Legea salarizarii: Ministrii si-au majorat coeficientul lor de salarizare

Marti, 01 Septembrie 2009, ora 09:06
1665 citiri
Legea salarizarii: Ministrii si-au majorat coeficientul lor de salarizare

Ministrii au castigat in ultimul proiect al Legii unitare un sfert din salariul minim pe economie, coeficientul lor de salarizare fiind majorat de la 10,95 la 11,2, in timp ce sefilor din justitie li s-a taiat aproape 20% din salariile prevazute in forma anterioara a legii, transmite NewsIn.

Astfel, pentru presedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Curtii Constitutionale si CSM este prevazut, in forma agreata luni seara la guvern, un nivel de salarizare echivalent cu 11,8 salarii minime pe economie, fata de 14,5 in vechea forma a proiectului, dezbatuta saptamana trecuta.

Pe aceeasi treapta de salarizare mai sunt plasati premierul, presedintii celor doua camere parlamentare, procurorul general si seful Curtii de Conturi. Deasupra acestora se situeaza doar presedintele Romaniei, singurul demnitar cu coeficient maxim in grila Legii unice, respectiv 12, asa cum a decis guvernul la finalul saptamanii trecute.

Vicepremierul este plasat pe treapta a treia, la fel ca vicepresedintii camerelor parlamentare, ai CSM si ai ICCJ si judecatorii Curtii Constitutionale, cu 11,6 salarii minime. Vicepremierul si vicepresedintii camerelor parlamantare au fost avansati in grila, de la coeficientul 11,2 prevazut anterior, in timp ce vicepresedintii CSM si ai ICCJ au fost coborati, de la nivelul de 11,9

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

Sefii celor mai importante departamente din Parchetul General, DNA si DIICOT, vor castiga echivalentul a 11,4 salarii minime pe economie, la fel ca un ministru de stat si un chestor din Parlament.

Parlamentarii au coborat in actuala forma a proiectului de lege de la 10,35 salarii minime pana la 9,6.

Guvernul a propus majorarea salariului minim la 705 lei anul vitor, insa patronatele ar fi de acord cu cel mult 650 de lei, argumentand ca majorarea salariului minim nu se justifica in conditiile in care nu are loc o crestere corespunzatoare a productivitatii muncii. Sindicatele vor, in schimb, cresterea salariului minim la 720 de lei in 2010, de la 600 de lei in prezent.

Discutiile de luni seara au avut loc pe ultima forma a proiectului de lege, realizata de Ministerul Muncii, dupa ce guvernul a optat in weekend sa accepte propunerea sindicatelor de a reduce diferenta dintre salariile minime si cele maxime din grila Legii unitare de la 1/15 la 1/12. Astfel, toti coeficientii cuprinsi intre 9 si 15 au fost comprimati intre nivelurile 9 si 12.
Proiectul agreat luni seara urmeaza a fi discutat marti cu sindicatele.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget, #lege, #ministrii, #salariu, #salarizare , #stiri Constantin Rudnitchi