Economia Romaniei s-a contractat cu 8,7% in T2

Marti, 01 Septembrie 2009, ora 11:29
1064 citiri
Economia Romaniei s-a contractat cu 8,7% in T2

Economia a scazut in trimestrul al doilea cu 8,7% fata de perioada similara din 2008 si cu 1,1% fata de primele trei luni ale anului in curs, contractii cu 0,1 puncte sub cele mai recente estimari, cel mai mare declin, de 14,2%, fiind inregistrat de sectorul constructiilor, a anuntat marti INS.

Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) a inregistrat in primul semestru al anului o scadere de 7,6% fata de semestrul unu al anului precedent, aceeasi proiectie cu cea indicata initial de Institutul National de Statistica (INS).

Datele provizorii publicate de Statistica pe 13 august indicau o reducere a PIB in termen reali de 8,8% comparativ cu perioada similara din 2008 si de 1,2% fata de trimestrul anterior. In primele trei luni ale anului, contractia economiei a fost de 6,2% comparativ cu perioada similara din 2008.

"Diminuarea cu 8,7% a volumului Produsului Intern Brut in trimestrul doi 2009, comparativ cu trimestrul doi 2008, s-a datorat reducerii importante ale volumului de activitate inregistrat in agricultura, silvicultura si piscicultura (-9,1%), industrie (-7,3%), constructii (-14,2%), comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii (-11,4%) si activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (-7,4%).

Alte activitati de servicii si-au marit volumul de activitate cu 1,4%", se arata in comunicatul detaliat al INS privind PIB.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

Volumul impozitelor nete pe produs colectate la bugetul de stat au inregistrat o scadere de 13,6%.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cererea interna a scazut cu 15,6% in trimestrul doi fata de acelasi trimestru din 2008, in principal din cauza reducerii cu 12% a consumului final total si cu 25,6% a formarii brute de capital fix. Cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei s-a diminuat cu 15%, consecinta a reducerii volumului desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul (-20,6%) si al serviciilor prestate populatiei (-20,4%).

Fata de trimestrul unu, reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in agricultura, silvicultura si piscicultura (-1,7%), constructii (-11%), comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii (-4,4%) si activitati financiare, de tranzactii imobiliare, inchirieri si servicii pentru intreprinderi (-4,1%). Industria si alte activitati de servicii si-au marit volumul de activitate cu 4,5%, respectiv cu 0,2%.

In aceeasi perioada, volumul impozitelor nete pe produs colectate la bugetul de stat s-a diminuat cu 3%.

Consumul final total s-a redus cu 2,8%, in principal pe seama unor cheltuieli pentru consum ale gospodariilor populatiei mai mici cu 3,5%, insa consumul final individual al administratiilor publice si cel final colectiv efectiv al administratiilor publice a crescut cu 1,4%, respectiv cu 4,4%.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere cu 4,9% comparativ cu trimestrul unu din 2009.

Potrivit INS, descresterea exportului net s-a atenuat pe seama cresterii intr-o mai mare masura a volumului exporturilor de bunuri si servicii (+5%), in raport cu cresterea volumului importurilor de bunuri si servicii (+3,1%).

In 2008, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, de 7,1%. In primul trimestru al acestui an, economia s-a contractat cu 6,2% comparativ cu perioada similara a anului trecut, al saselea declin al PIB la nivelul UE, din cauza scaderilor mai accentuate in agricultura si industrie. Comparativ cu trimestrul IV din 2008, scaderea economica a fost de 4,6%.

Fondul Monetar International prognozeaza pentru Romania o scadere economica de 8-8,5% in 2009, dublu fata de estimarea de 4,1% din luna martie, cand a fost negociat acordul stand-by.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#economica, #miliarde, #pib, #scadere , #stiri Constantin Rudnitchi