Germania nu poate conduce Europa spre crestere

Marti, 01 Septembrie 2009, ora 17:27
1276 citiri
Germania nu poate conduce Europa spre crestere

Germania a fost prima tara din Uniunea Europeana care a reusit sa iasa din criza, determinand o parte din analisti sa declare ca acest lucru va determina o crestere in toata zona euro. 

Pe de alta parte, multi economisti sunt ingrijorati din cauza dependentei tarii de exporturi, un subiect care nici macar nu apare in dezbaterile publice, la mai putin de patru saptamani pana la alegeri.

Pentru ca Uniunea Europeana sa aiba o crestere economica sustenabila, ar trebui sa existe un echilibru intre tarile cu surplus si cele cu deficit bugetar.

Astfel, Germania ar trebui sa creasca pe baza consumului intern, iar celelalte tari ar trebui sa reduca dependenta de acesta si sa stimuleze exporturile, cred analistii de la Financial Times.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------


Desi Berlinul a luat masuri pentru majorarea consumului, finantand companiile private, pentru ca acestea sa-si poata plati angajatii, si oferind prime de casare pentru automobilele vechi, efectele nu vor fi de lunga durata, autoritatile sperand intr-o redresare a cererii pe pietele externe, prin urmare si a exporturilor.

Cresterea Germaniei a fost una dintre cele mai slabe din Europa din ultimii ani. Dand la o parte profiturile din exporturi, a fost cea mai slaba crestere. Si, chiar intr-o economie orientata spre exporturi precum cea a Germaniei, economia locala este cea mai importanta in determinarea standardelor de viata si a crearii locurilor de munca.

Tarile UE nu trebuie sa urmeze exemplul Germaniei

Increderea nejustificata in superioritatea economiei bazate pe exporturi este doar o reteta pentru cresteri slabe in Germania si multe probleme serioase in restul Europei. Cu siguranta, Germania va reusi sa-si majoreze cota de piata in zona euro, companiile germane fiind mult mai eficiente in reducerea cheltuielilor fata de cele din alte tari. Dar acest lucru inseamna o scadere a cererii la nivel intern.

Luand in calcul acest lucru, va fi extrem de greu pentru tarile cu deficit bugetar sa se redreseze. Acestea trebuie sa sporeasca productivitatea pe termen lung si nu vor avea de ales decat sa pastreze salariile si preturile la un nivel similar cu cel din Germania. Chiar daca ar reusi acest lucru, impactul asupra economiei din zona euro ar fi negativ. Cererea interna si, prin urmare, cresterea economica, va fi foarte slaba, provocand numeroase probleme fiscale.

Astfel, in loc sa astepte o majorare a cererii pentru produsele "made in Germany", autoritatile ar trebui sa se concentreze pe gasirea unor solutii pentru redresarea consumului din propria tara. Stagnarea care se inregistreaza in acest moment nu va face decat sa submineze atat sperantele pentru o crestere sustenabila a Germaniei, cat si a restului Uniunii Europene.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#germania, #europa, #ue, #criza, #zona, #euro , #stiri Constantin Rudnitchi