U, V sau W? Analistii nu stiu inca ce urmeaza dupa criza

Sambata, 22 August 2009, ora 10:05
1440 citiri
U, V sau W? Analistii nu stiu inca ce urmeaza dupa criza

Economia mondiala nu si-a revenit inca, dar oprirea declinului este cel mai important semn ca asistam la sfarsitul crizei. Impresia este sustinuta si de cresterile timide, sau, cel putin, de reducerea pierderilor din majoritatea economiilor mari.

Chiar daca majoritatea economiilor sunt inca sub nivelul pe care il raportau in aceeasi perioada a anului trecut, daca ne raportam la cifrele semestriale se observa ca ele se indreapta intr-o directie buna, considera The Economist.


In frunte cu China, tarile emergente din Asia au anuntat cresteri economice de 10% in al doilea trimestru. Japonia a avut o crestere de 3,7%, in timp ce, in Europa, Germania si Franta au anuntat crestere de un procent.

Stabilizarea pietei imobiliare din SUA, a somajului si productia care pare sa creasca in actualul semestru sunt alte semne ca economia globala se afla pe drumul cel bun.

Fiind deja stabilit ca recesiunea s-a incheiat, analistii financiari se intreaba ce urmeaza si cum o sa-si revina economia globala.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------
Variantele discutate difera in functie de gradul de optimism al fiecaruia. Poate fi o revenire sub forma literei V, a literei U sau, in cel mai rau caz, W.

Prima varianta de iesire din criza ar fi cea mai viguroasa, fiind sustinuta si de o cerere foarte mare. Recuperarea U ar arata lipsa de forta, in timp ce forma literei W sugereaza cresterea economica pentru cateva luni, urmata de o prabusire la fel de grava.

Cei mai optimisti dintre analisti cred ca vom avea parte de o crestere viguroasa, comparand-o cu alte recesiuni din ultimul secol. Altii sunt de parere ca iesirea din criza se va face fara putere sau ca o sa se adanceasca pentru ca mai intai trebuie sa isi revina cei cu datorii foarte mari.

In realitate, niciuna dintre tabere nu are dreptate deoarece actuala criza economica este atipica, avand elemente din mai multe feluri de recesiune combinate cu masurile fara precedent ale guvernelor. Colapsul a fost marit si aprofundat de inghetarea masinariei financiare globale, prabusirea dramatica a increderii investitorilor si vanzarea stocurilor de actiuni.

Pe termen scurt, stimulii financiari ar putea duce la o crestere viguroasa, asa cum se vede in Asia. Implicarea guvernului a crescut deja cererea in Franta si Germania, unde primele oferite celor care isi cumpara o masina noua au relansat industria auto. Astfel, cresterea exporturilor si a increderii in economie anunta o perioada foarte energica din punct de vedere financiar.

Cu toate acestea, revenirea burselor si folosirea stimulilor financiari din partea guvernelor este o masura temporara, care nu va rezista foarte mult. Chiar daca economiile se stabilizeaza, consumul nu are cum sa creasca deoarece toata lumea trebuie sa isi plateasca datoriile mai intai.

Pana cand veniturile si consumul vor creste din nou, cea mai posibila varianta pe care o vom vedea este cea a unei perioade lungi de recuperare, in forma de U, fara forta si cu crestere economica foarte mica.

 


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#analisti, #criza, #economie , #stiri Constantin Rudnitchi