Vinovatii pentru "prima" acordata lui Casuneanu in dosarul "Pasajul Pipera" risca inchisoarea

Joi, 13 Iunie 2013, ora 08:11
3303 citiri
Vinovatii pentru "prima" acordata lui Casuneanu in dosarul "Pasajul Pipera" risca inchisoarea
Omul de afaceri Costel Casuneanu si Pasajul Pipera

Primaria Capitalei trebuie sa ii plateasca omului de afaceri Costel Casuneanu despagubiri de 16 milioane de lei, pentru lucrarile executate la Pasajul Pipera, potrivit unei decizii irevocabile a Curtii de Apel Bucuresti. Surse din cadrul Primariei Capitalei spun ca vinovatii ar trebui cautati pe axa Directia de Infrastructura - Directia Economica - Directia de Transport.

Specialisti din cadrul Primariei au explicat pentru Business24 ca facturile ajung mai intai la reprezentantii Directiei de Infrastructura si Servicii Publice din cadrul Primarie, departament condus de Madalin Dumitru. Acesta analizeaza facturile de la constructori, si, in cazul in care le aproba, le trimite mai departe la Departamentul Economic.

Contabilitatea, adica Departamentul Economic, condus de Mircea Octavian Constantinescu, analizeaza si aproba efectuarea platii. Intr-un final, facturile ajung si pe masa celor de la Directia de Transporturi, condusa de Madalin Dumitru si de adjunctul sau, seful executiv Ion Dedu.

"Pentru podul din Pipera trebuie vorbit cu cineva de la Infrastructura, ori cu Madalin, ori cu Dedu pentru ca ei s-au ocupat de proiect si ei sunt responsabili de proiect", spune sursele amintite.

La data publicarii acestui articol, niciun reprezentant al acestor Directii nu a putut fi contactat pentru detalii.

Daca va fi gasit vinovat pentru neglijenta in serviciu sau abuz in serviciu, functionarul responsabil de proiect risca sa faca inchisoare, a precizat pentru Business24 avocatul Cristian Ene.

Penalitati de patru ori mai mari decat restanta

Curtea de Apel a decis, miercuri, ca municipalitatea sa plateasca firmei PA&CO, detinuta de omul de afaceri Costel Casuneanu, restanta de 3,2 milioane lei, din valoarea lucrarilor de executie de la Pasajul Pipera, si penalitati de 13,6 milioane de lei.

Firma lui Casuneanu, considerat unul dintre regii asfaltului din Romania, impreuna cu F. Kirchhoff Strebenbau GmbH Co KG, s-a ocupat de lucrarile la Pasajul Pipera si de supralargirea Soselei Pipera, proiect inaugurat anul trecut.

Primaria nu a platit valoarea integrala a lucrarilor, estimata de primarul Sorin Oprescu la 32 de milioane de lei, la data inaugurarii Podului, dar care a ajuns in final la peste 140 de milioane de lei, conform Realitatea.

Istoria procesului

PA&CO a dat in judecata municipalitatea la Tribunalul Bucuresti, care, in decembrie 2012, a admis cererea firmei, obligand astfel Primaria Capitalei sa plateasca "3.256.108,74 lei reprezentand debit neachitat, suma ce va fi actualizata cu rata inflatiei incepand cu data scadentei pana la data achitarii efective" si "13.633.909,1 lei penalitati de intarziere calculate pana la data de 25.05.2012".

Ulterior, in februarie 2013, instanta a indreptat "eroarea materiala" referitoare la data, dispunand ca penalitatile sa fie calculate pana la 25.04.2012.

Decizia Tribunalului Bucuresti a fost atacata de Primaria Capitalei la Curtea de Apel Bucuresti, care, miercuri, a respins ca nefondat recursul, hotararea fiind irevocabila.

Pasajul Pipera a fost construit pentru a se realiza supratraversarea bulevardului Barbu Vacarescu, pe de o parte, si a Caii Floreasca, pe de alta parte.Circulatia pe pasaj a fost deschisa in aprilie 2012, dupa ce municipalitatea anuntase anterior inaugurarea pentru finalul lui 2011.

#Primarie despagubiri Casuneanu, #Pasaj Pipera Primarie, #Casuneanu Pasaj Pipera , #Afaceri