Inflatia s-a temperat la circa 5% in iulie

Luni, 10 August 2009, ora 08:59
1503 citiri
Inflatia s-a temperat la circa 5% in iulie

Scaderea preturilor la alimente a fost principalul factor care a dus la temperarea inflatiei anuale in iulie la 4,8-5,2%, sustinuta si de stabilizarea cursului de schimb, sustin analistii, precizand ca inflatia ar putea cobori si mai mult in lunile urmatoare, precizeaza NewsIn.

"Cred ca inflatia va fi usor negativa la nivel lunar, datorita preturilor la produsele alimentare, dar si la cele nealimentare, cum ar fi preturile la gaze, care au scazut. De asemenea, ar putea exista un impact favorabil si din partea preturilor la combustibili, iar scaderea preturilor a fost ajutata si de stabilizarea cursului de schimb", a spus, pentru NewsIn, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

El sustine ca inflatia lunara s-a plasat in intervalul -0,1% si -0,3% in luna iulie, ceea ce a facut ca inflatia anuala sa se plaseze in intervalul 4,8% si 5%.

Anghel mai subliniaza ca efectul de baza puternic, fata de 2008, va cobori inflatia anuala mai mult in lunile urmatoare, ceea ce va ajuta BNR sa readuca inflatia in intervalul tintit pentru finalul acestui an, de 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

Seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila, crede ca inflatia lunara se va plasa la -0,1% in iulie, cea anuala situandu-se la 5%.

"Este posibil ca inflatia sa coboare si mai mult anul acesta, dar pe final de an ma astept la o usoara amplificare a presiunilor inflationiste, care vor duce inflatia din nou la 5%", a spus Hancila.

Laurian Lungu, managing partner Macroanalitica, estimeaza o inflatie anuala de 5,1% in iulie, pe fondul unei inflatii lunare de -0,01% si spune, de asemenea, ca preturile ar putea continua sa scada in perioada urmatoare, "insa depinde de evolutia pretului la petrol pe pietele internationale dar si de evolutia ratei de schimb valutar".

Si economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, se asteapta la temperarea puternica a inflatiei atat in iulie, cat si in august, inflatia lunara ajungand la 0%.

"Scaderea tarifelor la gaze cu 5% creste sansele ca inflatia lunara din iulie sa fie negativa. Prin urmare, rata anuala a inflatiei ar trebui sa ajunga de la 5,86% in iunie la 5,1%, nivel in apropierea caruia ar trebui sa se mentina pana in septembrie, pentru ca in ultimele luni din 2009 sa coboare la 4,5%", a spus Dumitru.

Cu toate acestea, el sustine ca evolutia cursului de schimb ar putea aduce riscuri in privinta inflatiei, daca vor aparea presiuni in sensul deprecerii leului in perioada urmatoare.


O estimare similara in privinta inflatiei din iulie are si analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, care sustine ca inflatia lunara va fi de 0,1%, iar cea anuala de 5,2%. Totodata, economistul senior al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc, mizeaza pe o inflatie anuala de 5,2% in iulie.

"Probabil ca inflatia va atinge nivelul minim din 2009 in iulie. De aceea, chiar daca va cobori sub 5%, ar putea fi doar o situatie temporara, in opinia noastra, determinata de sezonalitate. Perspectivele inflationiste sunt in crestere atat pentru al doilea semestru din 2009, cat si pentru primele sase luni din 2010. De aceea, ne asteptam ca BNR sa fie prudent in privinta politicii monetare", a comentat Chidesciuc.

Rata anuala a inflatiei a coborat in iunie la 5,86%, de la 5,95% in mai, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit prognoza pentru inflatia la finalul lui 2009 la 4,3%, de la estimarea anterioara de 4,4%, in raportul trimestrial asupra inflatiei prezentat joi de guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

INS va prezenta marti, 11 august, datele privind evolutia preturilor de consum in luna iulie a acestui an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#inflatie, #romania, #iulie , #stiri Credit Europe Bank