Analistii vad o crestere economica intre 8% si 8,5% in al doilea trimestru

Vineri, 29 August 2008, ora 14:24
1322 citiri
Analistii vad o crestere economica intre 8% si 8,5% in al doilea trimestru

Analistii estimeaza pentru semestrul al doilea, o crestere economica variabila, intre 8% si 8,5%. Astfel, cresterea apreciata de analisti se plaseaza sub prognoza avansata, saptamana trecuta, de ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, de aproape 9%. Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, se asteapta la o crestere economica de 8,5% in al doilea trimestru din 2008, ceea ce ar reprezenta un nou varf al ultimilor patru ani, in conditiile in care un ritm atat de alert nu a mai fost atins din ultimele trimestre din 2004, cand produsul intern brut a sporit cu peste 9%.


Analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, spune ca avansul PIB s-a situat, in intervalul aprilie - iunie 2008 intre 8% si 8,5%.


"Factorii de crestere au fost cei uzuali. Constructiile au continuat sa creasca puternic, desi cu o incetinire nesemnificativa a ritmului. Investitiile straine directe au inregistrat, de asemenea, un avans important", a declarat ea.


Economistul sef al Bancii Comerciale Romane, Lucian Anghel, se asteapta la un avans al PIB-ului Romaniei intre 8% si 8,4%.


"Cred ca prognoza avansata de ministrul finantelor reprezinta un scenariu optimist, insa nu imposibil. Consumul a accelerat in continuare foarte mult, iar daca adaugam contributia serviciilor si constructiilor, este posibil sa ne apropiem de 9%", a explicat Anghel.


Majoritatea analistilor considera ca ritmul de crestere a economiei se va mentine ridicat si in al treilea trimestru, ca urmare a contributiei importante a agriculturii.


In schimb, economistul sef al Alpha Bank, Ella Kallai, considera ca aportul pozitiv al agriculturii la cresterea economica din intervalul iulie - septembrie ar putea fi contracarat, in parte, de o temperare a avansului activitatilor din constructii si industrie.


"In ciuda prognozelor de crestere a PIB-ului peste 8% pe primul semestru, multi analisti sunt inca reticenti sa-si schimbe prognoza pentru intregul an, ceea ce inseamna ca am putea asista la o temperare a constructiilor si industriei in al treilea trimestru. In plus, in ultimele trei luni ale anului, am putea vedea si o franare a consumului pe fondul aplicarii noului regulament de creditare a populatiei publicat de BNR", a mai explicat Kallai.


Georgiana Constantinescu estimeaza ca ritmul anual de crestere a creditarii s-ar putea tempera semnificativ, pana la 40% la sfarsitul lui 2008, de la rate ale avansului de peste 60% in primele sase luni ale acestui an. Potrivit datelor publicate de banca centrala, iulie este prima luna a acestui an in care ritmul anual de crestere a creditarii a fost sub acest nivel, situandu-se la 55,8%.


Pe 22 august, BNR a publicat, in Monitorul Oficial, forma finala a noului regulament privind creditarea populatiei, care inaspreste conditiile de acordare de imprumuturi.


Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declara saptamana trecuta ca produsul intern brut al Romaniei a crescut cu aproape 9% in al doilea trimestru al acestui an, avansul din prima jumatate a anului fiind de 8,6%, potrivit datelor statistice preliminare.


In primele trei luni ale acestui an, economia Romaniei a crescut cu 8,2% fata de acelasi interval din 2007.


Institutul National de Statistica (INS) va publica luni, 1 septembrie, primele date privind produsul intern brut al Romaniei din al doilea trimestru al acestui an.