Diplomatii romani vor fi platiti in lei in loc de euro

Marti, 01 Septembrie 2009, ora 12:43
1324 citiri
Diplomatii romani vor fi platiti in lei in loc de euro

MAE ii va plati in lei pe diplomatii care activeaza in strainatate, pe o perioada determinata, pentru a pune in aplicare cerinta Guvernului de a reduce cheltuielile salariale cu 10-15%, a declarat marti ministrul de externe Cristian Diaconescu, precizeaza NewsIn.

"In primul rand, decizia Guvernului trebuie inteleasa sub aspectul momentului in care ne aflam. Sunt convins ca in dialog si in cooperare cu colegii mei vom gasi modalitatile de a reduce cu 10-15% salariile intr-o anumita perioada. Sunt si masuri specifice, noi nu putem intrerupe activitatea, nu putem intrerupe acreditarea externa. Dar putem, la un moment dat, pe perioada limitata si cu acordul colegilor nostri, sa asiguram plata in lei pentru o perioada scurta de timp, reusind sa diminuam fondul de salarii", a evidentiat Diaconescu, intr-o declaratie de presa cu ocazia deschiderii Reuniunii anuale a diplomatiei romane.

Diaconescu a spus ca diplomatii sunt de acord cu aceasta masura.

"Am mai trecut prin perioade dificile, prin anii 1998-1999, si am aplicat aceeasi masura. Oamenii inteleg ca Romania e intr-o situatie dificila si sunt gata sa participe la acest efort, ca orice profesionist care stie sa isi repezinte tara indiferent de unele dificultati de moment", a explicat seful MAE.

 

 

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

Totodata, ministrul a asigurat ca nu va face reduceri in sistemul consular.

"Acolo avem nevoie de o crestere a reprezentarii noastre cosulare externe. Ceea ce dorim sa facem, si nu este neaparat legat de criza, este sa asiguram reprezentarea in plan extern, pentru a asigura eficienta pe alte spatii unde nu suntem suficient de puternic reprezentati", a completat seful diplomatiei romane.

"Reprezentarea in Europa Centrala va fi redusa numeric si o parte a acestor posturi vor fi transferate in Asia Centrala, Orientul Mijlociu si Africa, demers care este deja in desfasurare", a punctat Diaconescu.

Seful MAE a explicat saptamana trecuta pentru NewsIn ca ministerul pierde anual aproape 11 milioane de euro din cauza diferentelor de curs valutar.

"73% din tranzactiile MAE sunt facute in moneda straina si suntem nevoiti sa cumparam valuta de pe piata, moment in care, din cauza cursurilor de schimb, pierdem bani", a punctat ministrul.

"Cu toate limitarile de cheltuieli din prezent, reusim sa acoperim din bugetul actual al ministerului tot ce inseamna salarii si investitii", a spus ministrul Cristian Diaconescu.

Seful MAE a atras insa atentia ca singurul domeniu care este, in momentul de fata, neacoperit este cel de bunuri si servicii, pentru a solicitat suplimetarea de resusre la rectificarea bugetara. "Aici am solicitat suplimentarea bugetului, pentru ca, din cauza diferentelor de curs valutar, MAE pierde anual 10,9 milioane de euro", a spus Diaconescu.

Cristian Diaconescu
a anuntat la inceputul lunii august ca MAE va desfiinta 86 de posturi prin reorganizarea unor institutii din subordine, cum ar fi Agentia de Control al Exporturilor, Redactia Publicatiilor pentru Strainatate, Institutul Diplomatic Roman si Centrul pentru Romanii de Pretutindeni, dar nu va disponibiliza personal din cadrul Centralei.

Ministrul de externe a precizat ca, in urma restructurarii acestor institutii subordonate MAE, se vor face economii de circa 300.000 de euro anual.

In ceea ce priveste reducerea posturilor diplomatice din exterior, ministrul a declarat ca are in vedere o reducere a acelora care "nu se mai justifica sub aspectul activitatii diplomatice" si redistribuirea lor catre Asia Centrala si Orientul Mijlociu.

Printre tarile unde se va proceda la vacantarea temporara a unor posturi se numara si Italia si Spania, doua dintre statele unde se afla cele mai mari comunitati de romani din Europa si unde permanent exista solicitari pentru deschiderea de consulate si suplimentarea de personal.

Celelalte tari sunt Austria, Belgia (atat la Ambasada, cat si la Reprezentanta UE), Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Grecia, Irlanda, Vatican, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Turcia si Ungaria.

MAE a decis, la sfarsitul lunii iunie, sa propuna presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si premierului Emil Boc inchiderea a 14 oficii consulare si misiuni diplomatice din Africa, America de Sud si Orientul Indepartat.

Printre aceste se numara Ambasada din Etiopia, Ambasada din Peru, cea din Malaysia si Consulatele generale de la Capetown (Africa de Sud), Sydney si Lyon. De asemenea, a fost propusa si reducerea cheltuielilor de capital si de personal cu 20% la opt dintre misiunile Romaniei cu cele mai mari bugete, printre care cele de la Washington, Londra si Roma, dar si Reprezentantele permanente ale Romaniei la UE si NATO.

Diaconescu a declarat ulterior ca prin aceste masuri spera sa economiseasca 2 milioane de dolari anual. O decizie finala va fi luata insa de presedinte, in cazul ambasadelor, si de premier, in cazul consulatelor.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#diplomati, #reduceri, #cheltuieli, #mae, #salariu, #investitii , #stiri Constantin Rudnitchi