Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Prima Casa - 20 de banci s-au inscris in program

Prima Casa - 20 de banci s-au inscris in program

Numarul bancilor inscrise la programul Prima Casa a fost de 20, dupa ce ING Bank a depus oferta, iar valoarea creditelor pe care bancile sunt dispuse sa le acorde este de 1,457 miliarde euro, peste plafonul impus de guvern, a anuntat joi seara Ministerul Finantelor Publice, precizeaza NewsIn.

Cele 20 de banci care au depus oferte sunt BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Tiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank si Garanti Bank.

"Dupa analiza ofertelor, Ministerul Finantelor Publice si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri vor comunica public bancile care indeplinesc toate criteriile de eligibilitate stabilite de HG 717/2009 si volumul alocat pro-rata fiecarei banci pentru incadrarea in plafonul de 1 miliard euro stabilit pentru anul 2009", a precizat Ministerul Finantelor.

Bancile care se incadreaza in criteriile stabilite de Guvern urmeaza sa semneze conventii de garantare cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Presedintele FNGCIMM, Aurel Saramet, declara anterior, pentru NewsIn, ca redistribuirea fondurilor pentru fiecare banca se va face pro-rata, in conditiile in care plafonul propus de guvern este de 1 miliard de euro.

Cel mai ridicat plafon propus pana in prezent este al Bancii Comerciale Romane (BCR), de 450 milioane euro.


"Dintre marii jucatori din piata, BRD a alocat 200-250 milioane euro, Alpha Bank si Banca Romaneasca, aproximativ 100 milioane euro, CEC - 95 milioane euro, Volksbank - 75 milioane euro", a precizat Saramet.Alte banci au anuntat si ele sumele cu care intra in program: Piraues Bank Romania - 100 milioane euro, Intesa Sanpaolo Bank - 50 milioane euro, Bancpost - 50 milioane euro, Raiffeisen Bank - 50 milioane euro, Unicredit Tiriac Bank - 25 milioane euro, Bank Leumi - 10 milioane euro.

Persoanele interesate de contractarea unui astfel de credit vor trebui sa achite un avans de 5% din pretul de achizitie, daca acesta este de cel mult 60.000 euro. Persoanele care doresc sa ia un credit de peste 60.000 euro vor trebui sa plateasca un avans de 3.000 euro plus diferenta dintre valoarea de achizitie a locuintei si 60.000 euro.

Guvernul a stabilit ca bancile care dau credite ipotecare prin programul Prima Casa pot aplica o marja de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la 3 luni in cazul imprumuturilor in euro, respectiv o marja de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la 3 luni la creditele in lei.

O alta conditie pe care trebuie sa o indeplineasca bancile care vor sa participe la programul Prima Casa este sa aiba "acoperire teritoriala la nivel national si judetean".


Plata garantiei ar urma sa fie data in termen de 15 zile calendaristice de la data primirii cererii de plata de catre Fondul National de Garantare de la banca, iar sumele garantate vor fi platite de catre Ministerul Finantelor Publice din bugetul de stat.


"Executarea se face de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in caz ca timp de 90 de zile nu poate plati", preciza ministrul de finante, Gheorghe Pogea.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2293 ori
Citeste mai multe despreapartament casa locuinta prima program