Bancile ieftinesc creditele in euro

Luni, 16 Martie 2009, ora 17:51
2908 citiri
Bancile ieftinesc creditele in euro

Scaderile inregistrate de indicele Euribor in ultima perioada au inceput sa se reflecte usor si in nivelul dobanzilor percepute de bancile comerciale pentru creditele acordate in euro.

Tendinta de scadere nu este insa uniforma in toata piata. In timp ce unele banci isi actualizeaza oferta zilnic in functie de Euribor, raportand scaderi de pana la 3 puncte procentuale, altele au decis sa-si majoreze costurile impuse clientilor noi.

Ratele Euribor - dobanda de referinta la euro pentru imprumuturile interbancare - au inregistrat un trend puternic de scadere in ultimele luni. De la 3% in finalul lui 2008, valoarea Euribor la 1 an a ajuns la mai putin de 2%.

Majoritatea creditelor in euro acordate de bancile din Romania au rata dobanzii legata de acest indicator. Totusi, nu in toate situatiile valoarea dobanzii urmeaza indeaproape si tendinta Euribor.

In cazul creditelor imobiliare, costul total a scazut pe parcursul lunii martie cu 0,1 puncte procentuale, de la 12,3% la 12,2%. In acelasi timp, la creditele de nevoi personale, reducerea costurilor a fost mai ampla: de 0,2 puncte procentuale.

Numai pentru creditele auto, valoarea medie a dobanzii anuale efective din piata a cunoscut o crestere cu 0,3 puncte procentuale, de la 15,5% la 15,8%.

Tendinta de scadere nu este insa uniforma in toata piata. In timp ce unele banci isi actualizeaza oferta zilnic in functie de Euribor, altele folosesc inca valorile de la finalul anului 2008.

 

BRD, Piraeus Bank, Bank of Cyprus, Millennium Bank sau Banca Carpatica iau in considerare la determinarea dobanzii indicele Euriobor din ziua respectiva.

 

BCR, UniCredit Tiriac Bank, Alpha Bank, CEC Bank, Credit Europe Bank sau Bancpost stabilesc rata dobanzii in functie de Euribor de la anumite date calendaristice, stabilite prin contract, actualizarea realizandu-se o data la 3 sau 6 luni.

 

De asemenea, o parte din institutii au anuntat reduceri ale marjelor utilizate la determinarea dobanzii, in timp ce altele au venit cu majorari.

 

Astfel, Garanti Bank a anuntat la inceputul lunii martie reducerea cu 2,5 -3 puncte procentuale a ratei dobanzii la euro, datorata in principal actualizarii valorii Euribor luate in calcul.  

 

Noua valoare a ratei dobanzii este de 9,96% la creditul pentru achizitie locuinta si 12,9% pentru creditul de consum fara garantii.

 

RIB a urmat insa alta tendinta si a anuntat o majorare a dobanzii de 2 puncte procentuale la creditele in euro. In cazul imprumuturilor ipotecare, noua dobanda este de 14%, pentru termene de rambursare de pana la 5 ani, si de 15% pentru scadente mai mari. De asemenea, banca va percepe un comision de analiza de 0,5% fata de 0,3%, pana in acest moment.

#banci, #credite, #euro, #dobanda, #imprumuturi ipotecare , #stiri Credit Europe Bank