Romania pierde 18 milioane euro pe zi

Marti, 18 August 2009, ora 09:14
987 citiri
Romania pierde 18 milioane euro pe zi

Privita ca, Romania SRL si nu ca un stat, tara noastra poate fi descrisa ca o afacere proasta, neadaptata la criza, cu pierderi medii de 18 milioane de euro pe zi, condusa de directori care sunt desprinsi de realitatea economiei de azi. Desi este in usoara revenire de forma, de la pierderile de 21 de milioane de euro din primele patru luni, Romania are o mare problema: cheltuieste la fel de mult ca la inceputul anului.

Potrivit calculelor Gandul, Romania pierde 18 milioane de euro zilnic. La 8 luni de la inceputul anului, Guvernul anunta 32 de masuri anticriza.

Mai mult decat atat, pentru a acoperi neputinta conducerii de a restructura "afacerea", Romania SRL a trebuit sa se imprumute masiv de la banci, cu peste 30 de miliarde de euro in total. Creditul, luat in conditii grele, adica la dobanzi mari, nu face parte insa, cel putin momentan, dintr-o strategie de redresare a afacerii, ci doar de salvare pe moment a imaginii.

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

Din calculul Gandul reiese ca, in prima jumatate a acestui an Romania a cheltuit cu 18 milioane de euro pe zi mai mult decat a produs, ceea ce, in afaceri, se traduce prin pierderi masive. La venituri medii zilnice de 100 de milioane de euro, Romania SRL si-a permis totusi, in ciuda crizei, sa cheltuieasca in fiecare zi cate 118 milioane de euro, conform datelor oficiale ale Finantelor, calculele fiind facute la un curs de 4,3 lei/euro.

Acum trei luni, ziarul Gandul a facut un calcul similar. Conform executiei bugetare pe primele patru luni, Romania a pierdut in aceasta primavara 21 de milioane de euro pe zi. Pierderile s-au diminuat insa doar pentru ca au crescut veniturile, din taxe si din impozite.

Concluzia care reiese din cele doua calcule este de neconceput pentru orice director care vrea sa isi salveze afacerea: dupa sase luni de criza, Romania isi permite luxul de a cheltui la fel de mult ca la inceputul acestui an: exact 118 milioane de euro.

 


Vezi cursul de schimb BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#boc, #criza, #euro, #milioane, #romania , #stiri Constantin Rudnitchi