Cosmote achizitioneaza pachetul strategic de actiuni al Germanos S.A.

Marti, 09 Mai 2006, ora 12:58
1248 citiri

Cosmote Mobile Telecommunications S.A. a semnat, marti, un contract cu Panos Germanos, fondator si actionar majoritar al Germanos S.A., si cu alti actionari, pentru achizitionarea a 42% din actiunile emise ale Germanos S.A.Pretul tranzactiei este de 19 Euro pe actiune, cu conditia obtinerii aprobarilor aferente de la autoritatile de reglementare relevante.

In urma acestei achizitii, Cosmote intentioneaza sa initieze o oferta publica de cumparare a restului de actiuni ale Germanos S.A. la acelasi pret, in conformitate cu legislatia greceasca aplicabila. Conditiile detaliate ale ofertei vor fi anuntate inaintea lansarii sale, estimata a avea loc la sfarsitul lunii august 2006.

Cumpararea companiei Germanos S.A., una dintre cele mai de succes branduri si lanturi de distributie a produselor de telecomunicatii, reprezinta un pas strategic major pentru Cosmote, care isi adauga astfel cea mai eficienta retea de distributie in patru din cele cinci tari in care este prezenta. Prin reteaua de 537 de magazine Germanos din Grecia, Bulgaria, Romania si Fosta Republica Iugoslava Macedonia, Cosmote isi va extinde distributia si isi va dezvolta in continuare operatiunile.

Brandul renumit si prezenta regionala de success a Germanos va permite Cosmote sa isi promoveze strategiile comerciale adresandu-se in mod direct clientilor sai. In plus fata de potentialul de crestere rapida a cifrei de afaceri, Cosmote se va bucura de o profitabilitate mai mare pe piata serviciilor de telefonie mobila prin economii financiare substantiale, sinergii si riscuri operationale si de piata reduse.

In cadrul tranzactiei, Dl. Panos Germanos a fost de accord sa achizitioneze anumite active ale Germanos S.A. care nu sunt vitale in planurile de viitor ale Cosmote , astfel permitand managementului sa se concentreze pe competentele de baza. Aceste active se refera la unitatile de productie industriala a bateriilor, ce cuprind subsidiarele din Germania, Serbia si activitatile relevante din Bulgaria si Romania, precum si operatiunile din Polonia, Ucraina si Cipru, cu exceptia participatiunii in Otenet Cipru, tara in care Cosmote nu este prezent. Managementul de success al Germanos isi va continua implicarea in afacere, contribuind prin experienta lor la succesul Cosmote Group. In acest context, Panos Germanos isi va mentine pozitia de presedintele Germanos S.A, si, in urma ofertei publice, va reinvesti in Germanos S.A. 10% din participatia totala a Cosmote, in timp ce John Karayiannis va ramane CEO al Germanos S.A.

Valoarea tranzactiei va ajunge pana la 1,58 miliarde de euro, iar costul net obtinut in urma instrainarilor si reinvestitiei lui Panos Germanos va fi de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

Se estimeaza ca in urma vanzarii participatiilor detinute de Germanos in Uzbekistan si in magazinele Hellenic Duty Free Shops, compania detine un capital net de aproximativ 100 milioane de euro. Tranzactia va fi finantata in intregime prin imprumuturi.

Cosmote are incredere ca achizitia ii va oferi oportunitati importante de crestere in toate tarile unde este prezenta si va genera rezultate financiare pozitive. Prin prezenta extinsa a Cosmote, printr-o profitabilitate mai mare per client, prin consolidare precum si alte sinergii, se asteapta ca achizitia sa genereze rezultate financiare pozitive pentru Cosmote inca din primul an dupa consolidare, fara a-i afecta politica de dividende. JP Morgan este consilierul financiar al Cosmote in aceasta tranzactie.

Evangelos Martigopoulos, CEO al Cosmote, a comentat: A"Liderul operatorilor de telefonie mobila din sud-estul Europei isi uneste acum fortele cu cea mai de succes retea de distributie de produse si servicii de telefonie mobila din regiune. Aceasta tranzactie indeplineste criteriile noastre de investitie si este in conformitate cu prioritatile noastre strategice, capturand un element important din lantul de valoare al serviciilor mobile. Prin incheierea acestei tranzactii si dupa primirea aprobarilor necesare, Cosmote isi va consolida prezenta in sud-estul Europei prin comunicarea directa catre o baza de clienti mai mare si prin satisfacerea mai eficienta a nevoilor clientilor. Suntem increzatori ca investitia intr-o retea comerciala eficienta, cu un brand puternic si prezenta extinsa in patru piete unde Cosmote opereaza, ne va aduce mai aproape de clienti, marind dinamica si perspectivele de crestere ale companiei. In acelasi timp, vom creste cifra de afaceri si vom face economii finaciare si operationale considerabile, generand astfel o crestere semnificativa a valorii pentru toti actionarii nostri.A"

AMOS News Agentie independenta de presa