Mai merita sa platesti abonament la mobil? Vezi ce spun marii operatori

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 22:55
11581 citiri
Mai merita sa platesti abonament la mobil? Vezi ce spun marii operatori

Cartelele preplatite ofera mii de minute gratuite in retea si zeci de minute in afara retelei. Totul pentru cativa euro. In aceste conditii, care sunt motivele pentru care am continua sa ne pastram abonamentul la telefonia mobila?

Daca in urma cu doi-trei ani ne incantau cele 10 minute primite bonus in fiecare an de vechime al abonamentului la telefonia mobila, acum astfel de "atentii" ni se par total inutile.

Odata cu cresterea luptei pentru cota de piata intre cei trei operatori importanti (Orange, Vodafone, Cosmote) si cu aparitia altor concurenti pe acest segment (RCS&RDS a ajuns la o cota de 9%), suntem bombardati la fiecare pas de oferte cu mii de minute gratuite.

De curand s-a atins recordul de 10.000 de minute gratuie in retea. Ce-i drept, aceste oferte se adreseaza utilizatorilor de cartele prepaid.

In ceea ce priveste abonamentele la telefonia mobila, ofertele nu sunt nici pe departe la fel de agresive, iar facturile lunare si-au pastrat numarul de zero-uri din anii trecuti.

Cu toate acestea, romanii nu se inghesuie sa renunte la abonamente. Cel putin nu cei care locuiesc in orase, cartelele fiind preferate insa de romanii din zona rurala.

Per total, 48% dintre noi suntem abonati la telefonia mobila, 40% folosim cartele prepaid, iar 12% avem ambele tipuri, conform unui studiu Gallup Romania publicat luna trecuta.

Care sunt motivele pentru care continuam sa platim facturi din care doar costul abonamentului ne-ar putea asigura un trafic de voce aproape nelimitat daca am opta pentru cartele?

Utilizarea Internetului

Daca obisnuiesti sa accesezi internetul de pe telefonul mobil, este clar ca abonamentul este prietenul tau cel mai bun.

"Abonatii beneficiaza de diverse programe de fidelitate. Acestea ofera solutii pentru protectia si securizarea mediului digital: asigurare pentru telefon, card de date si modem, asistenta privind utilizarea telefonului, posibilitatea de a folosi vechiul telefon pentru a cumpara unul noi, back-up-ul pentru continutul telefonului", declara reprezentantii Orange Romania.

Utilizarea internetului, insa, nu justifica suprematia abonamentelor. Conform studiului Gallup, doar 6% dintre utilizatorii de telefonie mobila acceseaza internetul.

Smartphone-uri ieftine

Momeala care prinde cel mai bine la atragerea abonatilor a fost si va ramane telefonul mobil subventionat. Daca la aparitia telefoniei mobile in Romania, preturile la terminale erau prohibitive, situatia s-a schimbat intre timp.

Chiar si un smartphone de ultima generatie este accesibil aproape oricui, dar majoritatea prefera sa il primeasca aproape gratuit odata cu abonarea sau prelungirea abonamentului de telefonie mobila. In acest fel, terminalul este platit "in rate".

"Profilul consumatorului de servicii post-pay de astazi este usor diferit de cel al cartelelor prepaid: vorbim despre un consumator care doreste sa aiba acces permanent la serviciile de voce, sa beneficieze de mai multe minute nationale si sa aiba access la telefoane de ultima generatie", a declarat pentru bloombiz.ro Andreea Cramer, Manager Servicii pe baza de abonament, Vodafone Romania.

Mai ieftin in afara retelei

Pentru cei care vorbesc mai mult de 100 de minute lunar in afara retelei, abonamentul este de preferat.

Dupa depasirea minutelor incluse, cartelele vin cu tarife destul de piperate pentru apelurile catre abonatii altor operatori.

Apeluri internationale

De asemenea, cei care suna in strainate vor prefera abonamentele.

Insa doar o treime dintre romani efectueaza astfel de apeluri, procentul celor care fac acest lucru saptamanal fiind si mai redus.

Din comoditate

Pentru foarte multi dintre noi, telefonia mobila a devenit un serviciu caruia nu-i mai dam importanta.

Astfel se justifica faptul ca foarte multi dintre romani au o configuratie a abonamentelor neschimbata de ani de zile, platind astfel, luna de luna, sume nejustificat de mari.

Nu avem nevoie de mii de minute

Miile de minute in retea si cele pana in 100 de minute in afara retelei regasite in ofertele cartelelor prepaid depasesc necesarul de convorbiri ale multor romani.

Care sunt avantajele cartelelor prepaid

Mai multe minute in retea

Cartelele prepaid vin cu mii sau chiar zeci de mii de minute in retea, cifre incomparabile cu ofertele abonamentelor. Asa ca, pentru cei care au majoritatea cunoscutilor in aceeasi retea si folosesc telefonul doar pentru voce si mesaje scrise, pastrarea abonamentului nu se justifica.

"Prin achizitionarea unui serviciu prepaid, un utilizator testeaza serviciile oferite de o anumita companie. Multi dintre acesti utilizatori devin apoi abonati ai companiilor de telefonie mobila, avand in vedere ca astfel au mai multe beneficii in timp. Tocmai de aceea, ofertele prepaid sunt mai atractive pe termen scurt. Pe termen lung, abonatii primesc numeroase beneficii care le pot eficientiza costurile de comunicare", a declarat pentru bloombiz.ro Gabriel Ionita, Senior Manager, Product and Services Development, Cosmote Romania.

Mai multe SMS-uri in retea

De cele mai multe ori nu tinem cont de numarul de mesaje scrise pe care le trimitem in fiecare luna. Am fi mirati daca am vedea ce procent din valoarea facturii este reprezentat de clasicele SMS-uri. Ofertele cartelelor pre-pay includ in general si mii de SMS-uri. In retea, bineinteles.

Nu ai surprize la finalul lunii

De cate ori nu ti s-a intamplat sa faci ochii foarte mari la vederea facturii de telefonie mobila? Cu siguranta, nu o singura data. Cei care nu sunt buni la managementul convorbirilor, ar trebui sa opteze pentru cartele.

Fara penalizari si restrictionari

Cel mai rau lucru care ti se poate intampla cand ai cartela este sa-ti epuizezi intregul credit. Dar reincarcarea cartelei se poate face la orice colt sau poti ruga un posesor de abonament sa-ti reincarce creditul.

Totul dureaza 2 minute. In cazul in care intarzii cu plata facturii, primesti penalizari considerabile, ti se restrictioneaza convorbirile, putandu-se ajunge pana la pierderea numarului sau chiar in instanta.

O factura in minus

Chiar daca facturile se pot plati foarte simplu prin internet banking, un procent foarte scazut dintre romani recurg la acest serviciu. Majoritatea prefera clasicele cozi de la ghisee. Cartela te scapa de un drum in plus.

Pierderea telefonului

In cazul in care iti pierzi telefonul si nu reusesti sa blochezi cartela in timp util, nu te trezesti cu o factura usturatoare la final de luna.

#abonamente telefonie mobila, #cartele prepaid, #cosmote, #orange, #telefoane mobile , #telefonia mobila, #vodafone , #stiri Cosmote