Orange si Vodafone suverane. Cosmote si Telemobil trimise la plimbare ( ...negociere)

Joi, 02 Noiembrie 2006, ora 07:50
1314 citiri

Diminuarile de venituri invocate de Telemobil si Cosmote Romania ca urmare a amanarii reducerii tarifelor de interconectare pot fi recuperate in urma renegocierii tarifelor cu Vodafone Romania si Orange Romania, a declarat, miercuri, presedintele ANRC, Dan Georgescu."Telemobil si Cosmote platesc, in prezent, pentru fiecare apel initiat de un client al lor catre un abonat Vodafone si Orange suma de 0,0721 euro/minut, dar ei percep celor doi operatori dominanti un tarif de interconectare de pana la 0,1 euro/minut. Au, deci, un castig de 0,02-0,03 euro pentru fiecare minut de convorbire terminat in retelele celor doi mari operatori", a afirmat Georgescu.

Potrivit sefului Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), prin amanarea cu an a celei de a doua etape de reducere a tarifelor, Telemobil si Cosmote vor putea sa beneficieze in continuare de diferenta dintre tarifele de interconectare si sa-si mentina, astfel, incasarile.

"Cei doi operatori nu sunt reglementati, deci pot negocia tarifele de interconectare cu Vodafone si Orange la un nivel mai ridicat. Din cate am inteles, dupa reducerea din luna septembrie, Telemobil si Cosmote au renegociat tarifele la un nivel superior celui stabilit de ANRC pentru cei doi operatori dominanti", a spus Georgescu.

Companiile Vodafone si Orange sunt obligate, potrivit unei decizii a ANRC, anuntata la 10 iulie, sa reduca tarifele de interconectare, in perioada septembrie 2006-ianuarie 2009, cu cate 11,3%, in patru etape, la 0,0503 euro/minut.

Prima diminuare a tarifelor, la 0,0721 euro/minut, a avut loc la 1 septembrie si, conform deciziei ANRC, ar fi fost urmata de alte reduceri, la 1 ianuarie 2007, 1 ianuarie 2008 si 1 ianuarie 2009.

ANRC a publicat, in a doua parte a lunii octombrie, un proiect de decizie pentru amanarea punerii in aplicare a celei de a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare a altor operatori la retelele Orange Romania si Vodafone Romania, programata pentru 1 ianuarie 2007.

Tariful de interconectare reprezinta suma platita de o companie pentru ca proprii abonati sa apeleze clientii altor operatori, respectiv Vodafone si Orange.

Reprezentantii Cosmote au criticat proiectul de decizie al ANRC, sustinand ca masura este nejustificata, lezeaza interesul consumatorilor si defavorizeaza concurenta pe piata de telecomunicatii.

"Propunerea ANRC va permite Vodafone si Orange sa isi exploateze pozitia dominanta pe piata in detrimentul competitorilor si al consumatorilor", au afirmat reprezentantii Cosmote Romania.

La randul lor, reprezentantii Telemobil au afirmat ca ANRC incalca propriul statut, pentru a apara duopolul pe piata telefoniei GSM. "Prin decizia ANRC, operatorilor Vodafone si Orange le-a fost impusa obligatia de a percepe tarife de interconectare orientate pe costuri. In ciuda faptului ca aceasta obligatie a fost impusa din 2002, un calcul al costului a fost finalizat de ANRC de-abia in acest an", a afirmat, saptamana trecuta, directorul general al Telemobil, Piermario Di Pietro.

Acesta a adaugat ca, in perioada mentionata, Telemobil si abonatii firmei au pierdut, alaturi de ceilalti operatori, sume de ordinul zecilor de milioane de dolari, si au i-au "subventionat", indirect, pe cei doi operatori GSM dominanti, in intervalul 2003-2006.

In replica, presedintele ANRC spune ca proiectul de decizie privind amanarea reducerii tarifelor de interconectare a fost efectul realitatilor pe piata telecomunicatiilor mobile din spatiul UE.

RCS & RDS este surprinsa de decizia ANRC de amanare a reducerii tarifelor de interconectare

RCS & RDS S.A. a luat act cu surprindere de intentia Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) privind amanarea celei de-a doua etape de reducere a tarifelor maxime ce pot fi percepute de catre Vodafone Romania si Orange Romania pentru furnizarea serviciului de interconectare in vederea terminarii la puncte mobile a apelurilor, informeaza un comunicat al companiei.

'Avand in vedere ca nu exista elemente noi care sa stea la baza propunerii ANRC de amanare a aplicarii etapei a doua de scadere a tarifelor de terminare in retelele Vodafone si Orange, ce ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2007, consideram ca nu exista o baza reala pentru a emite o decizie ce hotaraste aceasta amanare', se precizeaza in comunicatul citat.

Potrivit acestuia, deciziile mentionate au fost adoptate pentru a-i determina pe cei doi operatori de telefonie mobila la respectarea unor obligatii legale cu privire la fundamentarea in functie de costuri a tarifelor de interconectare, consecinta directa remarcata in piata fiind tarife mai mici catre utilizatorii finali.

'In primul rand, desi tarifele de terminare rezultate in urma adoptarii, de catre ANRC, a unui model propriu de cost, se inscriu in evolutia tarifelor de terminare in retelele mobile de la nivelul tarilor din Uniunea Europeana, ANRC revine intr-un mod inexplicabil asupra acestor tarife, fara sa mai fi fost efectuat intre timp un alt model de cost, o alta analiza de piata sau fara sa fi fost aduse la cunostinta autoritatii noi date si informatii care sa justifice emiterea unei alte decizii de catre ANRC', se mentioneaza in comunicat.

In acest context, reprezentantii companiei isi exprima speranta ca, in urma incheierii procedurii de consultare publica, ANRC va retrage proiectele de decizii mentionate.

Bloombiz, Mediafax, Rompres

Evenimentul Zilei: Cosmote si Zapp, sfatuite sa-si renegocieze tarifele