Orange: Grupul Romtelecom-Cosmote, favorizat de ANCOM

Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 10:16
2456 citiri
Orange: Grupul Romtelecom-Cosmote, favorizat de ANCOM

Orange Romania considera ca, prin adoptarea noilor tarife de interconectare, care vor intra in vigoare la 1 mai, autoritatea de reglementare in domeniul comunicatiilor continua "politica de favorizare a intereselor grupului Romtelecom-Cosmote".

"Romania este singura tara din lume in care autoritatea introduce asimetria tarifelor de interconectare dupa 10 ani de simetrie intre operatori. Fara nicio explicatie pertinenta, asimetria a fost impusa incalcand cerinta exprimata de Comisia Europeana de aplicare a unor tarife egale pentru toti operatorii, de la momentul intrarii in vigoare a deciziilor. In acest fel, ANCOM continua politica de favorizare a intereselor grupului Romtelecom-Cosmote si obliga alti operatori sa continue sa subventioneze Cosmote pentru inca un an si doua luni", a declarat, joi, directorul de marketing al Orange Romania, Dorin Odiatiu, precizeaza Mediafax.

El a adaugat ca utilizatorii de telefonie mobila din Romania sunt prejudiciati, contrar afirmatiilor reprezentantilor Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), deoarece apelurile catre retelele Cosmote si Telemobil vor continua sa fie mai scumpe.

ANCOM a anuntat, joi, ca, de la 1 mai, operatorii Cosmote Romania si Telemobil vor practica un tarif de 0,064 euro/minut, iar RCS&RDS de 0,0721 euro/minut.

In prezent, tarifele de interconectare solicitate de Cosmote Romania, Telemobil si RCS&RDS sunt de 0,082 euro/minut, 0,0801 euro/minut si, respectiv, 0,0743 euro/minut, conform calculelor ANCOM pe baza cursului de schimb din 19 noiembrie 2008.

De la 1 ianuarie 2010, tarifele propuse de ANC sunt de 0,0567 euro/minut pentru Cosmote Romania si Telemobil si de 0,064 euro/minut pentru RCS&RDS.

Incepand cu 1 iulie 2010, Cosmote Romania si Telemobil vor practica un tarif de interconectare de 0,0503 euro/minut, in timp ce RCS&RDS - 0,0567 euro/minut.

In cazul Orange Romania si Vodafone Romania, tariful de interconectare practicat de cei doi operatori de la inceputul acestui an este de 0,0503 euro/minut.

"Prin impunerea acestor tarife ne asiguram ca utilizatorii romani beneficiaza de tarife convenabile pentru apeluri in afara retelei lor. In absenta reglementarii, tarifele pot fi stabilite la un nivel excesiv si ineficient, deoarece concurenta dintre furnizorii de telefonie mobila ii determina pe fiecare dintre acestia sa maximizeze beneficiile propriilor utilizatori finali, in detrimentul utilizatorilor altor retele, care sunt nevoiti sa suporte un nivel al tarifelor mai ridicat pentru apelurile terminate in reteaua respectiva", a declarat, joi, intr-un comunicat remis MEDIAFAX, presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

In luna martie, Comisia Europeana (CE) a salutat printr-o scrisoare decizia autoritatii de reglementare din Romania de a reduce tarifele de interconectare pentru operatorii mobili in conformitate cu viitoarea recomandare a CE.

De asemenea, CE a solicitat ca autoritatea sa alinieze tarifele de terminare a apelurilor mobile percepute de operatorii de telefonie mobila care se situeaza pe locurile trei si patru pe piata din Romania la cele autorizate pentru primii doi cei mai mari operatori.

"Scrisoarea CE a recunoscut scaderea la cote rezonabile a tarifelor practicate de primii doi cei mai mari operatori (0,0503 euro/minut) si a indicat ca, in absenta unor diferente obiective de cost, aceste tarife intermediare ar trebui sa se aplice, de asemenea, celorlalti operatori, cat mai repede posibil", se arata in comunicatul ANCOM.

Autoritatea a analizat observatiile CE si considera ca stabilirea unei pante de ajustare de 14 luni pana la atingerea simetriei tarifelor de terminare (0,0503 euro/minut) pentru cei doi operatori, Cosmote si Telemobil, este o masura necesara si proportionala, care conduce la indeplinirea obiectivelor reglementarii si, in acelasi timp, permite operatorilor ajustarea planurilor de afaceri intr-un interval de timp rezonabil, avand in vedere atat realitatile din piata romaneasca, cat si practica, doctrina si tendintele de reglementare la nivel european.

"ANCOM considera ca aplicarea mai devreme de 1 iulie 2010 a principiilor simetriei ar fi disproportionata, incalcand principiul predictibilitatii, dar si principiile proportionalitatii si a tratamentului echitabil aplicat operatorilor, avand in vedere ca ajustarea tarifelor de terminare ale Vodafone si Orange s-a facut progresiv, intr-o perioada de 5 ani si 9 luni", se precizeaza in comunicat.

ANCOM este institutia care stabileste regulile pentru piata de comunicatii din Romania si vegheaza la respectarea acestora.

Pe piata telefoniei mobile activeaza Orange Romania - 10,35 milioane de utilizatori, Vodafone Romania - 9,65 milioane de clienti, Cosmote Romania - 6 milioane de clienti (martie 2009), RCS&RDS - 1,2 milioane de abonati (octombrie 2008) si Telemobil - circa 500.000 (cifra valabila la finele lunii iunie 2007).

In cazul primilor doi operatori, cifrele sunt valabile la finele anului 2008.

Romtelecom este controlat de grupul elen OTE, care detine o participatie de 54,01%, iar restul se afla in proprietatea statului roman.

OTE controleaza grupul de telecomunicatii mobile Cosmote. Filiala din Romania a grupului Cosmote este controlata in proportie de 30% de Romtelecom.

#anc, #ancom, #apeluri, #asimetrie, #interconectare, #operatori, #tarife, #utilizatori , #stiri Cosmote