Cosmote a lansat I-Mode in Romania

Vineri, 18 Mai 2007, ora 03:00
1519 citiri

Cosmote a lansat joi serviciul i-mode, care permite accesul wireless la internet prin tehnologia GPRS (General Packet Radio Services). La conferinta a fost prezent si Ministrul Comunicatiilor care a salutat initiativa Cosmote si a spus despre I-Mode ca este: "Un nou pas spre integrarea noastra in societatea informationala".

Abonatii serviciului vor avea acces la un numar de site-uri de informatii si divertisment si vor putea sa trimita e-mailuri de pana la 4.000 de caractere, a declarat directorul general executiv, Nikolaos Tsolas.

"Estimam ca in urmatoarele luni vom inregistra intre 15.000 si 20.000 de utilizatori i-mode in Romania", a declarat, directorul executiv al grupului Cosmote, Evangelos Martigopoulos. "Romania e o tara mult mai mare decat Bulgaria si are si o piata mai dezvoltata si mai educata tehnologic", a mai explicat Martigopoulos.

"Cosmote Group va avea un numar de 15 milioane de membrii pana la sfarsitul anului 2009" spune Martigopoulos.

Serviciul I-Mode, permite utilizatorilor Cosmote accesul la stiri, informatii din domeniul financiar, prognoze meteo, anunturi de angajare, date pentru calatorii, horoscop, programul filmelor de cinema, jocuri. Ei pot descarca imagini de fundal, clipuri video si tonuri de apel. Prin intermediul serviciului sunt puse la dispozitie 13.000 de imagini de fundal si 10.000 de tonuri de fundal dar si un cont de mail la domeniul "icosmo.ro".

Abonatii i-mode pot accesa 63 de site-uri oficiale din Romania, impartite pe 12 categorii: stiri si vreme, sport, divertisment, reviste, magazine online, harti, finante si banci, tonuri de apel, imagini, jocuri, chat si erotic.

Plata serviciului poate fi facuta in funtie de gradul de utilizare: cei care doresc utilizarea mai rara pot opta pentru tariful de 12 centi pe zi (tariful se face pe o zi intreaga indiferent de durata folosirii sale in ziua respectiva) sau trei euro pe luna pentru utilizatorii "heavy". Tariful include navigharea in portalul i-mode, accesarea site-urilor, utilizarea e-mailului si iMMS-ului.

Serviciul poate fi accesat numai prin intermediul telefoanelor compatibile. Cosmote pune in vanzare patru modele noi de telefoane concepute pentru i-mode: SonyEricsson K550im, Samsung S40i, LG L343i si Sagem my401Ci. Telefoanele pot fi achizitionate prin intermediul celor 770 de magazine Cosmote, Germanos, Internity, Romtelecom si dealeri exclusivi independenti. I-Mode este disponibil si in strainatate prin roaming.

Tehnologia folosita pentru paginile web ce pot fi accesate de utilizatori sunt create cu ajutorul unei versiuni simplificate a tehnologiei HTML (limbajul standard pentru realizarea paginilor web). Aceasta permite furnizorilor de continut sa adapteze rapid pentru i-mode serviciile deja oferite pe internet. Un exemplu in acest sens il constituie serviciului de cautare pe internet Google, care ofera deja o versiune i-mode in limba romana.

Cosmote Group ofera gazduire, pe platforma i-mode, companiilor romanesti care doresc sa ofere continut pentru i-mode. Furnizorii de continut pot alege daca vor oferi serviciile gratuit, sau contra cost. Un numar select de furnizori de continut vor avea statutul de parteneri oficiali.

Proprietarul si dezvolatorul platformei I-Mode este NTT DoCoMo din Japonia, o subsidiara a operatorului de telefonie NTT, iar Grupul Cosmote a cumparat licenta, pe care acum o aduce acum in Romania. NTT DoCoMo are 50 de milioane de utilizatori in Japonia, ceea ce reprezinta peste jumatate din piata de telefonie mobila din Japonia. Dintre acestia, 47 de milioane folosesc serviciul I-Mode.

Serviciul i-mode este disponibil in 17 tari din lume, inclusiv Romania, prin diversi operatori si are in total 55 de milioane de utilizatori. Exista circa 500.000 de clienti i-mode Cosmote in Grecia si Bulgaria.

Bloombiz