Telemobil lanseaza prima retea HSPA+

Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 11:37
1489 citiri
Telemobil lanseaza prima retea HSPA+

Telemobil a lansat, miercuri, prima retea de telecomunicatii HSPA+, care permite in Bucuresti viteze de descarcare a datelor de pana la trei mai ridicate decat cele furnizate prin reteaua 3G, respectiv de pana la 21,6 Mbps, a anuntat operatorul de telefonie mobila.

"Aceasta realizare este posibila datorita colaborarii stranse cu ZTE si prin actualizarea retelei UMTS cu mai noua tehnologie HSPA+. In urma acestui proces, Telemobil a devenit efectiv primul furnizor de servicii de internet care ofera conexiuni de date mobile", se arata intr-un comunicat al Telemobil, conform Mediafax.

Prin reteaua de telecomunicatii HSPA+, vitezele de incarcare vor creste, de asemenea, de peste 15 ori, de la 384 Kbps la 5,8 Mbps.

Pe langa lansarea retelei HSPA+ si derularea celei de-a doua faze a retelei UMTS, Telemobil estinde cu 25% aria de acoperire a serviciilor de date de mare viteza, pana la 2,4 Mbps, oferite prin tehnologia EVDO.

Ulterior acestei dezvoltari, operatorul va acoperi peste 80% din populatia Romaniei, aproape dublu decat aria de acoperire pentru servicii mobile de date de mare viteza furnizate de alti operatori din piata.

Directorul general al Telemobil, Chris Bataillard, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca pretul modemului HSPA+ este de 50 de euro si va fi disponibil in magazinele Zapp.

El a adaugat ca dezvoltarea retelei HSPA+ este parte a acordului incheiat intre Telemobil si producatorul chinez de echipamente IT&C ZTE la inceputul anului 2008, finantat de China Development Bank printr-un imprumut de 220 milioane de euro, suma destinata finantarii programului operatorului telefonie mobila de dezvoltare a infrastructurii.

Telemobil opereaza reteaua de telefonie Zapp Mobile din anul 2001, bazata pe tehnologiile CDMA in banda de frecventa de 450 MHz si UMTS in banda de frecventa de 2,1 GHz.

Compania a incheiat anul precedent cu afaceri in scadere cu 25,3%, la 223,42 milioane de lei, pe fondul declinului numarului de clienti, care in decembrie 2008 depasea 374.000, de la 500.000 in iunie 2007. Declinul veniturilor s-a resimtit si in rezultatul net al activitatii Telemobil, operatorul raportand pierderi de 149,34 milioane de lei, in crestere cu 280% fata de 2007.

Compania este detinuta de Inquam Romania, societate inregistrata in Insulele Virgine Britanice, care detine peste 99,99% din titlurile operatorului roman. La randul sau, Inquam Romania este controlata grupul Saudi Oger, care detine operatorul de telecomunicatii Oger Telecom, prezent pe pietele din Arabia Saudita, Liban, Iordania, Africa de Sud si Turcia.

Telemobil va fi preluat de Cosmote Romania, in baza unui acord semnat la finele lunii iunie. Tranzactia presupune plata a 61 de milioane de euro pentru actiuni si preluarea de catre subsidiara OTE a unor datorii si alte obligatii financiare in valoare de 146 de milioane euro.

Preluarea urmeaza sa primeasca avizul Consiliului Concurentei in aceasta luna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#telemobil, #internet, #modem, #tehnologiile, #CDMA , #stiri Cosmote