Deblocarea terminalelor "codate" se va face dupa un cod de bune practici

Marti, 17 Martie 2009, ora 14:41
1738 citiri
Deblocarea terminalelor "codate" se va face dupa un cod de bune practici

Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) a stabilit, in cadrul unei intalniri cu industria de comunicatii electronice, ca deblocarea terminalelor "codate" in retelele de telefonie mobila sa se faca dupa un cod de bune practici, se arata intr-un comunicat emis, marti, de autoritate.

Potrivit comunicatului, orice terminal achizitionat, impreuna cu serviciile de comunicatii, si codat pentru a functiona numai in reteaua unui anumit furnizor va fi deblocat gratuit de catre acest furnizor, la cererea utilizatorului.

Cosmote, Orange, Vodafone si Zapp si-au exprimat acceptul de a adera la acest cod de bune practici si de a participa la elaborarea sa, pornind de la proiectul de decizie propus de ANC. "In maximum trei saptamani vom avea un cod de bune practici pentru deblocarea terminalelor, care va fi aplicat de toti operatorii de telefonie mobila.

Codul va prelua majoritatea prevederilor prevazute in reglementarea propusa de ANC, permitand in acelasi timp dezvoltarea unor proceduri proprii pentru fiecare operator", a declarat presedintele ANC, Liviu Nistoran.

Conform informatiilor furnizate de ANC, deblocarea se va face gratuit daca perioada minima obligatorie de ramanere in retea stabilita prin contract s-a terminat.

Totodata, daca utilizatorul cere deblocarea inainte de incetarea contractului, furnizorul va realiza deblocarea, dar numai dupa ce utilizatorul si-a indeplinit obligatiile asumate prin contract, cum ar fi achitarea unor diferente de pret sau penalitati de reziliere.

Deblocarea terminalelor, a caror valoare nu a fost subventionata si care au fost achizitionate de catre utilizatorii finali inainte de adoptarea codului de bune practici, este posibila si se realizeaza in mod gratuit, la solicitarea utilizatorului final.

Furnizorul va avea, totodata, obligatia ca, inaintea incheierii contractelor de furnizare a serviciilor de comunicatii electronice, sa informeze utilizatorul cu privire la costurile ce vor trebui suportate in situatia deblocarii terminalului, inainte de implinirea perioadei pentru care a fost incheiat contractul.

De asemenea, in categoria costurilor intra atat cheltuielile legate de deblocarea terminalelor, cat si sumele suportate de furnizor pentru subventionarea terminalului blocat. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#comunicatii, #contract, #industrie, #servicii , #stiri Cosmote