Prima Casa nu reuseste sa influenteze piata imobiliara

Joi, 06 August 2009, ora 09:53
1778 citiri
Prima Casa nu reuseste sa influenteze piata imobiliara

Desi aproximativ 64% din romani declara ca s-au hotarat sa isi cumpere o locuinta, datorita programului guvernamental "Prima Casa", doar 156 de persoane au apelat la aceasta modalitate, pana in prezent, fara a avea un impact important asupra pietei.

Potrivit datelor de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, 31 dintre locuintele vandute prin "Prima Casa" se afla in Bucuresti, 14 in Cluj, 14 in Mures, 13 in Bacau, 10 in Galati si 10 in Iasi, restul fiind distribuite proportional in toata tara.

Multi romani sunt sceptici in ceea ce priveste sansele de aplicabilitate ale programului, in masura de 27%, in timp ce noua procente au declarat ca i-ar interesa achizitionarea unei locuinte prin aceasta metoda, insa nu se incadreaza in conditiile de eligibilitate impuse, potrivit unui studiu realizat de site-ul de imobiliare TopEstate.ro.

"Programul i-a stimulat pe romani sa ia o decizie pe care o amanau de mai mult timp.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

Potrivit rezultatelor studiului, 83% dintre cei care prospecteaza indeaproape in prezent piata imobiliara sunt hotarati sa isi cumpere o locuinta pe termen mediu, ceea ce demonstreaza ca piata tranzactiilor imobiliare incepe sa isi revina", a declarat Mihai Stan, manager general al TopEstate.ro.

"In plus, datele studiului arata ca 15% dintre romanii care au nevoie de o casa intentioneaza sa isi achizitioneze imobilul in urmatoarele sase luni, in timp ce doar 2% au amanat aceasta decizie pentru anul 2010", a adaugat Stan.

Romanii nu mai sunt dispusi sa plateasca supra-preturi

Participantii la studiu au spus ca nu ar plati mai mult de 42.000 de euro, pentru o garsoniera, si nici peste 58.000 de euro, pentru un apartament cu doua camere. Pentru o casa noua, insa, romanii ar plati o suma mai mare de 100.000 de euro, conform studiului.

Multi posibili cumparatori ar putea astepta, insa, ajustari si mai mari ale preturilor la imobiliare, inainte sa se gandeasca la achizitionarea unui imobil. De altfel, 56% din respondenti sunt de parere ca preturile vor mai scadea, pe termen mediu si lung. In schimb, 44% cred ca preturile se vor majora in perioada urmatoare.

Potrivit site-ului AnunturiParticulari.ro, preturile au crescut nesemnificativ, in luna iulie, cu doar 1 - 4 procente.

"Singura schimbare pe care a adus-o programul "Prima Casa" este ca a reusit sa mai redea increderea cumparatorilor in piata, insa la nivel de preturi nu se va schimba nimic per total, ele fiind, in continuare, pe un trend negativ.

Cresterile din ultima luna au fost nenaturale, si daca proprietarii nu vor reusi sa vanda, o sa se revina la preturile initiale", a declarat Daniel Tudor, director al departamentului de imobiliare in cadrul Volksbank, pentru Business Standard.

El a adaugat ca "Prima Casa" este un produs pe termen scurt si nu va schimba nimic, daca nu va fi continuat cu alte produse de creditare, realizate cu ajutorul statului sau nu.

Astfel, desi preturile au crescut usor, pe moment, programul guvernamental nu are capacitatea, deocamdata, de a influenta cu adevarat piata imobiliara din Romania.

#apartamente, #banci, #casa, #locuinta, #oferta, #prima, #program , #stiri Constantin Rudnitchi