Taxa pe stalp ar putea amana o parte din investitiile Romtelecom si Cosmote

Marti, 03 Iunie 2014, ora 09:02
2057 citiri
Taxa pe stalp ar putea amana o parte din investitiile Romtelecom si Cosmote

Romtelecom si Cosmote ar putea amana o parte din investitiile planificate pentru acest an, care totalizeaza 170 milioane de euro, in urma aplicarii impozitului pe constructiile speciale, a carui valoare pentru acest an, in cazul Romtelecom, va fi dubla fata de impozitul pe profit platit pentru 2013.

"Romania are nevoie de investitii in infrastructura, iar taxele aditionale pe acest segment ar fi de-a dreptul contra-productive. In cazul Romtelecom si Cosmote Romania, cea mai mare parte a investitiilor planificate pentru acest an, care totalizeaza 170 de milioane de euro, sunt directionate catre tehnologia 3G si 4G, pentru segmentul de comunicatii mobile, respectiv FTTH, pentru cel de comunicatii fixe. Din nefericire, din cauza cadrului legislativ actual, am putea fi nevoiti sa amanam parte din aceste planuri, companiile noastre fiind considerabil afectate de taxa pe infrastructura", a declarat directorul general al celor doi operatori telecom, Nikolai Beckers.

Impozitul pe proprietate pentru constructiile speciale, de 1,5% din valoarea constructiei, a fost introdus la inceputul acestui an, iar normele metodologice care clarifica modul de achitare a taxei au fost aprobate la 20 mai, prima plata fiind programata pentru 26 mai, iar a doua pana la 25 septembrie.

"In opinia noastra, aceasta ar trebui sa se calculeze la valoarea contabila neta a constructiei, nu la cea nominala bruta. Decizia pentru aceasta taxa a fost luata fara nicio consultare prealabila a mediului de afaceri; apare un nou semn de intrebare cu privire la predictibilitatea mediului fiscal din Romania. De cand proiectul a devenit public, am transmis punctul nostru de vedere, precum si propuneri pentru o implementare clara si facila", a spus Beckers.

El a adaugat ca impactul acestui impozit ar trebui sa fie unul rezonabil asupra jucatorilor din industrie, sa nu blocheze investitiile in extinderea infrastructurii de comunicatii si sa poata fi aplicat usor.

"Piata telecom din Romania se confrunta deja cu mari provocari in identificarea de resurse pentru finantarea investitiilor in retelele fixe si mobile de generatie urmatoare. Actuala modalitate de calcul duce la taxarea excesiva in domeniul telecom si la un impact discriminatoriu la nivelul grupului nostru. Pentru o industrie ca a noastra, in care infrastructura este un element cheie, aceasta taxa poate dubla sau chiar tripla povara fiscala. Spre exemplu, pentru Romtelecom, valoarea anuala a taxei pe infrastructura este dubla fata de impozitul pe profit platit de catre companie pentru 2013", a afirmat reprezentantul operatorilor.

Taxa pe stalp nu e binevenita in sectorul telecomunicatiilor

In acest context, spune seful Romtelecom si Cosmote, taxa ar trebui abolita pentru sectorul telecomunicatiilor cat mai repede posibil.

"Totusi, una dintre solutiile de mijloc promovate de catre mediul de afaceri este modificarea bazei de calcul la valoarea amortizata a activelor (valoarea contabila neta). Aceasta solutie ar reduce presiunea asupra economiei, in acelasi timp depasind estimarea facuta initial de catre Guvern ca venituri la bugetul de stat, de 488 milioane de lei pe an", a spus Beckers.

El a mai spus ca sectorul telecom este deja printre cei mai mari contribuitori la bugetul de stat prin taxe si impozite, un exemplu fiind licitatia pentru spectrul 4G, in urma careia statul a colectat aproape 700 milioane de euro din taxe de licenta.

"Mai mult, actuala forma a legii este discriminatorie fata de Romtelecom. Astfel, peste 40% din impactul total in industrie va fi suportat de catre noi, datorita mostenirii privind infrastructura de cupru si retea", a mai spus reprezentantul operatorilor.

El a adaugat ca, pentru o crestere economica, este crucial ca Romania sa atraga investitii, iar aceasta se poate intampla doar daca statul creeaza mediul propice in acest sens.

"Romania exceleaza in IT&C, atat din punct de vedere al potentialului si entuziasmului utilizatorilor, cat si din punct de vedere al realizarilor de pana acum. De aceea, avem nevoie de predictibilitate fiscala, in special in industria in care activam", a mai spus Beckers.

Statul este actionar minoritar la Romtelecom

Romtelecom este unul dintre cei mai mari operatori locali de telecomunicatii. Actionari sunt grupul elen OTE - 54,01% si Ministerul pentru Societatea Informationala - 44,99%.

Grupul german Deutsche Telekom detine 40% din OTE Group. Anul trecut, Romtelecom a raportat venituri totale de 609,5 milioane de euro, in scadere cu 1,6% fata de 2012.

Profitul operational inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari (EBITDA) a fost de 147,7 milioane de euro la nivelul intregului an, in scadere cu 11,1% comparativ cu 2012. Cosmote Romania este al treilea jucator de pe piata de telefonie mobila, dupa Orange Romania si Vodafone Romania. In 2013, veniturile au scazut cu 0,9%, la 458,5 milioane de euro.

Profitul operational pro forma inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari (EBITDA) a fost 119 milioane de euro, cu aproape 1% mai redus fata de 2012. Operatorul mobil are ca actionari pe Cosmote Group, parte a OTE Group - 70% si Romtelecom - 30%.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#investitii Romtelecom Cosmote, #taxa stalp, #impozit constructii speciale , #Investitii