Cosmote cumpara licenta 3G Zapp pentru 200 mil. de euro

Miercuri, 13 Mai 2009, ora 09:51
2873 citiri
Cosmote cumpara licenta 3G Zapp pentru 200 mil. de euro

Operatorul elen de telefonie Cosmote Group a agreat cu proprietarul Zapp, Saudi Oger, termenii financiari ai tranzactiei, precum si aspectele comerciale majore in urma carora operatorul isi va consolida puternic prezenta pe piata telecom din Romania, potrivit Business Standard.

Business Standard citeaza surse apropiate discutiilor legate de tranzactie, conform carora operatorul grec urmeaza sa plateasca "putin peste 200 milioane de euro", pret care poate fi ajustat in functie de evolutia indicatorilor financiari pana la obtinerea avizelor necesare de la Consiliul Concurentei, respectiv Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, avize necesare pentru inchiderea tranzactiei.

Miza achizitiei este licenta 3G a Zapp, care-i asigura companiei Cosmote accesul la piata de internet mobil, businessul cu cea mai rapida crestere din telecom. Sursele citate de business Standard mai spun ca semnarea contractului de achizitie a 100% din actiunile Telemobil, compania care opereaza reteaua Zapp, ar putea avea loc in cursul lunii viitoare.

Banii vor fi virati de Cosmote in conturile Saudi Oger, proprietarul Telemobil, numai dupa primirea tuturor avizelor, o parte dintre acestia urmand sa fie utilizati pentru rambursarea creditului pe care Zapp Holdings l-a contractat anul trecut de la China Development Bank.

Valoarea totala a creditului este de 220 milioane de euro, insa acesta a fost accesat pentru operatiunile intregului grup, care include si filiala Zapp din Portugalia.

Contactati de NewsIn, reprezentantii Cosmote si ai Telemobil nu au facut niciun comentariu legat de acest subiect.

Negocierile dintre Cosmote Group si Telemobil au fost initiate la inceputul lunii martie a acestui an, in conditiile in care tranzactia urmeaza sa fie finalizata complet catre finele acestui an, potrivit estimarilor unor surse de pe piata de M&A.

Prioritatea declarata a Cosmote Romania, de la instalarea lui Stefanos Theocharopoulos la inceputul anului trecut, este gasirea unei solutii care sa permita operatorului furnizarea de servicii de date mobile, in incercarea de a recupera din avansul luat de primii doi operatori din piata, Orange si Vodafone, care au cele mai mari portofolii de clienti, de unde rezulta si cele mai mari cote de piata.

Cosmote a intrat pe piata de telefonie mobila in anul 2005, prin achizitia Cosmorom.

Compania a raportat pentru primul trimestru al acestui an un profit inainte de deprecieri si amortizari (EBITDA) de circa 13 milioane de euro si o crestere a numarului de clienti cu 44%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

In plus, numarul utilizatorilor Cosmote a crescut cu 44,1% comparativ cu primul trimestru al anului 2008, in prezent ajungand la peste 6,1 milioane, ce corespunde unei cote de piata de 23%. De asemenea, ponderea abonatilor a ajuns la 20% din totalul clientilor, inregistrand un avans de 62% comparativ cu primul trimestru al anului 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Cosmote, #Zapp, #licenta, #milioane, #euro, #tranzactie, #operator, #telefonie , #stiri Cosmote