Intr-o saptamana bancile din Programul Prima Casa vor putea acorda credite

Marti, 21 Iulie 2009, ora 15:10
2081 citiri
Intr-o saptamana bancile din Programul Prima Casa vor putea acorda credite

Guvernul va aproba in sedinta din aceasta saptamana actele normative necesare pentru ca toate bancile interesate de Programul "Prima Casa" sa poata acorda credite, potrivit unui comunicat al Executivului.

Comunicatul a fost remis la finalul intrevederii care a avut loc marti, la Palatul Victoria, intre premierul Emil Boc si reprezentantii bancilor care nu au semnat conventia cu Fondul National de Garantare pentru a participa la Programul "Prima Casa".

"In urma discutiilor au fost gasite solutii la problemele tehnice ridicate de reprezentantii bancilor, urmand ca acestea sa fie aduse la cunostinta membrilor Cabinetului in cadrul sedintei de Guvern de miercuri (...)", se arata in comunicatul remis de Executiv.

La discutiile de la Palatul Victoria au participat reprezentanti ai BCR, UniCredit Tiriac, OTP Bank, Bancpost, Raiffeisen, Credit Europe Bank, dar si cei ai Ministerului Finantelor si ai Fondului de Garantare.

Bancile implicate in programul "Prima Casa" vor semna, la sfarsitul saptamanii, o noua conventie cu Fondul National de de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), prin care se vor stabili procedurile legale de executare a garantiei.

"Au fost clarificate unele aspecte legale, care intereseaza mai putin consumatorul, si au fost lamurite toate punctele care impiedicau programul.

Pentru fiecare punct in parte am gasit un acord si a mai ramas ca unii consilieri juridici sa gaseasca formula legala pentru ca aceste aspecte sa fie puse in aplicare", a spus, pentru NewsIn, vicepresedintele Raiffeisen Bank responsabil cu divizia retail, Razvan Munteanu, dupa intalnirea bancherilor cu premierul Emil Boc.

Potrivit reprezentantului Raiffeisen Bank, bancile vor semna, cel mai probabil pana la finalul acestei saptamani, o noua conventie cu FNGCIMM.

"Modificarile nu sunt foarte vizibile, dar au fost gasite unele modalitati prin care putem verifica daca imobilul este sau nu asigurat si cum facem sa transferam ipoteca", a mai explicat Munteanu.

El a adaugat ca, prin noul document, ipoteca instituita asupra proprietatilor vandute prin "Prima Casa" va fi legala, nu conventionala, asa cum era prevazut in documentul initial.

Ipoteca de tip conventional presupune un contract intre parti si le-ar permite bancherilor sa recupereze mai repede banii de la fondul de garantare in cazul executarii silite, in timp ce ipoteca legala presupune ca totul sa se rezolve in instanta, ceea ce face ca bancile sa-si recupereze mai greu banii.

Reprezentantii FNGCIMM au primit, de la Ministerul Justitiei, o recomandare in sensul modificarii conventiei initiale pentru a se stabili ipoteca legala, nu conventionala.

Modificarile conventiei se vor aplica si contractelor semnate deja de banci, prin incheierea unor acte aditionale.

Din cele 20 de banci inscrise in programul "Prima Casa", 12 au semnat deja conventii cu FNGCIMM, insa dintre acestea doar doua au acordat deja credite. 

#contract, #contracte, #conventie, #ipoteca , #stiri Credit Europe Bank