ca Romania se invarte intr-un cerc vicios: repeta aceleasi reforme si aceleasi greseli de 20 de ani.

"Ne-am intors de unde am plecat in '90, dar atunci aveam scuza ca nu stiam prea multe", spune Misu Negritoiu, si nu poti sa nu-i dai dreptate. La numele lui Basescu si Isarescu mai trebuie adaugate multe altele din aceeasi generatie politica.

Dar substanta problemei este diagnosticul pe care l-a dat Negritoiu problemelor economiei romanesti si modului in care acestea sunt administrate.

Romania este singura "tara din UE care lucreaza cu Banca Mondiala pe probleme de restructurare economica de baza".

Si, atunci, alaturi de dilema tehnocrat sau politician, ar trebui adusa in discutie si tema "din ce generatie ar trebui sa fie premierul"? Din aceea a anilor '90 sau din cea a anului 2010?

Si, in plus, ce abilitati manageriale ar trebui sa aiba un posibil viitor premier? Esenta este ca Romania continua sa bata pasul pe loc si sa dezvolte programe cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala, programe care au o mare calitate si un mare defect.

Calitatea este ca asigura finantare relativ ieftina si o disciplina a implementarii si monitorizarii programelor de restructurare.

Defectul major este ca finantarile de acest gen nu sunt generatoare de crestere economica, ba, dimpotriva, duc mai degraba la contractie economica.

Dar pentru acest lucru nu trebuie "tras" exclusiv in FMI. Sa nu uitam ca Romania apeleaza periodic la programe de asistenta financiara. Dincolo de aceste aspecte, relativ teoretice, exista cateva caracteristici ale unui eventual viitor premier. Ar putea fi sintetizate astfel.

Sa fie economist, pentru ca problemele economiei romanesti inca nu s-au incheiat.

Exista o criza a deficitului bugetar, in sensul ca si anul acesta va trebui sa avem o scadere a deficitului, o criza a finantarii bugetului (vor continua si anul acesta imprumuturile din diverse surse), o criza a companiilor de stat (relevata si de felul in care se intrevede noul acord cu FMI) si o criza a acuratetii exercitarii actului administrativ.

Din aceste motive ar fi de dorit sa avem un premier cu profesie de economist. Din pacate, Emil Boc nu a fost nici cal, nici magar.

El nu a avut nici viziunea asteptata de la un economist, nici rigoarea unui specialist cu formatie juridica. O a doua calitate de luat in seama este aceea privind relatia cu PDL si presedintele Basescu.

Independenta fata de partid si fata de presedinte ar fi un criteriu major pentru un premier. Cu atat mai mult pentru un premier care ar veni dupa Emil Boc, considerat o papusa trasa de sfori de la Cotroceni.

Dar se poate gasi un astfel de premier? Sau, mai exact, au PDL si Traian Basescu interesul sa gaseasca un astfel de premier?

Garanteaza un premier tehnocrat ca se poate distanta fata de PDL si presedinte si ca poate asigura un echilibru al puterii executive? Evident, nu. In esenta, este mai putin important daca premierul este tehnocrat sau politician.

Definirea corecta a calitatilor unui premier ar trebui sa fie: independent si profesionist.

Un posibil viitor premier ar avea multe de facut. Ar trebui sa aduca un plus de corenta si profesionalism.

Ar trebui sa aduca legislatia intr-o logica fireasca si sa puna in ordine situatiile, inca dese, in care normele legale se bat cap in cap sau apar peste noapte.

Ar trebui ca premierul sa rupa apropierea nociva dintre politica si afaceri. Sunt obiective care trec de la principii (tehnocrat, politician) si ajung la persoane.

Un tehnocrat ar fi de preferat, in acest moment, unui politician. Dar nimeni nu poate anticipa acum daca respectivul tehnocrat va putea sa reziste presiunilor si va putea da corenta actului de guvernare.

Desigur, dupa ce l-am vazut evoluand pe Emil Boc s-ar putea spune ca oricine este mai bun.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza economica, #mugur isarescu premier, #premier, #premier tehnocrat, #prim ministru, #tehnocrat , #Editorial