Banca Centrala nu va modifica dobanda cheie

Vineri, 27 Aprilie 2007, ora 13:18
951 citiri

Un grup de analisti chestionati de Reuters au estimat ca banca centrala a Romaniei nu va modifica dobanda de politica monetara cu ocazia sedintei din mai, economia putand fi afectata spre sfarsitul anului de presiuni inflationiste, precum si de criza politica, relateaza Reuters.

Opt din cei 14 analisti chestionati de Reuters in cursul acestei saptamani au declarat ca banca centrala a Romaniei va mentine dobanda cheie la nivelul de 7,50% iar sase au fost de parere ca ar putea urma o reducere a acestei dobanzi.

"Banca centrala a Romaniei ar putea adopta o atitudine mai prudenta din cauza neintelegerilor existente in mediul politic", a declarat un analist al Credit Europe Bank, Melania Hancila. "Chiar daca piata nu reactioneaza la tulburarile politice, cred ca investitorii sunt foarte atenti in acest sens", a adaugat aceasta.

Leul a atins joi cel mai inalt nivel fata de euro din ultimii patru ani, in timp ce indicele bursier al bursei din Bucuresti a atins cote aproape record, in ciuda tensiunilor politice.

Neintelegerile intre partidele din guvern si cele din opozitie au dus la ruperea coalitiei ce a castigat alegerile din 2004 si la suspendarea temporara a presedintelui Traian Basescu.

Multi analisti sunt de parere ca reducerile cu 125 de puncte de baza a dobanzii cheie decise in cursul acestui an, au fost agresive, putand pune in pericol indeplinirea obiectivelor anuale de inflatie ale bancii centrale.

Banca centrala doreste ca inflatia sa s[ situeze intre 3% si 5% in luna decembrie a anului curent.

"Reducerea dobanzii a fost mult prea agresiva si banca ar trebui sa fie mai prudenta", a declarat Rozalia Pal, senior economist la UniCredit Romania. "In a doua jumatate a anului tendintele inflationiste vor reaparea si acest lucru va fi mult mai important decat aprecierea leului", a adaugat aceasta.

Economistii au declarat ca efectele majorarilor salariale in sectorul public si privat vor fi mult mai vizibile in a doua jumatate a anului si seceta observata in anotimpul de iarna ar fi putut afecta recoltele, ducand la majorarea preturilor pentru alimente in vara.

Anumiti analisti au avertizat ca perspectiva politicilor economice este neclara avand in vedere ca guvernul controleaza doar 20% din parlamentari. Insa alti analisti au declarat ca recentele promisiuni guvernamentale, de a tine sub control preturile la benzina, sunt pozitive din punt de vedere al inflatiei.

"Perspectivele legate de inflatie sunt bune, avand in vedere ca preturile administrative nu vor creste atat de mult cat se estima. Ne asteptam ca inflatia sa nu depaseasca 4% in decembrie, guvernul fiind interesat sa reduca presiunea ce exista asupra ratei de schimb", a declarat seful diviziei de cercetare a Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)