Cosmote: Este nostim ca ANCOM vrea sa subventioneze Germania cu tarife de interconectare joase

Joi, 19 Septembrie 2013, ora 14:04
2022 citiri
Cosmote: Este nostim ca ANCOM vrea sa subventioneze Germania cu tarife de interconectare joase

Propunerea autoritatii de reglementare de reducere a tarifelor de interconectare de la 1 ianuarie este, din punct de vedere macroeconomic, una "putin nostima", in conditiile in care va subventiona operatorii telecom din Germania, a declarat seful Cosmote Romania si Romtelecom, Nikolai Beckers.

"ANCOM a propus anumite reduceri la tarifele de interconectare care, in general, sunt in aceeasi linie cu ceea ce vine de la Bruxelles si Comisia Europeana. In cateva tari, reglementatorii si-au pus intrebari si au pus sub semnul intrebarii intelepciunea acestor prevederi care vin de la Bruxelles. In Olanda, spre exemplu, instanta a pus tarifele de interconectare mai sus decat propunerea reglementatorului. Eu sunt strain in aceasta tara, dar (...) daca analizez din punct de vedere macroeconomic aceasta propunere, mi se pare putin nostim faptul ca Romania vrea sa subventioneze operatorii din Germania, Poate ca ar trebui sa fie invers", a spus Beckers.

El a adaugat ca propunerea ANCOM va afecta intreaga piata locala a telecomunicatiilor, nu numai companiile din grupul Cosmote.

"In plus, vrem sa oferim servicii de calitate, si cred ca si ceilalti operatori localui au acelasi obiectiv, care insa nu poate fi sustinuta in lipsa investitiilor, mai ales in domeniul 4G, unde nu vrem sa fim prezenti doar la nivelul Capitalei. Cu tarife de interconectare joase nu poti sa sustii un astfel de efort investitional si sa furnizezi servicii de calitate. Sper sa se ajunga la un compromis rezonabil", a aratat seful Cosmote Romania.

Ce sunt tarifele de interconectare

Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor, sunt platite intre operatori pentru convorbirile clientilor in afara retelei la care sunt abonati sau au cartela prepaid. Acest pret se regaseste in tariful perceput clientului care initiaza apelul.

La finele lunii august, autoritatea de reglementare (ANCOM) a anuntat ca va propune reducerea tarifelor maxime de interconectare la telefonie incepand cu l ianuarie 2014, de la 3,07 eurocenti/minut la 0,86 eurocenti/minut pentru apelurile la puncte mobile si de la 0,67 eurocenti la 0,15 eurocenti/minut pentru cele fixe.

"ANCOM a publicat spre consultare publica tarifele maxime propuse pentru serviciile de interconectare in vederea terminarii apelurilor telefonice la puncte fixe si mobile, determinate pe baza unor modele de calculatie a costurilor. Autoritatea propune ca de la 1 ianuarie 2014 tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe sa scada de la 0,67 eurocenti/minut la 0,15 eurocenti/minut, iar tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte mobile de la 3,07 eurocenti la 0,86 eurocenti/minut", se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) transmis la 29 august.

Tarifele maxime vor deveni obligatorii pentru toti furnizorii de retele din Romania, identificati cu putere semnificativa pe pietele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile din Romania, respectiv 51 de furnizori de retele fixe si 6 furnizori de retele mobile.

La fel ca pana acum, tarifele de terminare nu sunt diferentiate in functie de tehnologia utilizata (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar in care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, retele nationale sau internationale).

"Tarifele de interconectare raman cheia competitiei in telecom. Pe piata de terminare fiecare operator are un monopol natural si de aceea este nevoie sa reglementam aceste tarife, iar datele din piata demonstreaza ca nivelurile stabilite de ANCOM in ultimii 10 ani au stimulat concurenta, inovatia si investitiile in piata de comunicatii din Romania. Sub presiunea concurentei, tarifele medii pentru apeluri au scazut de 7 ori, iar consumul a crescut exponential", declara, in comunicat, presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

Potrivit sursei citate, concurenta a condus spre tarife tot mai mici - in prezent consumatorii romani platesc unul dintre cele mai mici tarife medii la nivelul Uniunii Europene - 1,9 eurocenti/minut - dar a si stimulat operatorii de comunicatii sa realizeze investitii masive in dezvoltarea unor retele tot mai eficiente si in furnizarea de noi servicii, precum cele de internet in banda larga.

In plus, anticipand evolutiile viitoare ale pietei de comunicatii din Romania, furnizorii de retele de comunicatii mobile si-au majorat substantial anul trecut portofoliile de frecvente radio. La randul lor, furnizorii de retele de comunicatii fixe au investit in retele performante, capabile sa ofere clientilor viteze de acces la internet, la nivelul celor stabilite de Uniunea Europeana in Agenda Digitala.